Шпатківська стала срібним призером Паралімпіади-2024 у штовханні ядра

Українська спортсменка встановила рекорд Європи, програвши лише американці

Українська спортсменка Марія Шпатківська здобула першу для себе нагороду Паралімпіад. Вона стала срібним призером змагань у штовханні ядра за підсумками фіналу, що проводився серед представниць класу F46.

24-річна Шпатківська - дебютантка Паралімпійських ігор. Попри відбір на Паралімпіаду, українська легкоатлетка не мала медалей чемпіонатів світу та Європи, а її найкращим результатом було 8-ме місце на ЧС-2019 у метанні списа.

У фіналі зі штовхання ядра Шпатківська змагалася за нагороди з 14 суперницями. Головною фавориткою на золото була американка Ноель Малкамакі - дворазова чемпіонка світу 2023 та 2024 років. Малкамакі підтвердила статус фаворита - закінчила змагання із золотом та світовим рекордом, штовхнувши ядро на 14.06 м.

Шпатківська здобула срібну нагороду змагань. Найкращою спробою Марії став поштовх ядра на 12.35 м. Українська легкоатлетка не лише оновила особистий та національний рекорд, але й перевершила рекорд Європи.

Це 4-те срібло України на Паралімпіаді-2024 в легкій атлетиці. Загалом - 14-та нагорода усіх гатунків для синьо-жовтих у цьому виді спорту. Це 5-та нагорода українців на Іграх-2024 у штовханні ядра та перша - у жіночих змаганнях. Це 16-те срібло українських параспортсменів у Парижі - за цим показником збірна України посідає четверте місце серед усіх країн у медальному заліку.

Марія Шпатківська - 24-річна штовхальниця ядра, яка виступає в класі F46 та представляє Вінниччину. Учасниця чемпіонату світу 2019 з легкої параатлетики - посідала 8-ме місце в метанні списа. Нова володарка європейського рекорду в штовханні ядра класу F46 - перевершила результат німкені Брітти Яеніке (11.93 м), що тримався з 2000 року.

Паралімпійські ігри 2024

Париж (Франція), 4 вересня

Легка атлетика. Штовхання ядра, жінки, фінал (клас F46)

Фотогалерея

Микола Степанов Джерело: Суспільне Спорт
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 04 вересня 2024, 07:44 5

Ентоні виділив Мухаммеда Алі