Вкрадене свято: британець Том Підкок вдруге став олімпійським чемпіоном

Sport.ua – про драматичну гонку в чоловічому маунтинбайку

На схилах Еланкур під час чоловічої маунтинбайк-гонки було складно проштовхнутися. Пробігшись пару кіл схилами перед початком гонки, я не знайшла жодної вільної ділянки. На деяких локаціях було навіть неможливо пройти!

Люди приходили за кілька годин до старту: одні облаштовували собі місця, на яких планували дивитися гонку від початку й до завершення, інші оглядали найбільш виграшні для фото позиції й готували свої маршрути пересування під час змагань. Але на що точно очікували всі, так це на видовище й інтригу. Так, зрештою, й сталося.

Після перемоги француженки Полін Ферран-Прево місцеві вболівальники дуже хотіли побачити перемогу й у чоловічій гонці. Віктор Корецкі мав усі шанси подарувати їм це свято. Але легкою ця гонка для нього точно не могла бути. Та й «Хоп, Швіц!!!» від швейцарських уболівальників, яких по схилу знаходилося чи не більше, ніж французьких, було промовистішим за будь-які коментарі.


Getty Images/Global Images Ukraine. Матіас Флюкігер

Саме швейцарець Матіас Флюкігер з перших кіл захопив лідерство. Щоправда, відірватися від суперників йому не вдалося. Натомість це зробив Віктор Корецкі.

За два кола до фінішу французькі вболівальники, які розташувалися на фініші, співали пісні й уже були готові святкувати перемогу, проте за коло до фінішу все змінилося. На нього троє атлетів - Корецкі, а також британець Томас Підкок і південноафриканець Алан Хезерлі - поїхали разом. При цьому француз був на той момент другим. Так другим він перетнув і фінішну лінію (час 1:26:31). Хезерлі - у двох секундах позаду та з першою медаллю такого рівня в кар'єрі.

А переміг Підкок (1:26:22). Зробив це британець у драматичному, і навіть в якомусь сенсі героїчному стилі. В середині дистанції у нього трапився прокол, через не надто вдалу роботу механіків збірної Великої Британії заміна колеса зайняла дуже багато часу, і Тому доводилося відігравати 35 секунд відставання від Корецкі.

«Захищати титул - це зовсім інакше, ніж приїхати на Олімпійські ігри без нього. Від мне зовсім інші очікування й тиск, відповідно, відчувається, - говорить Підкок на пресконференції після змагання. - Бути тиждень тут, відчувати це, тримати концентрацію - це нелегко».


Getty Images/Global Images Ukraine. Том Пиідкок

Швейцарці ж, як і в жіночій гонці, були близькими до призової трійки, але потрапити в неї у Парижі так і не змогли. Флюкігер п'ятий, а Ніно Шуртер - на дев'ятій позиції.

Україна була представлена одним з наймолодших учасників гонки Олександром Гудимою. Молодшими за нього були лише фін Йоні Савасте та єдиний представник Ліхтенштейну на цих Олімпійських іграх Романо Пюнтенер. 20-річний Пюнтенер завершив дистанцію 28-м. На рік старший Гудима - 32-й. Коментарі обох атлетів читайте вже незабаром на сайті Sport.ua.

Всі результати гонки можна подивится тут.

Ольга НІКОЛАЄНКО, спеціально для Sport.ua із Парижа

Олег Дідух Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Олімпійські ігри | 29 липня 2024, 08:08 0

Олімпійський турнір із футболу відбудеться з 24 липня по 10 серпня

Коментарі