Що таке гендбайк? Павло Баль став бронзовим призером Паралімпіади

Вперше український спортсмен отримав медаль у цьому виді велоспорту

Український велосипедист Павло Баль став бронзовим призером Паралімпіади-2024 у гендбайку - різновиді велоспорту, в якому спортсмени змагаються сидячи й кермують руками. Він став першим українцем в історії, що виборов нагороду у цьому виді велоспорту.

Днем раніше Павло Баль фінішував шостим у фіналі Паралімпіади-2024 в одиночній гонці з роздільним стартом на гендбайку у класі H5. А тепер здобув бронзу в груповій гонці.

Для 38-річного Павла - це перші Паралімпійські ігри у велоспорті у кар'єрі, адже він у цій дисципліні виступає лише другий рік. На них Баль виборов ліцензію через виступ на другому етапу Кубка світу з паравелоспорту, де він посів 9-те місце і опинився у топ-20 світового рейтингу, чого вистачило для ліцензії.

Павло Баль: «Крута Паралімпіада, дуже позитивні емоції від самого початку, як заїхав, зустріли, поселили. Неймовірна атмосфера на змаганнях. Я взагалі по зимових видах спорту, але та підтримка, що в центрі міста - це не до порівняння. Це круто, мені сподобалося. Цей досвід не можливо переоцінити. Це перші мої реально круті змагання на такому рівні. Результат - який є, але враховуючи час, скільки я тренуюся на велосипеді, і обстановку, бо тренувальний процес давався важко - напевно, можна вважати гарним.

Якщо оцінити невеликий досвід, що я маю, то у груповій гонці краще себе проявляю. Тому я у розділці не розраховував на якісь медалі чи п'єдестал. То була контрольна гонка перед наступним стартом: проїхати трасу, відчути її на швидкості, відчути повороти. Траса для мене найважча, що була колись, повороти різкі та дуже швидкі. Треба бути уважним, бо вже були завали, хлопців вже забирала швидка. Спорт динамічний, швидкий, небезпечний, адреналін - все, що треба. Нас тут небагато, через кількість ліцензій, які видали, але тут найсильніші, які борються за медалі».

Павло Баль - 38-річний параспортсмен у класі H5, який представляє Львівщину. Посів 7-ме місце у команді на чемпіонаті світу 2023 з паравелоспорту. Раніше Баль уже брав участь у Паралімпійських іграх, проте зимових: у 2022 році в Пекіні він виступав у біатлоні й лижних перегонах. Його найкращим результатом стало шосте місце в біатлонній гонці на середній дистанції (10 км). Також у доробку Павла є дві медалі лижних чемпіонатів світу: золото й бронза.

Фотогалерея: Павло Баль

Микола Степанов Джерело: Суспільне Спорт
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Інші види | 04 вересня 2024, 23:23 2

Битва двох зірок легкої атлетики завершилася перемогою шведа

Олімпійські ігри | 05 вересня 2024, 12:00 1