ФРІДМАН: «Здивований, що ніхто не підхопив Дніпро-1 у скрутні часи»

Комерційний директор «Дніпра-1» В’ячеслав Фрідман розповів про поточний стан справ

Влітку «Дніпро-1» через відсутність фінансування знявся з УПЛ. У команди накопились борги перед персоналом, гравцями, за оренду стадіону та тренувальної бази. Нещодавно у ЗМІ з'явилась інформація, що є певне зрушення у питанні боргів.

Sport.ua звернувся з метою ексклюзивного інтерв'ю до комерційного директора «Дніпра-1» В'ячеслава Фрідмана, який надав останню інформацію про стан боргів, долю стадіону та бази, таємничих інвесторів та можливе повернення «Дніпра-1».

- Враховуючи те, що новини про «Дніпро-1» знову з'явилися у медіапросторі, підкажіть, у якому стані знаходиться клуб як юридична особа? Чи існує він?
- Так, існує. Досі працює генеральний директор, декілька бухгалтерів, відділ кадрів і так далі. Декого з персоналу залишили, бо стосовно подальших дій рішення досі не ухвалені й у цьому році ухвалені не будуть.

Думаю, що у березні-квітні 2025 року, якщо знайдемо фінансування та зможемо розрахуватися за борги, які були накопичені за попередні роки функціонування та викликали трансферні бани, то будемо працювати й надалі. Там, до речі, всього 1,5-2 мільйони доларів боргів, це не такі великі гроші для реальних інвесторів, тому здивований, що ніхто з любителів футболу Дніпра не підхопив клуб у скрутні для нього часи. Реально було за 3-4 мільйони доларів отримати клуб, що грає в УПЛ. Зараз вже доведеться починати з Другої ліги.

Знову ж таки, за багатьох футболістів гроші надходять частинами й будуть продовжувати надходити. От, наприклад, за Артема Довбика ми гроші отримали протягом тижня, такі були домовленості, а зараз ще багато трансферів повністю не оплачені, деякі виплати розтягнуті до зими, деякі навіть до весни.

- Тобто, клуб існує тільки для того, щоб повністю отримати виплати за проданих гравців, чи проєкт «Дніпро-1» на паузі?
- Ніхто не знає, що буде далі. З грошей за основних гравців ми розрахувалися зі спонсорами: одна компанія з Дніпра, одна з Києва, такі були домовленості. Усе, що буде надходити далі, то невеликі суми.

- Ви брали кредит, щоб забезпечити існування клубу? Чому взимку не було підсилення?
- Це були договори з компаніями. Ні, це не кредит, а фінансова позика без будь-яких додаткових відсотків, яку ми зобов'язалися повернути. Було побажання від спонсорів посісти 2-3 місце, чого ми цілком могли досягти таким складом.

Взимку підсилення не було, але до цього влітку ми підписали багато серйозних гравців: Мірошніченко, Лєднєв, Волинець, Третьяков та Філіппов. За них були заплачені великі для українського футболу гроші. Те, що потім була епідемія травм, це вже інша справа.

- Чи має якесь відношення ця фінансова підтримка до Геннадія Буткевича?
- Не розумію, звідки ці чутки з'являються. З якого дива він повинен був давати нам гроші? Тому, що він народився в Дніпрі? Нічого такого не було, в нього були «Полісся» і «Звягель», куди він і вкладав гроші..

- Що наразі відбувається зі стадіоном і базою? Мережею ширилася інформація, що туди може заїхати якась інша команда?
- З Приватбанком ми повністю розрахувалися. Наскільки мені відомо, то вони будуть консервувати стадіон. Я лише запитав, чи є в них покупець, на що вони відповіли, що ні. 5 вересня ми повністю погасили усі заборгованості за оренду інфраструктури, за комунальні платежі. Єдине, що ми маємо ще протягом 10-15 днів виконати певні роботи з обслуговування: десь трубу газову пофарбувати, десь гідрант, але це вже дрібниці.

- Наскільки чув, клуб має повернути інфраструктуру у тому стані, у якому і брав. У зв'язку з чим виникає питання стосовно пошкоджень тренувальної бази, викликаних атакою рф, як бути з цим?
- Приватбанк фіксував кожен обстріл. Жодних претензій після обстрілів до нас із боку Приватбанку немає, але там дійсно треба робити ремонт.

- Запитання стосовно боргів. Хто займається врегулюванням цих питань зараз? Ви чи хтось інший?
- По гравцях займається Русол. Він же знає умови усіх контрактів, усі домовленості, з ким і в якому обсязі він розраховувався. Я займався і займаюсь питанням спонсорів, орендою, інфраструктурою, боргами за комунальні послуги, зарплатнею персоналу команди і бази.

- Чи не виникне потім конфлікт інтересів через це? Бо Русол зараз офіційно обіймає посаду у «Карпатах», де грають і колишні гравці «Дніпра-1».
- А який конфлікт? «Карпати» купили чотирьох наших гравців, погасили наші заборгованості перед ними, а решту - якісь незначні суми надіслали нам. Коли ми продавали гравців, ми в першу чергу шукали клуби, які б змогли врегулювати питання з нашими заборгованостями перед цими гравцями.

СК Дніпро-1. В'ячеслав Фрідман (праворуч) і Андрій Русол

- Можна детальніше, з ким розрахувались і як?
- Лєднєв пішов безкоштовно на взаємовигідних умовах, «Полісся» повернуло йому наші борги. Третьякова намагалися влаштувати так само, бо «Дніпро-1» влітку 2023 року разом за Лєднєва і Третьякова віддав більше, ніж 1 мільйон доларів. З ними розрахувалися повністю по боргах їхні нові клуби. Про «Полісся» знаю точно, думаю, що і «Колос» теж.

Але є й гравці, яким ми досі щось винні. Наприклад, ми сподівались на продаж Гаджиєва: і «Полісся», і «Динамо» давали близько 500 тисяч доларів, велися ґрунтовні перемовини між клубами й агентами, але місцеперебування Раміка наразі невідомо, як і невідомо, чи зможемо його працевлаштувати.

Русол писав мені ще в липні, що планує коштом трансферу Гаджиєва вирішити питання по заборгованості: зі Сватком, Гуцуляком, Філіпповим, Танчиком та іншими, там не такі великі суми. Але, на жаль, до цього часу трансферу не сталося.

Усі інші гравці трималися досить спокійно у цій непростій ситуації.

- Той самий Юрчук казав, що клуб винен йому зарплатню за 10 місяців і він звернувся в клуб із заявою про стягнення.
- Багато гравців мають непогашені заборгованості, це правда.

- Чи готовий клуб до урегулювання цих питань через суд?
- Якщо клуб далі буде існувати, то треба буде ці питання вирішувати. Зараз просто нема кому цим зайнятися. Хто буде це робити, генеральний директор чи Русол, який вже працює в «Карпатах»?

- Що залишилось для існування клубу?
- Все ж є: і академія, і інфраструктура, яку знову можна взяти в оренду, бо Приватбанку вона не потрібна, для них це проблемна нерухомість.

Але до нас ніхто жодного разу не звернувся. Там Береза щось казав стосовно якихось примарних інвесторів, але до мене з Русолом ніхто не звертався за конкретними цифрами.

- Юрій Максимов нещодавно давав інтерв'ю, у якому згадав і вас. Він зазначив, що має певну образу через відсутність трансферів взимку.
- Що значить образився? Ми не могли собі тоді цього дозволити. Можу тоді сказати, що клуб образився на Максимова через нічию з «Минаєм» чи поразку «Руху». Русол пропонував тоді Максимову декілька кандидатів, усіх імен не згадаю, але той же Петряк на той момент не мав ігрової практики певний час, інші не влаштовували Максимова з якихось інших причин.

Ми взяли достатньо дорогого Очеретька, більше ми не могли собі нікого дозволити. Команда була повністю укомплектована. Чому було стільки травм, я відповісти не можу. Багато хто каже, що Максимов на пляжі, де пісок, вантажив так гравців, що вони не змогли повернутися у сезон. Але ж він тренер, я не можу йому сказати, що він щось не так робить. Певні претензії були, але не образи.

Ігор ЛИСЕНКО

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 12 вересня 2024, 14:14 6

Олег Федорчук не має претензій до арбітра

Коментарі