Батагов та ще сім топ-продажів в історії Зорі. Де вони зараз?

Згадуємо футболістів, яких луганському клубу вдалося продати найдорожче…

В серпні цього року луганській «Зорі» вдалося провернути один з найвигідніших трансферів у своїй історії - продати за 1,8 мільйона євро в турецький «Трабзонспор» центрального захисника Арсенія Батагова. Цей трансфер став четвертим у списку найдорожчих продажів «чорно-білих» за весь час. І сьогодні ми пропонуємо вам згадати першу вісімку футболістів, яких «Зорі» поталанило продати максимально дорого.

Чому, власне, саме вісімку? Критерій тут обраний досить простий - саме таку кількість гравців «Зорі», якщо спиратися на дані порталу Transfermarkt, вдалося продати в інші клуби за ціною в один та більше мільйонів євро.

7-8. Рафаель Форстер

Вартість трансферу: 1,2 млн євро
Дата трансферу: літо 2017
Маршрут трансферу: «Зоря» → «Лудогорець»

ФК Зоря Луганськ. Рафаель Форстер

Важко сказати, хто і де пригледів для «Зорі» Рафаеля Форстера, проте його переїзд до луганського клубу у січні 2016 року на правах вільного агента став одним із найвдаліших кейсів підписання іноземних футболістів в історії «чорно-білих». У «Зорі» під керівництвом Юрія Вернидуба Форстеру пощастило дуже швидко здобути місце в основному складі й стати беззаперечно ключовим виконавцем для команди. За півтора роки у складі луганців бразилець провів 44 офіційні матчі, у яких забив 8 м'ячів та віддав 1 результативну передачу. Також Рафаелю вдалося «засвітитися» в основній сітці Ліги Європи, де він провів усі 6 матчів (проти «Манчестер Юнайтед», «Феєнорда» та «Фенербахче») в групі та забив 1 м'яч (у ворота турків).

Проте влітку 2017 року «Зоря» зіткнулася із проблемою - Форстер відмовився підписувати новий контракт, а його трудова угода з самого початку була оформлена лишень на два роки. В результаті сторони, як тоді декларував луганський клуб, домовилися про те, що знайдуть вигідний варіант для миттєвого трансферу, і «Зоря» отримала вигідну пропозицію від «Брюгге», але Форстер за спиною «чорно-білих» домовився з «Лудогорцем», з яким й уклав преконтракт. Щоб не втратити футболіста безкоштовно луганцям, вочевидь, довелося піти на суттєве скорочення своїх фінансових запитів, але компенсацію за відхід бразильця «Зоря» все ж таки отримала. За даними Transfermarkt, мова йде про суму в 1,2 мільйона євро.

Наразі Рафаелю Форстеру 34 роки. Після «Зорі» та «Лудогорця» він більше ніколи не грав у Європі. Влітку 2020-го центрбек перебрався до «Ботафого», а згодом захищав кольори клубів, які на слуху далеко не у всіх українських вболівальників: «Жувентуде», «Санту-Андре», «ССА Масейо», «Аваї». У січні цього року Форстер став гравцем «Сан-Бернарду» - команди, яка зараз йде у верхній половині таблиці бразильської Серії С.

7-8. Владислав Кабаєв

Вартість трансферу: 1,2 млн євро
Дата трансферу: літо 2022
Маршрут трансферу: «Зоря» → «Динамо»

ФК Зоря Луганськ. Владислав Кабаєв

Влада Кабаєва «Зоря» підписала із «Чорноморця» влітку 2017 року. За неофіційними даними, перехід вінгера обійшовся скарбниці луганського клубу тоді у 150 тисяч євро. І ці гроші Кабаєв відпрацював у стані «чорно-білих», як то кажуть у подібних випадках, до останнього центу. У футболці «Зорі» Владислав зіграв у 129 офіційних матчах, відзначившись 10 забитими м'ячами та 16 результативними передачами. Він грав у кваліфікаціях Ліги Європи та Ліги конференцій, а також в основній сітці Ліги конференцій. У таборі луганців Кабаєв працював під керівництвом трьох відомих наставників - Юрія Вернидуба, Віктора Скрипника та Патріка ван Леувена.

Влітку 2022 року Кабаєв перейшов із «Зорі» до «Динамо». На придбанні вінгера наполягав тодішній наставник «біло-синіх» Мірча Луческу, котрий після відходу Беньяміна Вербича та Карлоса Де Пени де-факто залишився із проблемами на позиції лівого вінгера. За неофіційними даними, за трансфер Кабаєва «Зорі» вдалося виторгувати 1,2 мільйона євро.

Наразі 28-річний Кабаєв продовжує виступати за «Динамо». Він є стабільним гравцем основного складу, й має на власному рахунку вже близько шести десятків офіційних матчів за киян, із якими в нього діючий контракт ще на два роки.

6. Юрі Фрейтас

Вартість трансферу: 1,25 млн євро
Дата трансферу: літо 2018
Маршрут трансферу: «Зоря» → «Аль-Наср» (ОАЕ)

ФК Зоря Луганськ. Юрі Фрейтас

Як і Рафаель Форстер, до трансферу в «Зорю» Юрі Фрейтас був тотальним ноунеймом. Як мінімум у Європі, а не тільки в Україні. До переїзду у стан «чорно-білих» центральний нападник виступав в рідній Бразилії за «Аваї», отримавши можливість провести сумарно лишень 57 хвилин у рамках тамтешньої Серії Б та усього 7 хвилин - в Серії А. Гольовими діями на батьківщині Юрі Фрейтас не відзначався, зате вирізнявся гарною швидкістю, пристойною технікою у роботі з м'ячем, а також непоганою як для центрфорварда антропометрією.

У «Зорі» Юрі Фрейтас відіграв тільки один сезон, проте цього цілком вистачило, аби до бразильця виник конкретний інтерес на трансферному ринку з боку інших клубів. Усе через гарну результативність форварда: в УПЛ він відзначився 11 забитими м'ячами у 25 матчах. В результаті влітку 2018-го на «Зорю» вийшов еміратський «Аль-Наср», який заплатив 1,25 мільйона євро й підписав бразильського голеадора. Провівши рік на Близькому Сході (в «Аль-Насрі» та саудівському клубі «Аль-Фейха», де він пограв на правах оренди), Юрі перебрався у португальський «Портімоненсе», звідки згодом на правах оренди вирушав грати в Японію та Бразилію.

У січні 2023-го Юрі Фрейтас остаточно повернувся до Бразилії, підписавши повноцінний контракт із «Куябою». Через півроку він перейшов до «Віторії» із Салвадора, а нещодавно 28-річний футболіст оформив перехід до «Мірасола» - команди з верхньої частини турнірної таблиці Серії Б.

5. Еммануель Денніс

Вартість трансферу: 1,4 млн євро
Дата трансферу: літо 2017
Маршрут трансферу: «Зоря» → «Брюгге»

ФК Зоря Луганськ. Еммануель Денніс

Власне, Юрі Фрейтас був покликаний замінити в «Зорі» нігерійського форварда Еммануеля Денніса, котрий залишив стан «чорно-білих» влітку 2017 року, після одного сезону, проведеного в Україні. До переходу в «Зорю» про Еммануеля Денніса нічого не знали у Європі. До табору луганців нападник перебрався з «Академії Абуджи» влітку 2016-го, коли йому було лише 19 років. Провівши усього один сезон в луганському клубі та відзначившись 6 забитими м'ячами у 26 поєдинках, нігерійський легіонер продемонстрував ознаки суттєвого потенціалу, а також здатність прогресувати.

Влітку 2017 року Еммануель Денніс за 1,4 мільйона євро перейшов із «Зорі» у «Брюгге», де сумарно згодом провів 116 матчів (29 голів, 13 асистів) та тричі ставав чемпіоном Бельгії. Влітку 2021-го «Брюгге» за 4 мільйони євро продав Еммануеля Деніса в «Вотфорд», де у дебютному сезоні в рамках англійської Прем'єр-ліги африканець проявив себе просто чудово - 10 голів та 6 асистів у 33 поєдинках. Не дивно, що вже через рік «шершні», які вилетіли до Чемпіоншипу, продали Денніса за 14,8 мільйонів євро в «Ноттінгем Форест».

Наразі 26-річний Еммануель Денніс продовжує залишатися на контракті в «Ноттінгем Форест», хоча минулий сезон на правах оренди відіграв у «Башакшехірі» та «Вотфорді».

4. Арсеній Батагов

Вартість трансферу: 1,83 млн євро
Дата трансферу: літо 2024
Маршрут трансферу: «Зоря» → «Трабзонспор»

ФК Зоря Луганськ. Арсеній Батагов

Арсеній Батагов опинився у «Зорі» влітку 2022 року, перейшовши вільним агентом з «Дніпра-1». За два сезони центрбек зарекомендував себе із найкращого боку у стані «чорно-білих», що й дозволило йому стати кандидатом у національну збірну України, зіграти на футбольному турнірі в рамках Олімпіади-2024 у Парижі, а також отримати запрошення від одного з найкращих клубів нинішньої турецької Суперліги «Трабзонспора».

Втім, трохи докладніше про перехід Батагова до турецького клубу та його наслідки для луганського клубу ми зовсім нещодавно розмірковували на сторінках Sport.ua у рамках спеціального матеріалу…

2-3. Назарій Русин

Вартість трансферу: 2,5 млн євро
Дата трансферу: літо 2023
Маршрут трансферу: «Зоря» → «Сандерленд»

ФК Зоря Луганськ. Назарій Русин

Вихованець академій «Львова» та «Динамо» Назарій Русин вперше опинився у «Зорі» у першій половині сезону-2019/20, коли відіграв за луганців кілька місяців на правах оренди зі стану «біло-синіх». У 14 матчах форвард відзначився 9 результативними діями (5 голів та 4 асисти), що й спонукало «Динамо» повернути гравця назад, однак належної кількості ігрового часу в Києві Назарій так і не отримав, багато в чому через що і покладених надій виправдати не зміг.

Згодом Русин також віддавався «Динамо» в оренду варшавській «Легії», «Дніпру-1» та «Чорноморцю», а у серпні 2022-го за 250 тисяч євро перейшов у «Зорю» вже на повноцінній основі. І знову в луганській команді із Назарієм відбулося перевтілення: в 30 матчах УПЛ він відзначився 13 забитими м'ячами та 6 результативними передачами, що привернуло до нападника увагу з-за кордону, хоча подейкували і про «зондаж ґрунту» з боку «Шахтаря». В результаті минулого літа «Зоря» за 2,5 мільйони євро продала Русина у «Сандерленд».

Нині 25-річний Русин продовжує залишатися гравцем «Сандерленда» - команди Чемпіоншипу, за яку в минулому сезоні Назарій зіграв 21 матч у лізі, відзначившись вкрай скромними 2 забитими м'ячами.

2-3. Олександр Караваєв

Вартість трансферу: 2,5 млн євро
Дата трансферу: літо 2019
Маршрут трансферу: «Зоря» → «Динамо»

ФК Зоря Луганськ. Олександр Караваєв

Кар'єра правого фулбека Олександра Караваєва складалася дуже цікаво. Уродженець Херсона та вихованець академії «Шахтаря» так і не отримав шансу зіграти бодай один офіційний матч у футболці «помаранчево-чорних». Донецький клуб волів тривалий час відправляти Караваєва по орендах: «Севастополь», «Зоря», «Фенербахче». Як і у випадку із Русиним, період в луганській команді дуже серйозно позначився на зростанні професійного рівня Караваєва, який восени 2015 року навіть дебютував у національній збірній України (зараз на рахунку Олександра вже 49 матчів та 3 голи за «синьо-жовтих»).

Влітку 2017 року «Шахтар», яким тоді керував Паулу Фонсека, вирішив, що Караваєв не потрібен команді в майбутньому, й відпустив футболіста на повноцінній основі у «Зорю» за суму, розмір якої так і не був розкритий згодом навіть на неофіційному рівні. А вже за два роки після цього Олександра за 2,5 мільйони євро підписало «Динамо», де Караваєв абсолютно прийшовся до двору і вже зіграв понад 150 офіційних поєдинків.

На даний момент 32-річний Караваєв продовжує залишатися гравцем «Динамо», із яким має контракт до літа 2025-го.

1. Андрій Лунін

Вартість трансферу: 8,5 млн євро
Дата трансферу: літо 2018
Маршрут трансферу: «Зоря» → «Реал»

ФК Зоря Луганськ. Андрій Лунін

Влітку 2018 року «Зорі» вдалося провернути історичний для себе та в певній мірі для всього клубного українського футболу трансфер Андрія Луніна у «Реал». Щоб футболіст із УПЛ переїхав до табору найсильнішої команди Європи (на той момент «бланкос» вигравали Лігу чемпіонів протягом трьох сезонів поспіль!), йому потрібно було відповідати низці дуже високих стандартів та бути досконало вивченим вимогливими скаутами мадридців.

У результаті за Луніна «Реал» виграв конкуренцію у інших відомих клубів Європи, у тому числі й представників АПЛ. А «Зорі» вдалося виторгувати на підвищеному інтересі до свого воротаря на континенті 8,5 мільйонів євро. Втім, одразу ж стати ключовим воротарем у «Реалі» Луніну прогнозовано не вдалося. «Бланкос» вважали за краще відправити Андрія набиратися досвіду та адаптуватися до іспанського футболу в оренду. Так Лунін встиг пограти за «Леганес», «Вальядолід» та «Ов'єдо», причому за останніх Андрій не погребував виступати навіть на рівні Ла Ліги 2.

Влітку 2020 року Лунін повернувся до «Реалу» і з того часу залишається в обоймі першої команди «бланкос». Щоправда, стабільну ігрову практику в мадридському топ-клубі український воротар почав отримувати лишень у минулому сезоні, коли через важку травму надовго в лазарет зліг основний кіпер «бланкос» Тібо Куртуа. Зараз, коли бельгієць одужав, перспективи 25-річного Луніна знову виглядають не дуже райдужними. Втім, зовсім нещодавно і про це актуальне питання ми на сторінках Sport.ua розмірковували окремо…

Олексій Сливченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 19 серпня 2024, 09:55 14

Гірники перебувають у другому кошику ЛЧ, а киянам прогнозують місце у ЛЄ