Олександр КОСЕНКО: «Віддамо всі сили для здобуття медалей ЧС»

Головний тренер збірної України з футзалу – про підготовку до світової першості

Головний тренер збірної України з футзалу Олександр Косенко розповів про підготовку команди до чемпіонату світу напередодні НТЗ у Португалії.

- Збірна України завершила цикл відбору на чемпіонат світу-2024. Перемогли в групах основного й елітного раундів і напряму здобули путівку на мундіаль. Як ви оцінюєте загалом виступ нашої збірної у відбірному циклі ЧС-2024? Та чи задовольняє вас той рівень гри, який демонстрували ваші підопічні?
- Думаю, що ми виграли і першу, і другу відбірні групи, тому задоволені цим результатом. Завжди треба прагнути, покращувати гру, бо всі збірні прогресують, поліпшуються. І ми - не виняток, ми теж прагнемо поліпшуватися. Будемо намагатися робити це й надалі.

- Сезон-2023/2024 вже закінчився, а 2024/2025 ще не розпочався. Проте вже з 12 серпня стартує навчально-тренувальний збір. 14 вересня - офіційний старт чемпіонату світу. Чи вистачить вам цього часу, щоб збірна була в гарному тонусі напередодні турніру?
- Я сподіваюся, що вистачить. Ми самі ухвалили таке рішення, і прийшли до такого висновку, що нам буде достатньо цього часу, аби гарно підготуватися. До чемпіонату світу в нас будуть як мінімум п'ять спарингів, тому вважаємо, що вистачить цього часу, аби добре підготуватися.

- У межах НТЗ збірна України зіграє з Португалією, Коста-Рікою та Кубою. Також заплановані ще матчі, про які буде оголошено пізніше. Як вам підбір суперників для підготовки?
- Вважаю, що це для нас гарні суперники. Може здатися, ніби Куба й Коста-Ріка на папері виглядають не дуже сильними, проте кожна збірна має як мінімум п'ять-шість виконавців дуже високого рівня. Португалія, звісно, - чемпіон світу. Мені подобається підбір суперників. Дуже корисні ці ігри, і під наших суперників у групі на ЧС, Анголу й Афганістан, вони добре підібрані.

- Як ви плануєте адаптувати команду до кліматичних і часових умов Узбекистану?
- Ми з 1 вересня будемо в Казахстані, він поруч з Узбекистаном, тому, думаю, нам вистачить часу для адаптації. Саме тренуваннями в Казахстані плануємо підготуватися до умов в Узбекистані та до наших матчів на ЧС.

- Чи є у вас плани на випадок травм ключових гравців під час НТЗ?
- Так, є резервні гравці, яких ми будемо залучати, якщо, не дай Бог, хтось отримає травму. Є в нас в арсеналі запасні гравці. На цей випадок ми будемо готові.

- Середній вік гравців, яких ви викликали зараз на НТЗ, становить 28,6 років. Як вважаєте, це гарне співвідношення досвіду й молодості?
- На мій погляд, це найкращий показник. 28 років - це коли вже є досвід, і ще є сили. Це гарний вік для гравців, щоб проявити себе та показати все, на що вони здатні.

- Разом із чоловічою збірною вирушить головний тренер жіночої збірної - Олег Шайтанов. Яку роль буде виконувати Олег Миколайович на цьому зборі та безпосередньо під час турніру?
- Ми дуже раді, що він буде з нами в штабі, хотіли цього. Олег Миколайович буде займатися аналітичною роботою, відеоматеріалами, він дуже на цьому розуміється. Він - футзальна людина, тому ми дуже раді такому поповненню в нашому штабі.

- Що, на вашу думку, може стати ключовим фактором гарного результату для збірної України на чемпіонаті світу?
- Підготовка, мікроклімат у збірній. Це найголовніші складові. Тому будемо все робити, аби підготувати хлопців, щоб вони були в гарному тонусі й гарному настрої.

- Який результат на ЧС-2024 буде успіхом для нашої збірної?
- Хочу, щоб ми вигравали кожен матч. Я дуже часто стикався з тим, що коли щось озвучуєш, то не завжди це добре. Скажу лише одне: будемо намагатися і віддамо всі сили в кожній грі для здобуття медалей чемпіонату світу, але будемо налаштовуватися саме на кожну гру й не дивитися далеко вперед. Будемо фокусуватися на кожній наступній грі, - сказав Косенко.

Фінальний турнір чемпіонату світу з футзалу 2024 року за участі збірної України в період із 14 вересня до 6 жовтня відбудеться в трьох містах Узбекистану - Андижані, Бухарі й Ташкенті. До заявки на ЧС-2024 потраплять 14 виконавців.

У межах підготовки до форуму наша команда виступить на турнірі в Португалії, де, окрім господарів, також зіграють збірні Куби та Коста-Ріки. Усі чотири колективи є учасниками ЧС-2024. Матчі проходитимуть у місті Вісеу з 22-го до 25 серпня.

22 серпня. Коста-Ріка - Україна
23 серпня. Куба - Україна
25 серпня. Португалія - Україна

Збірна України на ЧС-2024 потрапила до групи С, де зустрінеться з командами Аргентини, Афганістану й Анголи.

Володимир Клепач Джерело: Асоціація футзалу України
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 12 серпня 2024, 10:43 10

Сергій Чоботенко вже вибачився перед Валерієм Бондарем