Божевільний Хижняк, дві бронзи і Ярослава Велика. Як минув 9-й день ОІ

Sport.ua розповідає про події найуспішнішого для України дня на 33-й Олімпіаді

Цінуймо цю мить, адже стільки підстав для радості водночас на цій Олімпіаді в нас навряд чи буде. Золото Магучіх, три медалі в легкій атлетиці, яскрава перемога Хижняка над дворазовим олімпійським чемпіоном, вихід у фінал стрільця Коростильова - то було дійсно гарне полювання.

А загалом у неділю, 4 серпня, було розіграно 20 комплектів нагород.

Героїня дня

Тепер для неї в спорті не залишилося непідкорених вершин. Ярославі Магучіх всього 22, а вона вже чемпіонка світу, Європи, переможниця Діамантової ліги, світова рекордсменка, а від сьогодні - олімпійська чемпіонка зі стрибків у висоту.

Ярославу і її тренерку Тетяну Степанову багато хто критикував, коли під час чемпіонату світу-2019 вона зупинилася на висоті 2,04 м і тим самим поступилася золотом за кількістю спроб москалисі Ласіцкене. Тоді Тетяна Степанова вирішила поберегти юну підопічну. Мовляв, на таких висотах їй змагатися ще рано, це може вплинути на її здоров'я і подальшу кар'єру. Задовольнившись тоді сріблом, через два роки в Олімпійському Токіо Ярослава здобула бронзу, поступившись тій же Ласіцкене, а також австралійці Ніколі Макдермотт (нині - Оліслаґерс).

Як виявилося, то був трамплін для головних звершень. Наступний олімпійський цикл минув під зіркою Магучіх. Вона вигравала просто все, що можливо, а менше місяця тому, 7 липня, на етапі Діамантової ліги, який відбувався на тому ж «Стад-де-Франс», Ярослава стрибнула на 2,10 м і побила рекорд 37-річної давнини болгарки Стефки Костадінової. Тоді, до речі, виникли сумніви: чи не зарано Ярослава вийшла на пік і чи збереже таку форму до головного старту чотириріччя?

Зберегла. Чотири стартових висоти, від 1,91 м до 2,00 Магучіх взяла впевнено, з запасом. Трохи знітилася лише тоді, коли настало розуміння, що золото вже практично в руках. Нікола Оліслаґерс, єдина з суперниць, кому теж підкорилися два метри, поступалася Ярославі за кількістю спроб. Після того на висоті 2,02 м Ярослава стала помітно скутою. І в підсумку цієї висоти не взяла. Але не взяла й Оліслаґерс. Як наслідок, у Ярослави золото, в Ніколи - срібло.

Getty Images/Global Images Ukraine

Бронзові люди дня

Паралельно з боротьбою за золото точилася інша боротьба. Та, яка завершилася на висоті 1,95 м. Цей результат зафіксували відразу шість, крім золотої та срібної призерки, атлеток. Але з першої спроби висота підкорилася лише двом з них - українці Ірині Геращенко і австралійці Елеанор Паттерсон. Коли ці атлетки одна за одною не взяли 1,98, посунути їх зі спільної третьої сходинки п'єдесталу могла лише Сафіна Садуллаєва з Узбекистану, єдина, в кого ще залишалася спроба. Та Сафіна з завданням не впоралася і Ірина Геращенко нарешті досягла того, до чого прагнула.
Геращенко - то приклад терплячості та послідовності в спорті. Скільки часу вона знаходилася в затінку Юлії Левченко, Ярослави Магучіх, в якийсь час навіть Катерини Табашник, скільки раз зупинялася в кроці чи двох від п'єдесталів чемпіонатів світу чи Європи. Й ось тепер - олімпійська бронза. Абсолютно заслужена.

Ще одну бронзу паралельно зі стрибунками у висоту здобув молотобоєць Михайло Кохан. Рівно три роки тому цього ж дня, 4 серпня 2021-го, 20-річний Михайло став у Токіо четвертим на першій у житті Олімпіаді. Його тодішній результат - 80,39 метрів - став найкращим серед спортовців не старших 20 років за всю історію Ігор.

Минуло три роки. Михайло Кохан з результатом рівно на метр гіршим здобув олімпійську бронзу. Українець залишив позаду себе двох легендарних поляків - п'ятиразового чемпіона світу Павела Файдека, який став п'ятим з показником 78,80 м і олімпійського чемпіона Токіо Войцеха Новіцкі (він сьомий з результатом 77,42 м). Кохан поступився Бенце Галашу з Угорщини, який з результатом 79,97 м здобув срібло і 22-річному чинному чемпіонові світу Ітанові Катцберґу з Канади, який з фантастичними 84,12 м виграв золото. Прикметно, що до підготовки новоспеченого чемпіона має прямий стосунок українець Анатолій Бондарчук, нині вже 84-річний фахівець, який народився в Старокостянтинові на Хмельниччині, сам був олімпійським чемпіоном Мюнхена-1972 і бронзовим призером Монреаля-1976.

Getty Images/Global Images Ukraine

На жаль, інші українські атлети себе сьогодні не проявили. Фіналістки попередньої Олімпіади на дистанції 400 м з бар'єрами не змогли потрапити до фіналу напряму, з кваліфікації. Рижикова з часом 55,13 стала в своєму забігу четвертою, Вікторія Ткачук (58,10), яка значну частину сезону пропустила через травму - восьмою. На цьому, правда, Олімпіада для українок не завершується. Завтра вони спробують пробитися в фінал через втішні забіги. Тим же шляхом на гладкій 400-метрівці піде й Олександр Погорілко, котрий у кваліфікаційному забігу посів сьоме місце (45,71).

Натомість метальниця молота Ірина Климець виступи в Парижі-2024 завершила. В кваліфікації вона з результатом 66,95 м стала 26-ю з 30 учасниць. Результат теж, мабуть, закономірний, зважаючи на те, що Ірина потрапила на Ігри останньої миті і повноцінно до них підготуватися не змогла. А найліпший результат у кваліфікації метальниць молота показала фінка Кріста Терво. Вона побила національний рекорд Фінляндії - 74,79 м.

А родзинкою недільної легкоатлетичної програми стала стометрівка серед чоловіків. Її виграв, дуже погано стартувавши, чинний чемпіон світу і бронзовий призер Токіо-2023 Ноа Лайлз зі США. Впродовж майже усієї дистанції лідирував Кішан Томпсон з Ямайки. На фініші він показав ідентичний з Лайлзом час - 9,79, але програв американцеві п'ять тисячних секунди!

Пролом дня

Боксер Олександр Хижняк другу Олімпіаду поспіль виступатиме в олімпійському фіналі. При цьому свого основного суперника за ваговою категорією до 80 кг, дворазового олімпійського чемпіона Арлена Лопеса з Куби, Сашко переміг якраз сьогодні. Переміг у своєму фірмовому стилі: молотив суперника від стартової секунди і до останньої протягом усіх трьох раундів. Левова частка тих ударів прийшлася в блок, але тих начебто нечастих влучань було так багато, що в суперника не було шансів. Арлен Лопес міг бути хоч тисячу разів технічним, поміркованим, боксувати з холодною головою, вицілювати і влучати. Поки суперник був свіжим, натиск українця він ще стримував. Коли Сашко підійшов до свого кута після першого раунду, його батько й тренер сказав: «1:4 проти нас». «Ні х… собі», - трохи здивувався син.

Надалі Хижняк взяв своє кількістю. Він відлупцював Лопеса і загнав його фізично. На заключну трихвилинку кубинця банально не вистачило.

У фіналі Олімпіади, 7 серпня, о 23:50 Олександр Хижняк зустрінеться з чинним чемпіоном світу Нурбеком Оралбаєм з Казахстану, якого вже перемагав у рамках міжнародних турнірів. Залишився один крок. Його важливо зробити і не допустити помилок зразка Токіо трирічної давнини.

Getty Images/Global Images Ukraine

Надія дня

26-річний стрілець Павло Коростильов вийшов у фінал заключного виду програми Ігор-2024 серед кульовиків - у стрільбі зі швидкісного пістолета з дистанції 25 м. У кваліфікації Павло настріляв 587 очок і посів загальне третє місце після китайців - бронзового призера двох попередніх Олімпіад Лі Юегуна і Ван Сінчжіє, які набрали 588 і 587 очок відповідно. Зовсім трохи забракло для того, щоб потрапити в число шести фіналістів й 25-річному Максимові Городинцю з Горішніх Плавнів на Полтавщині. Якщо бути зовсім точним - одного очка. З сумою 584 бали Максим посів восьме місце. Зрештою, чинний олімпійський чемпіон у цій дисципліні Крістіан Рітц з Німеччини засмутився, мабуть, набагато більше. Він у кваліфікації настріляв 577 балів і став лише 23-м.

Зауважимо, що Коростильов - дворазовий чемпіон світу в стрільбі з пістолета з 25-метрової відстані. Другу Олімпіаду поспіль він посідав місця, близькі до фіналів чи навіть п'єдесталу. В Токіо-2020 Коростильов став четвертим у стрільбі з десятиметрової відстані і дев'ятим - у стрільбі з 25 метрів. На цій Олімпіаді львів'янину забракло зовсім трохи, щоб вийти у фінал стрільби з десятиметрової відстані. В кваліфікації він став 12-м. І ось нарешті фінал. Яким, сподіваємося, справа не обмежиться.

Завершила у неділю виступи наша єдина представниця в стендовій стрільбі. Завершила не так, як очікувалася. 30-річна Ірина Маловічко, яка виступає в дисципліні скіт, була на попередній Олімпіаді восьмою, в 2022-му стала п'ятою на чемпіонаті світу. Тому й сьогоднішнє 24 місце серед 29-ти учасниць зі 113 очками засмутило. А виграла в скіті Франціска Кроветто-Чадід із Чилі.

Реалії дня

Передостанній день змагальної програми гімнастів знову залишив Україну без медалей. Надії на фінал з опорного стрибка в нас були чималі. Бо представництво там мали авторитетне: 21-річного Назара Чепурного, який у цій дисципліні вигравав бронзу на останніх чемпіонатах світу і Європи, а в кваліфікації показав найкращий результат; бронзового призера Олімпіади-2012 у Лондоні Ігоря Радівілова.

Чепурний відкривав фінал майстрів опорного стрибка. І загалом виступив дуже непогано, отримавши оцінку навіть трохи вищу, ніж у кваліфікації - 14,899. Якби не мінімальні помарки, могла бути й більше. Вже після виступу Чепурний констатував, що поки причетні до української гімнастики діячі боротимуться за владу, спортовцям на міжнародній арені завжди буде важко. Бо суддів, які б відстоювали інтереси українських гімнастів, мовляв, нема. У підсумку Назар посів шосте місце. А переміг з оцінкою 15,116 Карлос Едріель Юло з Філіппін, котрий вчора здобув історичне для своєї країни перше золото Олімпіад (у вільних вправах). Срібло виграв бронзовий призер Токіо-2020 Артур Давтян з Вірменії (14,966), бронзу - британець Гаррі Гепворт (14,949). Ігор Радівілов, який впав на приземленні після виконання другого стрибка, замкнув вісімку фіналістів - 14,166.

Getty Images/Global Images Ukraine. Назар Чепурний

Тож тепер усі надії на медалі в спортивній гімнастиці для нас замикаються на виступах Іллі Ковтуна та Олега Верняєва у вправах на брусах. Там наші спортовці входять у число беззаперечних фаворитів. Фінал у вправах на брусах - завтра, 5 серпня, о 12:45.

Сьогодні ж гімнасти розіграли ще два комплекти нагород. Китаєць Ян Лю повторив досягнення Токіо-2020 і вдруге поспіль виграв золото у вправах на кільцях. Його оцінка - 15,300. Серед жінок на різновисоких брусах перемогла срібна призерка чемпіонату світу-2023 Кайлія Немур з Алжиру, котра отримала за свій виступ фантастичну оцінку 15,700.

Кураж дня

Вікторія Ус продовжує отримувати задоволення від свого перебування на Олімпіаді. Вікторія стартувала уже в третьому виді веслувального екстриму. Лише у веслувальному слаломі на байдарці українка не змогла вийти у фінал. На каное вона посіла 11 місце, і з урахуванням Ігор-2020 це для Вікторії був уже третій олімпійський фінал.

І ось тепер нова пригода, в новому олімпійському виді - кросі на байдарках. Тут спортсменки-веслувальниці ведуть боротьбу не порізно, на час, а контактно, стартуючи по чотири одночасно. В наступне коло виходить по дві найкращих з кожного заїзду. Ус пройшла вже три кола і вийшла у чвертьфінал. Сьогодні Вікторія стала другою після британки Меллорі Франклін, випередила Лену Теуніссен з Нідерландів, Медісон Коркоран з Ірландії і вийшла у чвертьфінал. Далі буде!

Головне - участь

Американка Кірстен Фалкнер здобула золото в груповій шосейній велогонці серед жінок. 158 кілометрів дистанції вона подолала за 3:59.23 і на 58 секунд випередила головну зірку заїзду, олімпійську чемпіонку Лондона-2012, триразову чемпіонку світу Маріанне Вос. Українка Юлія Бірюкова фінішувала 67-ю, відставши від чемпіонки на 11 хвилин і 24 секунди.

Там, де нас нема

37-річний серб Новак Джокович доповнив колекцію трофеїв титулом, якого йому бракувало. Три роки тому в Токіо Ноле поступився у півфіналі німцеві Александру Звєрєву і був через це сильно розлючений. Нині Джокович вийшов у фінал, де йому протистояв новий король ґрунту Карлос Алькарас з Іспанії. Та серб відіграв цей матч по-гросмейстерськи, двічі вчисту перемігши суперника на тай-брейках - 7:6(3), 7:6(2). Тож відтепер десятиразовий чемпіон Australian Open, семиразовий переможець Wimbledon, чотириразовий чемпіон US Open і тричі переможець Roland Garros - олімпійський чемпіон Парижа-2024.

Getty Images/Global Images Ukraine. Алькарас, Джокович, Музетті

Іспанські тенісистки Крістіна Букша і Сара Соррібес-Тормо, які у чвертьфіналі перемогли українок Людмилу і Надію Кіченок, здобули бронзу в жіночому парному розряді. У втішному фіналі вони перемогли 6:2 6:2 чешок Кароліну Мухову і Лінду Носкову. А золото здобули італійки Сара Еррані та Жасмін Паоліні, які у головному матчі на супертайбрейку здолали так званих «нейтральних» тенісисток.

Завершилася олімпійська програма з плавання у басейні. Своє друге золото на цих Іграх і третє загалом на 50-метрівці кролем здобула світова рекордсменка Сара Сьострем зі Швеції. Вона перемогла з результатом 23,71 секунди. На дистанції 1500 м вільним стилем другу Олімпіаду поспіль тріумфує Боббі Фінк зі США. Причому переміг він, побивши на 35 сотих секунди встановлений на Олімпіаді-2012 у Лондоні світовий рекорд китайця Сунь Яна - 14.30,67.

Збірна Китаю перемогла в чоловічій комбінованій естафеті 4х100 м. Сюй Цзяюй, Цінь Гайян, Сунь Цзяцзюнь і Пань Чжанле виграли з часом 3.27.46. А кульмінацією плавального дійства в Парижі став заключний вид програми - жіноча комбінована естафета 4х100 м. На цю мить збірні США і Австралії мали в плаванні по сім золотих нагород і просто мусили визначити сильнішого. Перемога американок виявилася тріумфальною в усіх розуміннях. А найперше тому, що Реґан Сміт, Ліллі Кінґ, Ґретчен Волш і Торрі Гаскі випередили на фініші саме Австралію, побивши на 37 сотих секунди власний, встановлений у 2019-му світовий рекорд - 3.49,63.

Змагальну програму стрільців з лука закривала індивідуальна першість серед чоловіків. І фінал, у якому зійшлися двоє найдостойніших - кореєць Кім У-Чжін, який здобув два золота в Токіо-2020 і двічі перемагав уже й у Парижі, а також лідер світового рейтингу, триразовий олімпійський медаліст Бреді Еллісон зі США. П'ять сетів протистояння принесли нічию 5:5. Долю чемпіонства вирішував золотий постріл. Кім У-Чжін влучив у порівнянні з опонентом на 3 міліметри ближче до центру мішені і завдяки цьому здобув п'яте олімпійське золото в кар'єрі.

Заключне золото фехтувальної програми Ігор-2024 здобула Японія. Азійці перемогли в командній першості чоловіків-рапіристів. У фіналі Такахіро Шікіне, Казуке Імура, Кіусоке Мацуяма та Юдаї Наґано перемогли 45:39 італійців.

Китаєць Фань Чженьдун, який на старті олімпійського турніру переміг українця Ярослава Жмуденка, здобув друге поспіль олімпійське золото в одиночному розряді з настільного тенісу, здолавши 4:1 сенсаційного фіналіста, шведа Трулса Мореґорда.

Лі Ян / Ван Чі-Лінь з Китайського Тайбею перемогли в фіналі парного чоловічого розряду з бадмінтону лідерів світового рейтингу Лян Вейкена / Ван Чхана і здобули олімпійське золото вдруге поспіль.

Джессіка фон Бредов-Верндль на TSF Dalera BB слідом за командною першістю стала чемпіонкою в особистих змаганнях з виїздки у кінному спорті. Так само дворазовою чемпіонкою Джессіка була й у Токіо.

Американць Скотті Шеффлер переміг у чоловічих змаганнях з гольфу.

Медальний залік

Рівно за тиждень до завершення 33-ї Олімпіади лідерство в медальному заліку вперше захопили американці. Команда США виграла вже загалом 71 нагороду - 19 золотих, 26 срібних, 26 бронзових.

Так само 19 золотих медалей, але 15 срібних і 11 бронзових має Китай.

На третьому місці Франція: 12 золотих, 14 срібних, 18 бронзових медалей.

Австралія теж має 12 нагород найвищої проби, але срібних 11, бронзових - 8.

По 10 золотих медалей виграли Велика Британія і Корея, 9 - Японія, 7 - Італія, 6 - Нідерланди, по 5 - Німеччина і Канада, по 3 - Угорщина, Румунія та Ірландія.

Україна з двома золотими, срібною, трьома бронзовими і медаллю Хижняка в голові посідає поточне 17 місце.

Також по 2 золота мають Нова Зеландія, Швеція, Хорватія, Бельгія, Гонконґ, Азербайджан, Філіппіни та Сербія. По одній медалі найвищої проби мають Бразилія, Ізраїль, Іспанія, Грузія, Швейцарія, Казахстан, Південна Африка, Китайський Тайбей, Узбекистан, Чехія, Гватемала, Алжир, Аргентина, Чилі, Домініка, Еквадор, Сент-Люсія, Норвегія, Словенія та Уганда.
Всього медалі виграли представники 69 країн.

Іван Вербицький Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Олімпійські ігри | 05 серпня 2024, 11:32 0

Український легкоатлет – про завоювання бронзової медалі в Парижі

Коментарі