Перша медаль, така очікувана. Як минув 3-й день ОІ

Медальних очікувань від понеділкової програми було значно більше

Головний підсумок дня - Україна буквально вистраждала першу нагороду Олімпіади-2024. Сподівалися, і небезпідставно, у понеділок на більше, але практика показує, що жоден досвід і старі досягнення медалей не ґарантують.

Героїня дня

Три роки тому вона пережила справжню драму. Ольга не приховувала, що їде в японську столицю за єдиною нагородою, якої їй бракує в багатій спортивній колекції - олімпійським золотом в індивідуальній першості шаблісток. Тоді Харлан програла в стартовому бою непримітній китаянці Ян Геню і вперше повернулася з Олімпіади без нагороди. Втихомиривши плач, українка тоді проаналізувала невдачу за гарячими слідами. Сказала, що через брак змагальної практики втратила тонус.

Минуло три роки. Харлан нині 33. Покоління, з яким вона змагалася в далекому Пекіні-2008 на чолі з легендарною Маріель Заґуніс зі США давно завершило виступи. А наша прима шаблі залишилася. Бо ще мала що сказати. І нехай у цьому олімпійському циклі вона не виглядала непереможною (з досягнень - командні срібло і бронза чемпіонатів Європи й індивідуальне золото Європейських ігор), у світовому рейтингу вона була лише п'ятою, ніхто не сумнівався: Харлан у Парижі здатна перемогти.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ольга Харлан

До півфіналу українка добралася на одному диханні: бронзову призерку чемпіонату світу-2022 Шігомі Фукушіму з Японії вона перемогла 15:9; чемпіонку Європи-2022, натуралізовану Азербайджаном Анну Башту просто не помітила (15:6); чемпіонці світу-2023 в команді Анні Мартон завдала поразки 15:7. У півфіналі Харлан зійшлася з однією з ключових і, можливо, найважчих своїх суперниць - Сарою Бальцер із Франції, якій програла попередніх два поєдинки. І не змогла впоратися з опоненткою, яка на попередній Олімпіаді вигравала срібло в командній першості, зараз. Чи то тиск десятитисячних переповнених трибун «Ґран-Пале», чи то кураж суперниці, чи то хвилювання, чи одне, друге й третє разом узяте, але виграла Бальцер дуже переконливо - 7:15. А потім був драматичний поєдинок за бронзу. В якому Ольга поступалася 5:11, але зуміла вирівняти становище, а потім у ситуації без права на помилку нанесла переможний удар - 15:14!

«Де взяла сили на камбек з кореянкою? Я українка. У нас є сили, у нас завжди будуть сили. Ми завжди будемо боротися», - сказала Ольга через миті після здобуття медалі.

Можливо, три роки тому в Токіо, так само, як і в Ріо-2016, бронза засмутила б нашу легендарну фехтувальницю. Але тепер вона напевне усвідомлює, який величезний шлях пройдений і що то означає, виграти п'ять нагород на п'ятій у кар'єрі Олімпіаді. Таким чином, у шестиразової чемпіонки світу, восьмиразової чемпіонки Європи, чемпіонки Пекіна-2008, у команді Парижа-2024 в індивідуальній першості, тепер є три олімпійських бронзи в особистих першостях, а також золото і срібло в команді. Чи знайде Харлан мотивацію виступати й далі? Хоча навіщо зараз про це? Радіємо, в нас є перша медаль Ігор-2024!

Достойно відборолася, не дивлячись на виліт в 1/16 фіналу, ще одна українка, срібна призерка чемпіонату світу-2015 і Олімпіади-2016 у команді Олена Кравацька. В попередньому раунді вона перемогла 15:8 незручну суперницю Сауссен Будіаф із Алжиру, після чого зустрілася з чинною чемпіонкою світу Місакі Емурою. То був рівний бій, доля якого вирішилася одним ударом за рахунку 14:14. На жаль, нанесла його Емура. Котра, втім, поступившись в 1/8 фіналу тій самій кореянці Чой Се-Бін, не змогла піднятися на п'єдестал. Тій же суперниці програла у чвертьфіналі й її землячка Чжон Га-Йон, котра в стартовому колі перемогла 15:8 ще одну українку Аліну Комащук.
Між тим, Сара Бальцер програла фінальний поєдинок землячці Манон Апіті-Брюне. Натомість золото в чоловічій рапірі другу Олімпіаду поспіль виграє Чен Ка Лон з В'єтнаму, котрий переміг у фіналі Філіппо Маккі.

Надія дня

До 1/8 фіналу добралися дві наших тенісистки. 19 ракетка світу Марта Костюк не без пригод, але доволі впевнено переграла в 1/32 фіналу француженку Клару Бюрель (WTA №55) - 7:6(3), 6:2. Марта начебто вклалася у мінімальних два сети, але легкою цю перемогу не назвеш. Матч розтягнувся на дві години. Достатньо сказати, що один із геймів у другому сеті тривав цілих 22 хвилини. Втім, ця сторінка вже перегорнута. В 1/8-й Костюк зіграє з однією з головних фавориток олімпійського турніру, грекинею Марією Саккарі (WTA №8), котра в перших двох раундах Олімпіади перемогла Юе Юань з Китаю і Данку Ковініч з Чорногорії. Костюк і Саккарі досі зустрічалися тричі: на US Open-2021 і в Ґвадалахарі-2022 перемогла Марія, на Wimbledon-2023 - Марта.

Еліна Світоліна пізнього вечора здолала шосту ракетку світу Джессіку Пеґулу зі США. Програвши перший сет 4:6, у двох наступних найкраща тенісистка в українській історії домінувала тотально - 6:1, 6:3. В 1/8 фіналу Світоліна зустрінеться з десятою ракеткою світу, чинною переможницею Wimbledon і чемпіонкою Roland Garros-2021 Барборою Крейчиковою з Чехії. Барбора в стартових двох раундах Олімпіади перемогла іспанку Сару Соррібес-Тормо та китаянку Сі Ю Ван. Єдиний раз Світоліна і Крейчикова зустрічалися між собою на переможному для чешки Roland Garros-2021. Тоді Барбора перемогла в двох сетах.

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світолина

А ось Даяна Ястремська (WTA №28) боротьбу на олімпійському турнірі припинила, поступившись 83-й у світовому рейтингу Камілі Осоріо з Колумбії - 6:7(4), 4:6. Ключовим фактором поразки стала більша кількість невимушених помилок: 45 проти 32-х у суперниці.

Зате продовжує боротьбу Ястремська в парному розряді, де вона грає в дуеті з Мартою Костюк. У стартовому колі наші дівчата, які сіяні під сьомим номером, перемогли польок Маґду Лінетт і Алісію Росольську - 6:4, 6:1. У другому колі Даяна і Марта зустрінуться з тайванською парою Се Шувей / Чіа Ї Цао.

Подолали перший раунд у парному турнірі й сестри Людмила та Надія Кіченок. Вони впевнено, за годину і 23 хвилини перемогли китаянок Сінь Ю Ван / Сайсай Чжен - 6:1, 6:4. В 1/8 фіналу українки зіграють з переможницями пари Деспіна Папаміхаїл / Марія Саккарі (Греція) - Даніель Коллінс / Дезіре Кравчик (США).

Драма дня

Мусимо констатувати, що дива не сталося. Ми всі в нього вірили. Як і вірили в зірку Дарини Білодід. Але чудеса в сучасному спорті бувають вкрай рідко. Ковідна пауза вкрала в Дарини час. Вкрала нагоду завершити непереможну трирічну каденцію, впродовж якої зібрані по два золота чемпіонатів світу і Європи, головною звитягою - золотом Токіо-2020. Ту Олімпіаду перенесли на рік, і Білодід вже не могла боротися з власною вагою. В Токіо вона ще виграла бронзу, а потім змушена була змінювати вагу, а з нею і специфіку боротьби.

На Іграх-2024 23-річна українка виступала навіть не у вазі до 52 кг, а у категорії до 57 кг. Так, Дарина стала у цій вазі цьогоріч чемпіонкою Європи. Але головні її опонентки - не європейські. І, на превелике нещастя, з найсильнішою опоненткою Білодід зустрілася вже в 1/8-й. До того українка ефектно, всього за шість секунд, з допомогою внутрішньої підніжки виграла в Нери Тібви з Кірібаті. Але потім була сутичка з Фарукою Фунакубо з Японії, може, дзюдоїсткою не найвидатнішою, але точно в порівнянні з Білодід фізично міцнішою. Дарина шукала підходи до суперниці всі чотири хвилини основного часу, але так і не змогла їх знайти. А потім почала підсідати фізично. І зароблене на golden score за заборонений захват третє шидо, яке означало поразку, є наслідком цієї втоми.

Getty Images/Global Images Ukraine. Дарина Білодід

Фунакубо в підсумку здобула лише бронзу. Вона програла в чвертьфіналі француженці Сарі-Леоні Сізік і добралася до медалі лише через втішні сутички. А золото здобула канадійка Кріста Деґучі, котра перемогла в фіналі головну фаворитку Ха Мі-Мі з Кореї.

У чоловічому дзюдо у ваговій категорії до 73 кг золото виграв чинний чемпіон світу Хідаят Гейдаров з Азербайджану, котрий переміг у фіналі француза Йоана-Беньяміна Ґабу.

Крок від п'єдесталу

Дуже близькими до п'єдесталу були в командній першості українські гімнасти. В принципі, враховуючи, що на олімпійські медалі в цьому виді програми ми не претендували з далекого 2000-го, коли вбитому донькою комуніста Мартинюка Олександру Берешу, нинішньому бійцеві Сил оборони Русланові Мезенцеву і компанії вдалося виграти срібло Сіднея, ми вже зробили великий крок уперед.

Наші гімнасти претендували на медалі Парижа-2024 буквально до останньої зміни. Поки там на злощасній для себе поперечині не напомилявся наш найіменитіший гімнаст Олег Верняєв. В Ріо-2016 саме на поперечині Олег втратив золото в індивідуальному багатоборстві. Сьогодні Верняєв отримав за виступ на цьому снаряді низькі 12,800 і цим погіршив шанси команди на потрапляння в трійку призерів. Зрештою, дорікати Олегові складно. На інших снарядах він виступав дуже пристойно; бруси - 15,000; кінь - 14,833; опорний стрибок - 14,800; кільця - 13,666. Надзвичайно потужно на брусах виступив також Ілля Ковтун - 15,433. Назар Чепурний знову, як і в кваліфікації, показав сильний виступ в опорному стрибку - 14,900. Дуже пристойно виступив також юний Радомир Стельмах: 14,333 - на брусах, 14,033 - на коні. Досвідчений Ігор Радівілов показав рівень у коронному опорному стрибку (14,766) І кільцях (14,000). Проте кожен на окремому снаряді десь потрохи недопрацював і звідти - п'яте місце з результатом 254,761.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ілля Ковтун

Зрештою, критикувати українців надто суворо складно. Китайці перед цим фіналом здавалися майже незламними, а їхній технічний рівень - захмарним. Проте не пішли виступи в 24-річного Су Вейде. В опорному стрибку він заробив оцінку 12,766, а на поперечині взагалі двічі зірвався, отримав оцінку 11,600 і фактично вивів на перше місце японців, залишивши власну команду зі сріблом. Японці Даїкі Гашімото, Кадзума Кая, Шінносуке Ока, Такаакі Суґіно, Ватару Таніґава перемогли з результатом 259,594, випередивши китайців на 0,532 бала. Бронзу виграла збірна США.

Провал дня

Усім нам до останнього хотілося закривати очі на невдалі результати плавця-стаєра Михайла Романчука протягом останніх двох сезонів. І вірити, що як професіонал, на головний старт чотириріччя Михайло збереться і проявить свій справжній потенціал. Тим паче, передумови ніби й були: на червневому чемпіонаті Європи українець виграв золото на кролевій 800-метрівці. Нехай і з поганеньким часом. Час, здавалося, поліпшиться на Олімпіаді. Проте прийшла Олімпіада. 800-метрівку в кваліфікації Михайло проплив за 7.49,75 і з 17-м результатом до фінальної вісімки, звісно, не потрапив. На згадуваному вже чемпіонаті Європи в червні Романчук подолав за 7.46,20. А його особистий і національний рекорд, встановлений на ЧС-2022, становить 7.40,05. Звісно, надія на те, що Михайло зможе здивувати на дистанції 1500 м кролем, вмирає останньою.

Також сьогодні виступала дебютантка Ігор Ніка Шарафутдінова. У кваліфікації стометрівки на спині вона з результатом 1.01,47 стала 22-ю і теж у півфінал не потрапила. До особистого рекорду, встановленого на чемпіонаті Європи-2024 (1.00,91), Ніка не добрала пів секунди. А до результату Катарін Беркофф зі США, яка виграла кваліфікацію (57,99 сек.) - ціла вічність.

Getty Images/Global Images Ukraine. Михайло Романчук

Ввечері ж плавці розіграли п'ять комплектів нагород. Чотириразова чемпіонка світу Саммер Макінтош із Канади виграла перше в кар'єрі олімпійське золото на 400-метрівці комплексом. Вона перемогла з результатом 4.27,71. Після того перше золото Румунії на 200-метрівці вільним стилем приніс дворазовий чемпіон світу Давид Поповічі. Переможний результат - 1.44,72. 23-річний італієць Томас Чеккон, який на попередній Олімпіаді здобув дві медалі в естафетах, здобув з часом 52,00 сенсаційну перемогу на стометрівці на спині. Стометрівку брасом серед жінок виграла чемпіонка попередньої Олімпіади на вдвічі довшій дистанції Татьяна Сміт з Південноафриканської республіки. Її результат - 1.05,28. Нарешті на 200-метрівці вільним стилем перемогу здобула австралійка Моллі О'Келлаґан. Виграла Моллі з олімпійським рекордом - 1.53,27. Символічно, що на фініші чемпіонка випередила попередню власницю олімпійського рекорду, чинну рекордсменку світу, землячку Аріарне Тітмус.

Реалії дня

Стрибуни у воду Олексій Середа і Кирило Болюх посіли п'яте місце в синхронних стрибках з десятиметрової вишки. З результатом 412,65 українці відстали від третього місця, яке посіли Рілан Вієнс і Натан Зомбор-Мюррей із Канади, майже на десять балів.

«Зробив дуже маленький крок уперед, - сказав після завершення змагань Середа. - На попередній Олімпіаді я був шостий, тепер - пʼятий. Результатом незадоволений. Зробив помилку на пʼятому стрибку з коефіцієнтом складності 3,7. Зробив на пʼять балів. Ну, що сказати? Дурень. Була травма, але для мене це не виправдання. Я готувався, на розминці в мене інколи цей стрибок виходив. Звичайно, я готувався трохи менше, ніж інші, але все одно, я так себе не можу виправдати. Просто лопушара. Ну, по факту».

Виграли ці змагання з величезною перевагою китайці Ян Гао та Лянь Цзюньцзе (результат - 490,35). Китайці до першого в кар'єрі олімпійського п'єдесталу виграли відповідно шість і п'ять золотих нагород чемпіонатів світу.

Нокаут дня

Боксер Дмитро Ловчинський, котрий представляє найважчу категорію, завершив шлях на Олімпіаді в Парижі дуже швидко, за неповних три хвилини. Чемпіон Європи серед молоді 2022 року тричі побував на помості в ході першого раунду бою з могутнім австралійцем Теремоаною Теремоаною. Згідно з правилами аматорського боксу, третій нокдаун протягом раунду автоматично стає нокаутом. Варто сказати, що цьогоріч у лютому Дмитро перемагав цього набагато габаритнішого суперника завдяки одноголосному рішенню суддів. Проте цього разу опонент шансів українцеві не залишив.

Getty Images/Global Images Ukraine. Дмитро Ловчинський

Тож тепер українські надії в боксі пов'язані лише з Айдером Абдураїмовим (до 57 кг) і Олександром Хижняком (до 80 кг), перші бої яких у Парижі ще попереду.

Невдача дня

Українські пістолетники не змогли пробитися до фіналу вже в другому виді олімпійської програми. Сьогодні олімпійська чемпіонка Афін-2004 Олена Костевич і триразовий чемпіон Європи Віктор Банькін, яким тренерський штаб вирішив замінити Павла Коростильова, боролися в кваліфікації стрільби з пневматичного пістолета у міксті. Система відбору у дисципліні, в якій Костевич на попередніх Іграх виграла бронзу разом із Олегом Омельчуком, дуже сувора: в півфінал відбираються лише чотири найкращих пари з 17-ти.

Українці з сумою 193 бали посіли 13 місце і за медалі поборотися не змогли. Фактично, то була боротьба без права на помилку. Турки Сілай Ілайда Тархан та Юсуф Дікеч, які виграли кваліфікацію, підняли планку дуже високо: Тархан вибила десятки 21-м пострілом з 30-ти, а іншими поцілила в дев'ятки; Юсуф влучав «у яблучко» 22 рази, ще сім раз разів вибивав дев'ятки і одного разу влучив у вісімку. 582 бали - це повторення олімпійського рекорду, встановленого індійським дуетом у Токіо-2020.

Також показово, що в фінал не змогли пробитися обидва китайських дуети. Так чи інакше, тепер наші пістолетники мають невеликий вибір. Шанс здобути нагороди в них буде в заключних видах програми, у стрільбі з 25-метрової відстані. Ці змагання заплановані на 2-3 серпня у чоловіків і 4-5 серпня у жінок.

Олімпійською чемпіонкою зі стрільби з пневматичної гвинтівки з десятиметрової відстані стала 16-річна кореянка Бан Хйо-Чжин. В основній серії пострілів вона повторила олімпійський рекорд китаянки Ян Цянь, встановлений у Токіо-2020 (251,8), але це результат був ідентичний з тим, який показала 17-річна олімпійська чемпіонка Парижа-2024 в міксті Гуан Ютінг з Китаю. В золотій перестрілці кореянка вибила 10,4, а її суперниця - 10,3.

У чоловіків золото зі стрільби з пневматичної гвинтівки з 10-метрової відстані виграв китаєць Шен Лігао. Для нього це вже друге золото цієї Олімпіади після перемоги в міксті.

Дебютант дня

21-річний рівнянин Олександр Гудима, який змагається в маунтинбайку, посів 32 місце з 36-ти учасників. За коло до фінішу українець припинив виступ, бо відстав від лідера на коло.

А чемпіоном у крос-кантрі вдруге поспіль став британець Том Підкок. Пікантність історії полягає в тому, що чемпіон значну частину дистанції провів з пробитим колесом і вирвав перемогу лише в кінцівці.

12 років по тому

Майстер настільного тенісу Ярослав Жмуденко повернувся на Олімпійські ігри після 12-річної перерви. І знову програв у першому ж поєдинку. Але дорікнути Ярославу важко, адже зустрічався він з другою ракеткою світу Фан Чженьдуном з Китаю. Поразка 0:4 була прогнозованою.

Прорив у півфінал

Ігор Хмара і Станіслав Ковальов пробилися в півфінал двійки парної у легкій вазі в академічному веслуванні через втішний заїзд. Українці подолали дистанцію за 6.46,05, що на цілих 14 секунд швидше, ніж у кваліфікаційному заїзді і, фінішувавши слідом за бельгійцями Нільсом ван Зендвеґе та Тібо Вівеєм, тепер 2 серпня поборються за вихід у фінал Ігор.

Медальний залік

Японія зберегла за собою лідерство в медальному заліку. В них - шість золотих нагород. Ще одну медаль найвищого гатунку японцям приніс майстер скейтбординґу Юто Горіґоме. Франція з п'ятьма золотими нагородами друга. До вже згадуваних, ще одну олімпійську перемогу господарям подарував у веслувальному слаломі на каное Ніколя Жестен. Також по п'ять золотих нагород, але трохи менше срібла мають Китай, Австралія і Корея. Корейці після вчорашнього золота в командній першості зі стрільби з лука у жінок сьогодні виграли й серед чоловіків. Три золота виграли американці. У чоловічій виїздці переміг Міхаель Юнг, котрий приніс Німеччині друге золото. Також по два золота виграли Італія, Канада і Гонконґ. По одному золоту мають в активі Казахстан, Південна Африка, Бельгія, Азербайджан, Румунія та Узбекистан.

Загалом нагороди після трьох змагальних днів виграли 36 країн.

Іван Вербицький Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Олімпійські ігри | 30 липня 2024, 00:40 4

Ольга прокоментувала успішний виступ на Олімпійських іграх 2024 в Парижі

Коментарі