Український баскетболіст, син екс-гравця збірної, отримав контракт у США

Лука Лохманчук, гравець збірної України U-18, переїде до Нью-Джерсі

Гравець збірної України U-18 Лука Лохманчук у новому сезоні виступатиме у складі американської шкільної команди зі штату Нью-Джерсі Patrick School, про це вона оголосила у соцмережах. У міжсезоння він став першим українським баскетболістом, який офіційно переїхав з Європи до США.

Нова команда в Instagram написала: «Patrick School рада привітати Луку Лохманчука. Одного разу «кельт» - назавжди «кельт».

17-річного Лука Лохманчук розповів: «Радий розпочати новий етап, який відкриває переді мною нові та цікаві можливості. Попереду багато важкої роботи. Для мене це великі зміни, далекий переїзд. Велика відповідальність якнайшвидше пройти період адаптації та якнайкраще проявити себе. Сподіваюся, дуже скоро буду повністю готовий до виступів у новому сезоні».

Останні три сезони український форвард Лохманчук провів у системі іспанського клубу ACB Гран-Канарія, виступав у фінальних раундах юніорського чемпіонату Іспанії та на міжнародній арені. У сезоні 2023/24 він дебютував за другу команду цього клубу в третій іспанській лізі. У першому ж матчі набрав 6 очок за 15 хвилин на майданчику.

У квітні 2024 року відбулися міжнародні змагання під егідою Євроліги в Парижі, на яких виступають найсильніші клуби Європи та Близького Сходу вікової категорії U-18 - кваліфікація Next Generation Tournament. За чотири матчі зі стартових хвилин Лука здобув 13 очок, 4.2 підбирання та 1.8 передачі у середньому за гру. Його рейтинг ефективності (РЕ) склав 11.5. Команда посіла третю сходинку, але не відібралася до фінального етапу.

На чемпіонаті Європи 2024 у Дивізіоні В Лохманчуку, який грає за різні українські збірні з 14 років, завадила провести всі матчі турніру травма. Проте він став найкращим скорером юніорської збірної України та 11-м на чемпіонаті за набраними очками у середньому за гру - 15.3. Також Лука в чотирьох іграх зробив 4.8 підбирання та 1.5 перехоплення, середній РЕ - 8.3. У матчі проти Боснії і Герцеговини лідер українців провів на майданчику без замін 40 хвилин. Його дабл-дабл (16 очок+12 підбирань) посприяв підсумковій перемозі українців.

Лука Лохманчук має баскетбольну генетику. Його батько та дід - знамениті українські гравці й талановиті тренери Олександр Лохманчук та Олександр Шальнєв.

У Patrick School в українця буде елітне оточення. Відразу два гравці команди напередодні нового сезону за версією Prep Hoops увійшли в топ-5 кращих баскетболістів-школярів штату Нью-Джерсі - пуерторіканський захисник Брендон Лі (1 номер рейтингу) та сенегальський центровий Абду Ядд (4). 247Sports включив Лі до 100 кращих хлопців-школярів США, які грають у баскетбол.

Микола Степанов Джерело: Федерація баскетболу України (ФБУ)
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 14 вересня 2024, 18:12 0

Фрагменти матчу УПЛ