Титул Кіченок, подарунок для Сіннера, українське дербі, що не відбулося

Огляд головних подій US Open 2024

144-й розіграш Відкритого чемпіонату США з тенісу вийшов успішним для американських чоловіків, а також знаковим для українського тенісу. Уперше хтось із наших співвітчизників, а саме Людмила Кіченок, зміг завоювати титул Grand Slam на кортах Нью-Йорка. Це сталося в жіночому парному розряді.

Чоловічий одиночний турнір подарував два сенсаційні вильоти фаворитів на ранніх стадіях, що дало змогу кільком менш рейтинговим спортсменам показати найкращі результати у кар'єрі. У жінок все було якраз навпаки, титул розіграли тенісистки, які до цього виграли великі турніри в Торонто і в Цинциннаті.

Чоловічий одиночний розряд. Фінал

Яннік Сіннер [1] - Тейлор Фрітц [12] - 6-3, 6-4, 7-5

Наприкінці минулого сезону Яннік довів свою гру до рівня першої ракетки, але банально не встиг набрати очок. На початку цього сезону, не зменшуючи обертів, він виграв Australian Open, а після Ролан Гаррос дебютував у статусі лідера рейтингу ATP. На ґрунті й траві не все вийшло, але домінування на харді виявилося достатньо, щоб упевнено бути №1. У цьому сезоні в нього 55 перемог у 60 матчах, неймовірний показник.

Яннік продовжує справу Алькараса, не програючи у фіналах турнірів Grand Slam. На двох представники покоління 2000-х уже виграли 6 фіналів із 6. У покоління 90-х цей показник сумарно становить 2 з 21.

Перед початком турніру стало відомо, що навесні Сіннер уникнув дискваліфікації попри два провалених допінг-тести. Можна багато сперечатися про провину італійця, але те, як молодий спортсмен впорався з таким тиском перед одним із головних турнірів року, не може не вражати.

Getty Images/Global Images Ukraine. Яннік Сіннер

Як і очікувалося, Фрітц у фіналі US Open 2024 не зміг чинити гідного опору і програв у трьох сетах, хоча перед матчем Тейлор був упевнений у своїх силах. Проте цього сезону в сумі він оформив 17 перемог на мейджорах, раніше більше 8 за сезон у нього не було. Американець повертається в першу десятку, перспективи в нього чудові.

Найкращий матч

1/2 фіналу

Тейлор Фрітц [12] - Френсіс Тіафо [20] - 4-6, 7-5, 4-6, 6-4, 6-1

Можливо, були трохи більш інтригуючі матчі, або з більш високим рівнем гри. Але не відзначити поєдинок двох американців-чоловіків у півфіналі US Open було б нечесно щодо до організаторів. Нарешті американські вболівальники дочекалися такої битви в домашніх стінах. Востаннє повністю американський півфінал був ще у 2005 році, коли путівку до фіналу розіграли Андре Агассі та Роббі Джинепрі.

Тіафо на початку зустрічі мав кращий вигляд і двічі лідирував за сетами 1:0 і 2:1. Після цього його рівень гри помітно впав, сам тенісист зізнався, що відчув, як тіло відключилося. До цього Френсіс у непростих матчах обіграв Бена Шелтона, Алєксєя Попиріна та Григора Димитрова, не дивно, що сил не вистачило. За три останні роки Тіафо двічі виходив до півфіналу US Open і один раз грав в 1/4 фіналу, про що на інших мейджорах йому можна тільки мріяти.

Getty Images/Global Images Ukraine. Френсіс Тіафо і Тейлор Фрітц

Прорив турніру - Джек Дрейпер

Перспективний британець в оверсайз футболці і до цього року мав певні успіхи в Нью-Йорку. У 2022-му він обіграв тут Фелікса Оже-Альяссіма і дійшов до третього раунду, у 2023-му зупинив Хуберта Хуркача і вперше зіграв у другому тижні на мейджорах. Але цьогоріч Дрейпер зробив неймовірний прорив, дійшовши до півфіналу в статусі 25-ї ракетки турніру. Багато в чому досягненню цього результату посприяв ранній виліт Карлоса Алькараса в другому раунді. Дрейпер скористався подарунком долі і легко здолав кривдника іспанця в наступному матчі - перемога на Ботіком ван де Зандсхулпом (6-3, 6-4, 6-2). До слова, всі п'ять перемог Джека на US Open 2024 були трисетовими, навіть найбільш високорейтингова над №10 Алексом де Мінауром в 1/4 фіналу (6-3, 7-5, 6-2). Тільки вдумайтеся, за останні 40 років тільки такі легенди тенісу, як Новак Джокович та Іван Лендл, дійшли до півфіналу Відкритого чемпіонату США з меншою кількістю програних геймів.

Getty Images/Global Images Ukraine. Джек Дрейпер

Головні невдахи - Карлос Алькарас і Новак Джокович

Карлітос після перемоги на US Open 2022 не так часто радував своїх шанувальників на хардових турнірах, але при цьому двічі виграв так званий «п'ятий Slam» в Індіан-Веллсі. Тому абсолютно перед кожним мейджором Алькарас входив до числа головних фаворитів, це логічно. На кортах Національного тенісного центру USTA імені Біллі Джин Кінг у іспанця вже в першому матчі проти кваліфаєра з Австралії Лі Ту було не все гладко, а в другому раунді його вибив нідерландець ван де Зандсхулп (1-6, 5-7, 4-6). До речі, Ботік не вперше стає одним із героїв US Open. В огляді на турнір 2021 року саме він разом з Алькарасом потрапили до категорії проривів. Тоді ван де Зандсхулп планував виступити на челенджері в Києві (так-так, колись таке було), але в підсумку дійшов до 1/4 фіналу в Нью-Йорку і став єдиним, хто виграв сет у майбутнього чемпіона. До слова, Алькарас програв матч, у якому коефіцієнт на його перемогу становив 1,01. За останні 15 років у чоловічому тенісі було лише 7 таких мегасенсацій, зокрема й добре відомий вам матч Роджер Федерер - Сергій Стаховський на Вімблдоні 2013.

Getty Images/Global Images Ukraine. Карлос Алькарас

Новак Джокович вперше з'явився на корті після завоювання історичного «золота» на Олімпіаді в Парижі. По суті, серб уже зібрав усю колекцію тенісних нагород, далі можна лише покращувати свої здобутки та за бажанням добивати якісь статистичні рекорди Федерера, Коннорса та інших, які часто згадують журналісти. Проте Джокович також був серед головних фаворитів, і його виліт у матчі проти Алєксєя Попиріна теж став несподіваним. Звичайно ж, це не така грандіозна сенсація, як у попередньому абзаці, тому що австралієць нещодавно виграв Мастерс у Монреалі і був на ходу. У будь-якому разі, минулорічний чемпіон провалився й опуститься на четверту сходинку світового рейтингу. Востаннє захистити титул у Нью-Йорку вдавалося ще Федереру у 2008 році, далі чемпіони постійно змінювалися.

Що стосується кар'єри Джоковича, то найскладніше на цьому етапі - пошук відповідної мотивації. Спортсмен такого рівня і в такому віці повинен дуже багато чим жертвувати в житті для досягнення найвищих результатів. Золота медаль ОІ точно була головним пріоритетом серба на цей рік, все інше навряд чи так важливо.

Улюбленець фортуни - Яннік Сіннер

Після подвійного вильоту фаворитів італієць автоматично став головним претендентом на титул із величезним відривом. У сітці ще залишалися кілька топових американців і чемпіон 2021 року Даніїл Медведєв. Саме з ним Яннік і зустрівся в 1/4 фіналу. На жаль, матч розчарував своїм загальним рівнем, хоча за вивіскою це міг бути так званий прихований фінал. Медведєв відверто погано показав себе у цій зустрічі і заслужено програв у чотирьох сетах. Далі в дуже дивному півфіналі Сіннер під час падіння травмував ліве зап'ястя, але Джек Джейпер почувався ще гірше. Британцеві було так погано, що його двічі знудило прямо на корті. Також він рясно пітнів, змінивши за матч три пари взуття.

Наші

Цього року ніхто з українських чоловіків не потрапив навіть до кваліфікації. Під час турніру три найкращі представники України перебували в четвертій сотні рейтингу ATP - справжня катастрофа.

Для підняття настрою можете подивитись, як знищували свої ракетки Андрєй Рубльов і Гаррі Геліоваара. Якщо бути точним, то перший цю битву програв, довелося брати медичну перерву.

Жіночий одиночний розряд. Фінал

Аріна Соболенко [2] -

Джессіка Пегула [6] - 7-5, 7-5

Соболенко зіграла в четвертому поспіль фіналі хардових турнірів Grand Slam і взяла третій титул. Востаннє обидва мейджори на харді в одному сезоні вигравала Анжелік Кербер у 2016 році. Дивно, що Серені Вільямс таке досягнення так і не підкорилося. Також цікавий момент полягає в тому, що Аріна повторила минулорічний шлях Коко Гофф під час американської серії: 1/4 фіналу в Канаді (Торонто/Монреаль), перемога в Цинциннаті та виграш у Нью-Йорку.

Відстань Соболенко від Іги Свьонтек у рейтингу WTA все ще велика (2169), але наприкінці сезону польській тенісистці потрібно захистити набагато більше очок. Битва за лідерство в рейтингу незабаром буде більш гострою. У Чемпіонській гонці різниця лише 409 очок, боротьба за статус найкращої за підсумками сезону буде ще гарячішою.

До фіналу Соболенко мала невеликі проблеми лише проти Александрової та у півфіналі проти Наварро. У матчі за титул було важче, Пегула часом показувала теніс дуже високого рівня. Але постійно тримати планку так високо американці не вдалося. У важливі моменти обох сетів Аріна не провалювалася, чого не можна сказати про Джессіку. Взагалі обіграти стабільну Соболенко на харді вкрай складно. Наприклад, вона володіє нищівним ударом з форхенду, який, за словами Пегули, може вибити з рук ракетку. У середньому швидкість польоту м'яча під час удару справа в Аріни становила 128.7 км/год. Це більше, ніж у Алькараса (127.1), Сіннера (125.5) і Джоковича (122.3).

Getty Images/Global Images Ukraine. Джессіка Пегула і Аріна Соболенко

Багато вболівальників хотіли побачити у фіналі протистояння Соболенко з Ігою Свьонтек, але полька змогла дійти тільки до 1/4 фіналу, де її зупинила Пегула. На такій стадії мейджорів Свьонтек раніше програвала тільки Еліні Світоліній на Вімблдоні-2023 і Марії Саккарі на Ролан Гаррос 2021. Ніхто з кривдниць Іги в підсумку не взяв титул. Навіть якби Свьонтек дійшла до фіналу, у матчі з Соболенко вона навряд чи була б фавориткою. Особисто мені здається, цього року на US Open перемогти Аріну могла тільки Кароліна Мухова. Дуже шкода, що чешка не зіграла у фіналі. Але Мухову варто привітати з тим, що після важкого року майже без виступів вона захистила очки за торішній півфінал і за відсутності травм дуже швидко наздожене інших топів.

Найкращий матч

1/8 фіналу

Чжен Цінвень - Донна Векич - 7-6(6), 4-6, 6-2

У матчі четвертого раунду US Open відбувся повтор фіналу ОІ-2024. У Парижі китаянка більш упевнено переграла хорватку, цього разу Векич грала куди краще. Кожна з перших двох партій тривала трохи більше години, наприкінці другого сету Донна зуміла перевести зустріч у фінальну партію. Але підсумок протистояння залишився незмінним, у Чжен Цінвень залишилася більше сил. Що цікаво, всі три призери ІО-2024 у чоловіків (Джокович, Алькасар, Музетті) вибули вже в другому-третьому колі, а ось жінки-медалістки зіграли більш успішно. Чжен і Свьонтек програли тільки майбутнім фіналісткам на стадії 1/4.

Getty Images/Global Images Ukraine. Чжен Цінвень і Донна Векич

Прорив турніру - Джессіка Пегула, Єлена-Габріела Русе

Пегула вже не перший рік перебувала близько до вершини, навіть піднімалася до топ-3. Проте на найпрестижніших турнірах їй завжди чогось не вистачало. Наприклад, до US Open 2024 американка програла 6 із 6 чвертьфіналів Grand Slam. Після вильоту в другому раунді Australian Open 2024 вона звільнила тренера Девіда Вітта, з яким до цього були виграні всі трофеї. Новим наставником Джессіки став Марк Ноулз - колишній №1 у парному розряді, який тренував Марді Фіша і Джека Сока. Швидких плодів ця співпраця не дала, через травму ребра Пегула пропустила весь європейський ґрунтовий сезон, включно з Відкритим чемпіонатом Франції. Але після Олімпіади, де Джессіку зупинила Світоліна, Пегула фантастично відіграла американську серію, вигравши титул у Торонто, і ставши фіналісткою в Цинциннаті. Також практично все вийшло і на кортах Нью-Йорка. Особливо цінними є перемоги над Ігою Свьонтек і Кароліною Муховою. Якщо перша практично сама віддала перемогу, зробивши понад 40 невимушених помилок, то в матчі проти чешки Джессіка горіла 1:6, 0:2, дивом зумівши відігратися.

Єлена-Габріела Русе, більше відома українським шанувальникам тенісу, як напарниця Марти Костюк, видала дуже непоганий виступ. У статусі 122-ї ракетки світу вона подолала кваліфікацію, зупинивши у фіналі перспективну представницю Філіппін Александру Еалу, а в другому раунді основи сенсаційно вибила чинну чемпіонку Вімблдону Барбору Крейчикову (6-4, 7-5). Були шанси обіграти в наступному матчі й Паулу Бадосу, але іспанка дотисла на тай-брейку фінального сету (4-6, 6-1, 7-6).

Головні невдахи - Коко Гофф, Медісон Кіз

Минулого року Коко знищувала буквально всіх на американських кортах, її титул не став несподіванкою. Перед захистом титулу в цьому сезоні Гофф не показувала такого стабільно високого рівня, було зрозуміло, що з нею можна боротися. Американка могла програти ще в третьому раунді Еліні Світоліній, але в тому матчі знайшла в собі сили на камбек. В 1/8 фіналу її зупинила майбутня півфіналістка Емма Наварро. У підсумку Коко стала найгіршою за кількістю подвійних помилок на турнірі (38) і з нового тижня падає на шосту позицію світового рейтингу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Коко Гофф

У 2023 році Медісон Кіз була неймовірно близько до виходу у фінал, коли подавала на матч проти Соболенко за рахунку 6-0, 5-3 (15:0). Цього - очки за півфінал захистити не вдалося, уже в третьому раунді Кіз у жахливому за якістю матчі програла бельгійці Елізе Мертенс (7-6, 5-7, 4-6). З нового тижня Медісон покине топ-20 рейтингу WTA.

Улюблениця фортуни - Каролін Возняцкі

Експерша ракетка світу, як і минулого року, зуміла вийти до четвертого раунду US Open, але суперниці цього разу були дуже своєрідними: №155, №92 і №143 світового рейтингу. У стартовому матчі представниця Данії декласувала японку Нао Хібіно (6-0, 6-1), яка стартувала у кваліфікації. Після цього Возняцкі розібралася з мексиканкою Ренатою Сарасуа (6-3, 6-3), яка зупинила француженку Каролін Гарсію. У третьому колі майоріла зустріч із четвертою сіяною Єленою Рибакіною, але представниця Казахстану знялася перед поєдинком із Джессікою Понше, яка стартувала у відборі. Для француженки це був теж великий подарунок долі, раніше вона так далеко на мейджорах не заходила. У підсумку Возняцкі легко обіграла Понше в третьому раунді (6:3, 6:2), але перша серйозна опонентка відправила Каролін додому. Проти Беатріс Хаддад Майї (№21 WTA) був зафіксований рахунок 2-6, 6-3, 3-6.

Жіночий турнір запам'ятався багатьма кумедними і не дуже моментами: «мавпочкою» від Андреєску, дивною поведінкою Путінцевої з болгьорл, а також дітьми, які спустилися по автографи завчасно.

Наші

В основній сітці зіграли шість українських тенісисток, які пройшли за рейтингом, а Юлія Стародубцева пробилася в основу через кваліфікацію. Сім учасниць в основі US Open - національний рекорд.

Основні надії цього року були на нашу першу ракетку Марту Костюк. Першою суперницею українки стала перспективна американка Маккартні Кесслер, яка за два дні до старту в Нью-Йорку виграла дебютний титул WTA в Клівленді. 25-річна представниця США залишила на турнірі в Огайо всі сили, Марта обіграла її без особливих проблем (6-2, 6-3). У другому раунді у Костюк був дуже складний перший сет проти Геррієт Дарт, але після програного тай-брейку британка здалася (7-6, 6-1). Справжнім випробуванням волі та вмінь мав стати матч третього кола проти американки Емми Наварро.

Поєдинок був рівним, Марта мала навіть трохи кращий вигляд і вела з брейком у третьому сеті. За рахунку 2:1 українці у важкому геймі вдалося відстояти свою подачу, після чого її успіхи в цьому поєдинку закінчилися. Костюк почала програвати під час розіграшу важливих очок, часом здійснюючи безглузді невимушені помилки, яких до цього не робила. Чи була це втрата концентрації, чи поразка пов'язана з травмою, через яку українка пізніше знялася з парного розряду, - невідомо. Але програш максимально прикрий і важкий (4-6, 6-4, 3-6). Проте, потрібно віддати належне і Наварро, не дарма вона має прізвисько Ice Girl. У матчі з Паулою Бадосою в 1/4 фіналу вона також була максимально холоднокровною на фінальному етапі, вигравши 24 з 28 останніх очок у матчі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк і Емма Наварро

Еліна Світоліна почала з несподівано складної перемоги над представницею Аргентини Марією Лурдес Карле (3-6, 6-3, 6-4). Зазвичай, якщо в Еліни є такі проблеми проти опоненток у перших раундах, то далеко вона не заходить. Хоча в другому раунді Світоліна впевнено розібралася Калініною (6-1, 6-2), але це більше проблеми Ангеліни. Далі за сіткою був надважливий матч із Коко Гофф із реальними шансами на перемогу і виходом на переможницю битви Костюк - Наварро. Еліна в першому сеті показала, що перемагати Гофф можна, але проблеми були в тому, що тримати стабільний рівень гри не вдавалося, проблеми зі здоров'ям нікуди не поділися. Коко зуміла оформити камбек, і замість українського дербі в четвертому колі вийшло американське.

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Даяна Ястремська відверто розчарувала. У матчі проти німкені Юле Німаєр обидві тенісистки показали дуже низький рівень, і навіть при цьому українка програла. 158 невимушених помилки на двох за 250 розіграних очок (63%) - це зовсім сумно. Приміром, у матчі Костюк проти Наварро було 50 зі 171 (29%), а у вищезгаданому матчі Чжен проти Векич - 57 із 207 (27,5%). Відчуйте різницю.

Калініна перед поразкою в другому раунді проти Світоліної встигла в стартовому матчі обіграти француженку Осеан Доден (6-1, 3-6, 6-1), яка перемагає у великі свята. Ангеліна зараз далека від оптимальної форми, тому і такий виступ можна вважати вдалим. Шансів проти Гофф у неї точно б не було. У парному розряді в дуеті з Мартіною Тревізан була поразка в першому раунді.

Лесі Цуренко випала суперниця, для якої минулий розіграш US Open став проривним. Тоді Пейтон Стернс дійшла до 1/8 фіналу, де програла на той момент чинній чемпіонці Вімблдону Маркеті Вондроушовій. Стернс у матчі з Лесею була фавориткою і легко виграла перший сет. У другій партії все було набагато цікавіше, шанси розвернути матч у свій бік Цуренко мала. На жаль, Пейтон встояла (6-1, 7-5), після чого зупинила Касаткіну, програвши в підсумку Векич.

Катерина Байндл скористалася «замороженим» рейтингом, але особливих очікувань від її виступу не було. Поразка в першому колі від італійки Елізабетти Коччаретто (3-6, 0-6) читалася дуже легко. У парному розряді Катя виступила в дуеті з американською тенісисткою українського походження Кеті Волинець. Уже в першому раунді вони потрапили на Костюк і Русе. Шансів було відверто небагато, хоча в другій партії боротьба вийшла напрочуд запеклою (1-6, 6-7).

Юлія Стародубцева відзначилася потужним досягненням - пробилася в основу через кваліфікацію на всіх мейджорах сезону. У першому раунді основи не дуже пощастило із суперницею, нею виявилася триразова фіналістка турніру Вікторія Азаренко. Трохи несподівано Стародубцева виграла перший сет, але далі все стало на свої місця (6-3, 1-6, 1-6). У сезоні 2025 дуже хотілося б, щоб Юлія потрапляла в основу мейджорів за рейтингом, у кваліфікації вона вже всім усе довела.

Жіночий парний розряд. Фінал

Людмила Кіченок / Альона Остапенко [7] - Крістіна Младенович / Чжан Шуай (Китай) - 6-4, 6-3

Загалом, не найвдаліший виступ українок у Нью-Йорку врятувала Людмила Кіченок. Українка в дуеті з Альоною Остапенко з Латвії стала чемпіонкою в жіночому парному розряді. В історії українського тенісу титулів і навіть фіналів у жодному з розрядів на US Open ще не було. Успішний виступ у поточному сезоні дозволив Кіченок та Остапенко першими відібратися на Підсумковий турнір WTA, а Люда з нового тижня дебютує в топ-5 парного рейтингу, вкотре оновивши національний рекорд. До речі, торік Людмила виграла титул у міксті на Вімблдоні, а цьогоріч - грала разом з Альоною у фіналі Відкритого чемпіонату Австралії. Така стабільність результатів українки не може не тішити. З неприємного можна відзначити, що в одному з матчів Люді прилетіло в голову від напарниці, але пізніше трапився і трохи веселіший момент.

Ще одне досягнення полягає в тому, що на шляху до титулу Кіченок і Остапенко не програли жодного сету, але варто відзначити і невелику частку везіння: Люда і Альона не зустрілися з топовими дуетами, обігравши лише 10-х сіяних на стадії півфіналу. Наприклад, титуловані, але несіяні фіналістки Крістіна Младенович і Чжан Шуай зупинили дуети Синякова/Таунсенд [3], Меліхар/Перес [5] і Се/Мертенс [2], за що їм величезна подяка. У фіналі Младенович показала, за рахунок чого виграла 6 титулів у парі, але у Чжан Шуай був явно не найкращий день у кар'єрі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Альона Остапенко і Людмила Кіченок

Людмила зіграла і в міксті, але в тандемі з Садіо Думбією з Франції нічого не вийшло. Також у першому раунді міксту програла Даяна Ястремська, а Надія Кіченок і Уго Ні з Монако поступилися в другому раунді майбутнім фіналістам. Надя виступила і в жіночому парному розряді, де зіграла всього один матч. У дуеті з Тімеа Бабош з Угорщини вони поступилися американському тандему Кенін/Маттек-Сендс.

Чоловічий парний розряд. Фінал

Макс Перселл / Джордан Томпсон [7] - Кевін Кравіц / Тім Пютц [10] - 6-4, 7-6(4)

Для Перселла це був другий титул Grand Slam. У 2022-му він виграв Вімблдон разом зі співвітчизником Меттью Ебденом. Для Томпсона це перша перемога на мейджорах, раніше його найкращим результатом був фінал парного Вімблдону цього сезону з тим самим Перселлом.

Мікст. Фінал

Сара Еррані / Андреа Вавассорі [3] - Тейлор Таунсенд / Дональд Янг [WC] - 7-6(0), 7-5

Для Еррані та Вавассорі це був перший титул у міксті, вони втретє грали разом. Сара має п'ять титулів Grand Slam у жіночому парному розряді, а цього року ще й виграла золоту медаль на ОІ-2024 у дуеті з Жасмін Паоліні. Вавассорі у 2024 році грав у фіналах Australian Open і Ролан Гаррос у чоловічому парному розряді, але обидва рази програвав. Дональд Янг зіграв останній турнір у кар'єрі, далі він буде професійним гравцем у піклбол.

Володимир Клепач Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Теніс | 08 вересня 2024, 20:25 1

Відомий репер вірить в успіх Тейлора Фрітца у вирішальному матчі проти Янніка Сіннера