Врятувати рядового Мудрика. Челсі має лише три варіанти, як вчинити

Михайло провів в АПЛ вже півтора сезони, й жодних послаблень йому робити більше не будуть

У середовищі шанувальників «Челсі» цього літа досить популярним є жарт про те, що занадто багато в команді нового: нові стрижки у гравців, новий тренер на чолі колективу, зрештою, можливо, навіть самі «сині» почнуть все ж таки грати по-новому. Лише один чинник, зважаючи на усе, залишився тим самим - безпорадність на полі українського вінгера Михайла Мудрика…

Футболіст, на якого у січні 2023-го було витрачено 70 мільйонів євро, й досі категорично не виправдовує очікувань. Дійшло до того, що в поєдинку проти «Вулверхемтона», який «Челсі» загалом виграв досить впевнено (6:2), український легіонер не зумів завдати жодного удару по воротах, не створив жодного моменту та й загалом за відведені йому 45 хвилин торкнувся м'яча лишень 13 разів. Не дарма експерти порталу Goal.com поставили в результаті Мудрику абсолютно ганебну оцінку - нуль балів із десяти можливих.

Безумовно, поки ситуація виглядає таким чином, що у «Челсі» продовжать демонструвати впертість та нададуть Мудрику ще можливості проявити свої найкращі якості. Втім, якщо у матчах проти «Вулверхемптона» та «Серветта» українець так і не показав нічого особливого, то чого можна чекати від нього у поєдинках, скажімо, проти «Манчестер Сіті» чи «Арсенала»? Футболіст, на якого були витрачені такі серйозні гроші, мав стати для «Челсі» як мінімум свого роду генералом, проте за якістю гри та рівнем віддачі на полі виглядає не більше, аніж звичайним солдатом.

Що робити головному тренеру «синіх» Енцо Маресці в ситуації із Мудриком? Насправді, варіантів у «Челсі» усього лишень три…

Надати стабільну ігрову практику

Після першого поєдинку раунду плей-оф кваліфікації Ліги конференцій Енцо Мареска справедливо зауважив, що наразі Мудрик має дві ключові проблеми - це стабільність та ухвалення рішень.

«Мудрик мав і гарні моменти, і моменти, схожі на підкидання монетки. Не знаєш, одне це чи інше. Ми спробуємо допомогти йому змінитись. Йому потрібно спробувати зрозуміти, що ми збираємось віддавати йому м'яч в останній третині [поля]. І коли він там, важливо приймати правильні рішення. Для мене більшість помилок Михайла не пов'язані із якістю чи технікою - вони пов'язані з вибором. Іноді він намагається зробити щось інше, і ми втрачаємо м'яч. Іноді йому доводиться виходити віч-на-віч. Це питання ухвалення рішень. Сподіваюся, ми зможемо допомогти йому покращити це. Якщо він зможе стати послідовнішим, він зможе зробити й крок уперед», - сказав Мареска.

Питання з якістю рішень, що приймаються Мудриком, гостро стояло у гравця ще в «Шахтарі». Як ми пам'ятаємо, талановитий вінгер вперше з'явився у першій команді «гірників» ще за часів керування Паулу Фонсеки, проте заграти у португальця так і не зумів. Нинішній наставник «Мілана» чудово усвідомлював, що феноменальна швидкість та відмінна техніка поводження із м'ячем - це, по суті, ключові та єдині козирі футболіста. Мудрик робив ставку на них і в багатьох ситуаціях це допомагало йому «випливати» зі складних ситуацій, коли суперника можна було обіграти не грамотним рішенням, а простою перевагою у швидкості. Для українського чемпіонату, «Шахтаря» та кількох яскравих поєдинків на груповій стадії Ліги чемпіонів, де «гірники» не були фаворитами та грали на контратаках, подібного цілком вистачало, тим більше що із приходом до донецького колективу Роберто Де Дзербі в Мудрика ще й з'явилася ментальна впевненість у власних силах, адже відтепер його всіляко підтримував тренер, можна навіть сказати, що Михайло став свого роду улюбленцем італійця.

Коли Мудрик опинився в англійській Прем'єр-лізі, то одразу стало зрозумілим - тут проти нього діють захисники, котрі звикли зіштовхуватися із неймовірно швидкими та технічними гравцями атаки майже кожного тижня. Тому для успішної протидії їм від українця потрібно було щось інше. Найперше - це вміння приймати правильні рішення. Як це помітно у ситуації з Мудриком, це може вимагати фундаментальної перебудови «футбольного мозку» та однозначно потребує часу й ретельного навчання.

Крім того, важливим фактором для успіху в АПЛ є впевненість у власних силах. Як тільки футболіст втрачає довіру до своїх колишніх ідей, до того, що раніше приносило йому успіх, й водночас виявляється нездатним швидко схопитися за нові принципи, ментально йому стає вкрай непросто. Тиск ззовні разом із внутрішніми відчуттями незадоволеності, ще більше підривають психологічну стійкість гравця, внаслідок чого той починає грати все гірше та гірше.

Зрештою, кожен наступний матч здатний тільки погіршити ситуацію, бо зробити різкий ривок на краще в подібній ситуації - це те, на що здатні одиниці, найкращі з найкращих у світовому футболі. Гравці калібру Ліонеля Мессі або Кріштіану Роналду в їхні кращі роки…

Тому «Челсі», аби спробувати допомогти Мудрику по-справжньому, варто зробити на нього ставку хоча б протягом місяця: щоб українець стабільно потрапляв у стартовий склад, і не йшов в результаті заміни вже після першого тайму, якщо його справи йдуть не дуже добре. Успіх може прийти тільки через довіру з боку головного тренера, коли футболіст усвідомлює, що на нього роблять ставку, навіть якщо справи поки що йдуть зовсім не так, як хотілося б.

Інше питання, що нинішній «Челсі» - це абсолютно особливий проект, де ні в кого немає «часу на розгойдування», та й Мудрик у команді перебуває вже півтора роки, тому жодних послаблень йому робити вже не будуть. А чи зуміє Мареска привести Михайла «до тями» епізодичними включеннями українця до складу першої команди?.. Швидше за все, навряд, але поки що, схоже, на інші варіанти у «Челсі» піти просто не готові…

Відпустити в оренду взимку із надією на прогрес

Getty Images/Global Images Ukraine. Михайло Мудрик ніяк не може знайти себе у Челсі

Можлива оренда Мудрика взимку в інший клуб бачиться непоганим варіантом для «Челсі» й українця. Це дозволило б Тодду Боелі та Бехдаду Егбалі зберегти обличчя як мінімум у короткостроковій перспективі, поки Михайло отримав би можливості спробувати сили в іншому клубі та тимчасово зникнути з фокусу пильної уваги шанувальників «Челсі», щоб мати нагоду попрацювати над виправленням своїх недоліків у більш спокійній атмосфері та без надмірного тиску зі сторони.

Наприклад, дуже цікавою можливістю для Мудрика став би відхід на правах оренди у французький «Страсбург». Це команда-середняк Ліги 1, де немає такого божевільного тиску з боку вболівальників та преси, але в якій Михайло цілком міг би закріпитися у статусі гравця основного складу та скинути з себе весь той негатив, який накопичився у Лондоні. Крім того, «Страсбург» входить до футбольної екосистеми «Челсі», оскільки власником цього клубу також є компанія Тодда Боелі. Тому «сині» могли б із легкістю відслідковувати успіхи та ключові показники розвитку Мудрика у Франції, аби потім ухвалювати подальші рішення щодо українця.

Безумовно, можна було б розглянути й інші клуби, готові орендувати Мудрика, проте коли мова заходить про актив, на який було витрачено десятки мільйонів євро, необхідно мати певну гарантію, що зрештою твій футболіст просто не опиниться на лаві запасних, тож умовний «Страсбург» і бачиться найбільш розумним вибором. Хоча навряд чи боси «Челсі» та сам Михайло підуть на такий крок…

Продати та забути як страшний сон

Найбільш радикальним варіантом для «Челсі» в аспекті рішень щодо Мудрика є продаж українця. За півтора роки у стані «синіх» Михайло встиг стати досить «токсичним» виконавцем (насамперед, звичайно, через слабкий рівень виступів), і дуже багато вболівальників та експертів зараз налаштовані вкрай скептично у питанні можливостей для різкого покращення ігрових показників та статусу Мудрика у клубі.

Також є сумніви у тому, наскільки щирий Мареска у своїх промовах щодо готовності та бажання допомогти Мудрику прогресувати. Враховуючи своєрідний хаос, із яким зараз довелося зіткнутися італійському наставнику, Енцо в першу чергу має цікавити власна доля, а не те, щоб допомагати усім своїм футболістам, яких зараз у «Челсі» вистачить на три, а то й чотири склади.

У зв'язку з цим не варто виключати, що правильним варіантом розвитку подій для «Челсі» прямо зараз був би продаж Мудрика. Причому не з метою максимально компенсувати інвестиції в українця, а для того, аби просто позбутися його, й забути Михайла, як це заведено говорити в таких випадках, як страшний сон. Втім, ця можливість виглядає найменш реальною із перелічених, оскільки в «Челсі» вже давали зрозуміти, що поки що не готові розлучатися із Мудриком за суму, нижчу за ту, яку вони заплатили «Шахтарю».

Цікавим у зв'язку із цим виглядає той факт, що нещодавно Мудрик вирішив змінити агента. Проте замість того, аби стати клієнтом умовного Жорже Мендеша чи іншого відомого «європейського ділка», Михайло подався до компанії Вадима Шаблія, резюме якої на континентальній арені не виглядає таким вже й блискучим, якщо ми ведемо мову про клієнта за 70 мільйонів євро. Тому, найімовірніше, сам Мудрик розуміє, що цього літа розраховувати на зміну клубу йому не доводиться, а Мареска буде змушений намагатися виправдати надії клубного керівництва щодо реанімації кар'єри українця, що виглядає ще тим завданням із зірочкою.

Олексій Сливченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 31 серпня 2024, 22:12 39

Суперниками київського клубу будуть 8 різних команд

Коментарі