Зідан та ще 12 топ-футболістів, які виступали за Бордо. Де вони зараз?

Тепер «жирондинці» можуть лише згадувати ті славетні часи, коли за них грали такі майстри…

Новина про те, що 6-разовий чемпіон Франції «Бордо» був понижений з Ліги 2 до Насьональ 1 (третього дивізіону у тамтешній системі футбольних ліг), а також ініціював процедуру банкрутства й відмовився від професійного статусу, безумовно, стала неприємним ударом для усіх шанувальників французького футболу. Більше того, останніми роками «Бордо» був особливо цікавий українським вболівальникам ще й через виступи за «жирондинців» екс-опорника «Шахтаря» та «Дніпра-1» Данила Ігнатенка, котрий тепер буде вимушений підшукувати інші варіанти у кар'єрі.

Крах, який спіткав «Бордо», змушує справжніх шанувальників цієї команди зібратися з духом та готуватися до тривалого шляху повернення команди у елітарний дивізіон, а для всіх інших - це як мінімум гарний привід згадати найбільш топових та відомих виконавців, котрі пограли у різний час за «жирондинців». Це ми і пропонуємо зробити в рамках традиційної рубрики «Де вони зараз?».

І, як завжди, обмовимося одразу - цей список не є вичерпним та не претендує на повноту. За 142-річну історію існування «Бордо» через цю команду пройшло безліч дуже відомих футболістів, а тому ми, у будь-якому випадку, виділимо лише частину із них, щоб не доводити розміри цього матеріалу до абсолютно нечитабельного. Найбільш відданим шанувальникам «жирондинців» та всього французького футболу ми, як завжди, залишаємо простір для маневру і можливість доповнити нас за допомогою коментарів - будемо тільки раді…

Зінедін Зідан

Вік: 52 роки
Громадянство: Франція
Показники у Бордо: 179 матчів, 39 голів, 23 асисти

Getty Images/Global Images Ukraine. Зінедін Зідан

Почнемо, мабуть, одразу з «важкої артилерії» - одного з найкращих (якщо не найкращого) футболістів Франції усіх часів Зінедіна Зідана. Цей майстер провів у «Бордо» чотири сезони - з 1992 по 1996 роки. Перебрався до табору «жирондинців» Зінедін із «Канна», і згодом провів за команду під дві сотні поєдинків. Однак виграти щось значуще у складі «Бордо» Зідану, на жаль, так і не поталанило. У сезоні-1995/96 французька команда дісталася фіналу Кубка УЄФА, де за сумою двох матчів все ж таки поступилася «Баварії» (0:2, 1:3). Після цього Зінедін перебрався до «Ювентуса», де й почав своє сходження до феноменальної слави…

Кар'єру футболіста Зідан завершив влітку 2006 року у «Реалі». Згодом працював тренером мадридської команди, із якою виграв безліч престижних трофеїв, в тому числі три поспіль розіграші Ліги чемпіонів. Наразі 52-річний Зідан є безробітним.

Ріхард Вітсге

Вік: 54 роки
Громадянство: Нідерланди
Показники у Бордо: 111 матчів, 14 голів, 3 асисти

Getty Images/Global Images Ukraine. Ріхард Вітсге

Прізвище цього півзахисника у різні роки у вітчизняній пресі перекладали й читали по-різному, проте це жодною мірою не скасовує головного: Ріхард був дуже обдарованим футболістом. Та й інших з легендарної академії «Аякса», мабуть, просто не випускають. В амстердамському клубі ще в ранньому віці Вітсге пощастило проявити себе із найкращого боку, завдяки чому він переїхав до «Барселони». Однак там кар'єра нідерландця до певної міри складалася не так успішно, як він розраховував. Саме тому трансфер у «Бордо» став для Ріхарда можливістю вчасно перезавантажитися та навіть врятувати себе як професіонала. В «Бордо» Вітсге пограв разом із Зіданом, проте також не розжився якимись трофеями, а за два роки був проданий у «Аякс».

Кар'єру гравця Вітсге завершив в 2005 році, коли йому вже майже виповнилося 36. Його «фінальною зупинкою» виявилася японська команда «Оїта Трініта». Наразі Вітсге 54 роки, й ще донедавна він працював у «Аяксі», провівши там 12 років в ролі тренера, який відповідає за індивідуальну підготовку футболістів.

Ален Жиресс

Вік: 71 рік
Громадянство: Франція
Показники у Бордо: 594 матчі, 180 голів, точна статистика асистів невідома

Getty Images/Global Images Ukraine. Ален Жиресс

Ален Жиресс - це легенда № 1 та безумовна ікона для вболівальників «Бордо». Вихованець клубу, людина, яка зіграла найбільше матчів за команду й забила найбільше м'ячів. Триразовий володар титулу «Футболіст року у Франції». Володар «Срібного м'яча» 1982 року. Дворазовий чемпіон Франції. Чемпіон Європи у складі національної збірної Франції. Коротше кажучи, Жиресс - це саме та людина, із якою в більшості вболівальників взагалі асоціюється «Бордо».

Щоправда, свою кар'єру гравця Ален закінчував не у «Бордо», а в «Марселі», куди подався пограти із 1986 по 1988 роки. Це, мабуть, єдиний «штрих», який можуть зробити в якості поправки до попередніх хвалебних епітетів й перерахувань критики хавбека. Після відходу з гри Жиресс став тренером, але на цій ниві великих успіхів не досяг. Останніми роками Ален спеціалізувався на роботі із африканськими збірними - Габон, Малі, Сенегал, Туніс. А з 2022 по 2023 роки працював з національною командою Косова. Після цього сторони розірвали контракт за взаємною згодою й наразі 71-річний фахівець є безробітним.

Педру Паулета

Вік: 51 рік
Громадянство: Португалія
Показники у Бордо: 130 матчів, 91 гол, 6 асистів

Getty Images/Global Images Ukraine. Педру Паулета

До появи Кріштіану Роналду саме Педру Паулета був головною зіркою португальського футболу, якщо брати до уваги останні кілька десятиліть історії. В «Бордо» він з'явився у 2000 році, перейшовши з «Депортіво», із яким саме встиг сенсаційно оформити титул чемпіона Ла Ліги. У Франції Паулета розквітнув ще більше, почавши демонструвати фантастичну результативність, однак… Серйозних трофеїв з командою португалець так і не взяв, оскільки на внутрішній арені тоді якраз починалася тотальна гегемонія «Ліона», котрий із 2002 по 2008 роки сім разів поспіль ставав чемпіоном Ліги 1.

Втім, до історії «Бордо» Паулета власне ім'я однозначно вписав, й досі входячи до п'ятірки найкращих бомбардирів клубу за всю його історію. Потім Педру перебрався до ПСЖ, де також забивав багато та зі смаком, а кар'єру гравця остаточно форвард завершив у 2011 році у складі маловідомого португальського клубу «Сан-Рокі». Після того Педру якийсь час попрацював скаутом в ПСЖ, а із 2012 року є одним з функціонерів у Португальській футбольній федерації, відповідаючи за молодіжну команду країни.

Жоан Міку

Вік: 51 рік
Громадянство: Франція
Показники у Бордо: 253 матчі, 50 голів, 16 асистів

Getty Images/Global Images Ukraine. Жоан Міку

Кар'єра Жоана Міку на початковому етапі складалася як і в Зінедіна Зідана. У «Бордо» цей півзахисник також перейшов із «Канна», а потім відбув до Італії, але не до «Ювентуса», а до «Парми». За «жирондинців» Міку відіграв чотири сезони та став однією з легенд сучасності. У 1999 році Міку допоміг «Бордо» вперше за 12 років знову стати чемпіоном Ліги 1, а за рік Жоан вже у складі національної збірної Франції став чемпіоном Європи, хоч і зіграв на турнірі, який проходив в Бельгії та Нідерландах, лишень один поєдинок.

Цікаво, що закінчувати футбольну кар'єру Міку повернувся до «Бордо». З 2006 по 2008 роки Жоан пограв за «жирондинців», вигравши із ними ще й Кубок французької ліги, а потім повісив бутси на цвях. Наразі 51-річний Міку не має постійної роботи, хоча й залишився у футболі - з 2016 по 2019 роки він обіймав посаду президента рідного для нього «Канна».

Гернот Рор

Вік: 71 рік
Громадянство: Німеччина
Показники у Бордо: 431 матч, 14 голів, точна статистика асистів невідома

Getty Images/Global Images Ukraine. Гернот Рор

На початку своєї кар'єри німецький фланговий захисник Гернот Рор виступав за «Баварію», із якою ставав володарем Кубка європейських чемпіонів та чемпіоном Німеччини, а ось закінчувати виступи у футболі цей футболіст подався до Франції - саме до табору «Бордо». За «жирондинців» Рор грав із 1977 по 1989 роки й наразі посідає п'яте місце серед усіх футболістів, які будь-коли виступали за «Бордо», за кількістю матчів, проведених за цю команду. Крім цього, Гернот опинився у команді саме в момент її «золотого періоду», адже на початку та середині 80-х «жирондинці» здобули три чемпіонства у Лізі 1 - рівно половину від загальної кількості перемог у національному чемпіонаті для клубу.

Після завершення кар'єри гравця Рор став тренером, причому першою його командою, якою він керував, виявився саме «Бордо». Як раз під керівництвом Гернота команда із Зінедіном Зіданом, Ріхардом Вітсге, а також Біксантом Лізаразю та Крістофом Дюгаррі, яких також ми обов'язково ще згадаємо трохи нижче, вийшла у фінал Кубка УЄФА-1995/96, де без шансів поступилася «Баварії». Після того Рор ще попрацював із низкою французьких команд, а з 2010 року працює в Африці, де має авторитет серед тамтешніх національних федерацій. Зокрема, Рор очолював збірні Габону, Нігеру, Буркіна-Фасо та Нігерії, а наразі 71-річний фахівець перебуває «біля керма» національної команди Беніну.

Крістоф Дюгаррі

Вік: 52 роки
Громадянство: Франція
Показники у Бордо: 324 матчі, 64 голи, 24 асисти

Getty Images/Global Images Ukraine. Крістоф Дюгаррі (праворуч)


Центрфорвард Крістоф Дюгаррі є вихованцем академії «Бордо» та одним з улюбленців фанатів «жирондинців». За кількістю проведених матчів за команду футболіст входить до топ-10 в історії клубу, а ось забитих м'ячів у активі Дюгаррі все ж таки не так і багато, адже стиль його гри припускав часті зміщення з позиції, стягування на себе суперників із метою надання вільних зон для партнерів по команді. Разом з «Бордо» Крістоф виграв лишень скромний Кубок французької ліги, проте виступи за «жирондинців» дозволили нападнику також спробувати сили у «Мілані» та «Барселоні», нехай і без особливого успіху. Також варто згадувати, що Дюгаррі є чемпіоном світу-1998 та чемпіоном Європи-2000 у складі збірної Франції.

Закінчував виступи Дюгаррі у катарському клубі «Аль-Раян» на початку 2005-го. Однак у футболі Крістоф залишився тільки опосередковано - він співпрацює із різними компаніями, де виконує функції експерта у прямому ефірі, допомагаючи аналізувати ті чи інші футбольні поєдинки.

Жан Тігана

Вік: 69 років
Громадянство: Франція
Показники у Бордо: 326 матчів, 14 голів, 2 асисти

Getty Images/Global Images Ukraine. Жан Тігана

Відомий французький півзахисник малійського походження Жан Тігана свої найкращі роки на полі провів саме у складі «Бордо». За «жирондинців» хавбек грав із 1981 по 1989 роки, а це, як зазначалося вище, був розквіт команди, коли вона тричі ставала чемпіоном країни й двічі вигравала національний Кубок. Крім того, зі складу «Бордо» Тігана викликався у розташування збірної Франції, з якою виграв домашній чемпіонат Європи у 1984 році та став «бронзовим» призером на чемпіонаті світу 1986-го, який проходив у Мексиці.

Останні два роки кар'єри гравця Тігана провів у «Марселі», де й повісив бутси на цвях у 1991-му. Згодом став тренером та працював із «Ліоном», «Монако», «Фулхемом», «Бешикташем», «Бордо», «Шанхай Шеньхуа». З лютого 2021-го до травня 2022-го Тігана був спортивним французького «Тулона», після відходу з якого залишається без постійного місця роботи.

Ульріх Раме

Вік: 51 рік
Громадянство: Франція
Показники у Бордо: 525 матчів, 516 пропущених м'ячів, 210 «сухих» поєдинків

Getty Images/Global Images Ukraine. Ульріх Раме

У кар'єрі Ульріха Раме, котрий грав на позиції голкіпера, були лише три команди - «Анже», «Бордо» та «Седан». Втім, саме за «жирондинців» він зіграв найбільше - 14 років, у які «вмістилися» 525 офіційних поєдинків. Раме довгі роки був основним воротарем команди, із якою виграв два титули чемпіона Франції (у сезонах-1998/99 та 2008/09), три Кубки французької ліги та два Суперкубки країни. Також Ульріха викликали до національної команди, з якою він ставав чемпіоном Європи-2000 та переможцем Кубка конфедерацій-2001. Причому якщо на першому турнірі Раме безпросвітно перебував за спиною Фаб'єна Бартеза, то на другому зіграв три матчі із п'яти, зокрема півфінал проти Бразилії (2:1) та фінал із Японією (1:0).

Ігрову кар'єру Раме завершив у 2013 році. Після того ненадовго спробував себе тренером «Бордо», але невдало, а згодом п'ять років провів на посаді технічного директора «жирондинців». Донедавна Ульріх був наставником жіночої команди «Парі Сен-Жермен».

Біксант Лізаразю

Вік: 54 роки
Громадянство: Франція
Показники у Бордо: 299 матчів, 28 голів, 9 асистів

Getty Images/Global Images Ukraine. Біксант Лізаразю (ліворуч)

Лізаразю є вихованцем академії «Бордо», за першу команду якого відіграв вісім сезонів, але так і не виграв серйозних титулів. Влітку 1996 року Біксант відправився у іспанський «Атлетік», а вже через рік його викупила «Баварія», де він і став легендою, відігравши у Мюнхені наступні сім сезонів та вигравши безліч титулів (серед них - перемога у Лізі чемпіонів, 6 титулів чемпіона Німеччини та 5 Кубків Німеччини). Лізаразю був членом легендарної збірної Франції, яка у 1998 та 2000 роках послідовно виграла чемпіонат світу та чемпіонат Європи.

Кар'єру гравця Біксант завершив у 2006 році, після чого вирішив не пов'язувати себе із активною роботою у футболі. Відомо, що з 2017 до 2023 років Лізаразю був офіційним представником «Баварії», а також його й досі нерідко можна побачити на французькому телебаченні в якості експерта. Але це, вочевидь, максимум, який Біксант готовий продовжувати віддавати футболу у свої 54 роки.

Сільвен Вільтор

Вік: 50 років
Громадянство: Франція
Показники у Бордо: 136 матчів, 59 голів, 11 асистів

Getty Images/Global Images Ukraine. Сільвен Вільтор

Відомий французький форвард кінця «дев'яностих» - початку «нульових» Сільвен Вільтор розпочинав кар'єру у «Ренні», а в «Бордо» опинився у 1997 році транзитом через «Депортіво». У стані «жирондинців» молодий нападник швидко став гравцем основи, а у сезоні-1998/99, коли «Бордо» взяв чемпіонство, ще й завоював титул найкращого бомбардира чемпіонату. Влітку 2000 року, вже після успішного для збірної Франції чемпіонату Європи, на якому Сільвен провів 5 матчів та забив 2 м'ячі, у тому числі й у фіналі проти Італії, «Бордо» продав форварда до «Арсенала» за 17,5 мільйонів євро - дуже пристойну на той час суму.

Надалі Вільтор пограв на батьківщині ще за «Ліон», «Ренн», «Марсель» та «Мец», а кар'єру завершив влітку 2012 року у лавах «Нанта». Після того Сільвен працював коментатором, захоплювався футгольфом, але загалом про нього не так вже й часто щось чути у пресі, хоча інколи він все ж таки з'являється перед об'єктивами фотокамер - на різних світських чи благодійних заходах.

Маруан Шамах

Вік: 40 років
Громадянство: Марокко / Франція
Показники у Бордо: 301 матч, 74 голи, 25 асистів

Getty Images/Global Images Ukraine. Маруан Шамах

Маруан Шамах народився та виріс у Франції у родині вихідців з Марокко. Професійну кар'єру він починав у «Бордо», де провів вісім років та допоміг «жирондинцям» у 2009 році завоювати свій шостий і поки що останній титул чемпіона Франції. У тому сезоні Шамах забив 13 м'ячів, а через рік завершив чемпіонат із 10 голами у активі. Це призвело до того, що увагу на марокканця звернуло багато топ-клубів континенту, і Маруан на правах вільного агента перебрався в «Арсенал». На Туманному Альбіоні збудувати надзвичайно успішну кар'єру Шамаху не вдалося, проте там він грав аж до 2016-го, коли залишив «Кардіфф» і певний час намагався працевлаштуватися, але не досяг в цьому успіху.

Офіційно про завершення кар'єри Шамах заявив навесні 2019 року. На той момент він не з'являвся на полі вже понад 2,5 роки. Наразі Маруан проходить навчання на тренерських курсах, а у травні нинішнього року заявив, що хоче працювати наставником лише в «Бордо»: «Я розпочав свою тренерську підготовку три роки тому. Кого б я хотів очолити? Тільки «Бордо». Я уродженець цього регіону. Мені там зручно. Це мій улюблений клуб. А якщо не там, то я хотів би побудувати успішну співпрацю та спільний вдалий проект із марокканською федерацією».

Йоанн Гуркюфф

Вік: 38 років
Громадянство: Франція
Показники у Бордо: 95 матчів, 24 голи, 27 асистів

Getty Images/Global Images Ukraine. Йоанн Гуркюфф

На старті кар'єри Йоанна Гуркюффа у пресі та серед вболівальників нерідко називали «Новим Зіданом». Цей атакувальний півзахисник справді дуже рано заявив про себе у «Ренні», внаслідок чого отримав запрошення від «Мілана», але закріпитися у Італії не зумів. Щоб перезавантажити кар'єру Гуркюффу довелося повертатися до Франції. Спочатку його орендував «Бордо», а через сезон «жирондинці» викупили Йоанна за 13,5 мільйонів євро. Гуркюфф допоміг колективу з південного заходу Франції здобути свій шостий в історії титул чемпіона країни, а також виграти Кубок ліги та два Суперкубки, проте потім хавбек був проданий за 22 мільйони євро у значно багатший та успішніший на той момент «Ліон».

Кар'єру футболіста Гуркюфф завершив у 2019 році у лавах «Діжона». На той момент Йоанну було лишень 32 роки, але його буквально замордували травми, через що хавбек вирішив не продовжувати мучити себе та вболівальників, які звикли бачити на полі значно кращу його версію.

Олексій Сливченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Олімпійські ігри | 13 серпня 2024, 10:56 2

Представникам української олімпійської збірної було надано почесті під час повернення з Парижа

Коментарі