Футбольне диво, надії гімнастів і у веслуванні. Як минув 1-й день ОІ

Sport.ua підсумовує перший змагальний день у Парижі

Перший змагальний день 33-ї Олімпіади виявився дуже насиченим на події, навіть не дивлячись на те, що старт тенісного турніру, зокрема чотири матчі за участю українок були відкладені через дощ. У суботу розіграні 13 комплектів нагород. Українці не здобули жодної, але створили передумови для здобуття медалей у наступні дні.

Герой дня

Ігор Краснопір. Нападник футбольної збірної України забив на шостій компенсованій хвилині переможний м'яч у зустрічі другого туру олімпійського турніру проти Марокко. Після поразки від збірної Іраку нашу команду завчасно поховали. Мовляв, попереду матчі з фаворитами квартету. Що марокканців, що аргентинців після очного поєдинку першого туру, який завершився скандалом і перемогою африканців 2:1, чимало експертів почали називати претендентами навіть на чемпіонство. Але українці здивували. Не лише тим, що перемогли збірну Марокко, а найперше тим, що тривалий час переважали суперника за грою.

Втім, наприкінці першого тайму, вже після того, як Дмитро Криськів відкрив рахунок, а Максим Хлань міг подвоїти перевагу, марокканці притиснули нашу команду до власних воріт. Матеріалізували свою перевагу суперники в середині другого тайму. Та ще й з подвійним ефектом, бо Володимир Салюк, порушивши правила і привізши пенальті, заробив вилучення і залишив команду в меншості. З того часу і майже до кінця зустрічі марокканці тиснули на наші ворота. Нічия в такій ситуації виглядала найоптимальнішим, хоч і майже безнадійним з точки зору продовження боротьби за вихід у чвертьфінал, варіантом. Та в ситуації, коли ми начебто терпіли, відбувся гол Краснопіра. Який дарує нам непогані шанси на вихід у плей-оф. Для цього треба в заключному турі перемагати аргентинців. Небесно-білі в другому турі перемогли 3:1 збірну Іраку й відповідно тепер всі команди нашої групи мають по три очки. Аргентинців з огляду на різницю м'ячів у заключному турі влаштує й нічия. Нам потрібна перемога.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ігор Краснопір

Натомість збірна Іспанії забезпечила собі місце в 1/4-й достроково. Фурія Роха перемогла 3:1 команду Домініканської республіки, здобула другу перемогу і вже може готуватися до плей-оф. В іншому матчі єгиптяни виграли 1:0 в збірної Узбекистану і з чотирма очками вийшли на друге місце. Третя з одним очком - Домініканська республіка.

Перші медалі

Перші медалі Ігор-2024 у Парижі розіграли стрільці у змішаних змаганнях зі стрільби з пневматичної гвинтівки з 10-метрової відстані. Золото здобула юна китайська пара у складі 17-річної Гуан Юйтін і 19-річного Шена Лігао, котрий три роки тому вже вигравав олімпійське срібло в особистій першості. Попри молодість чемпіонів, результат виглядає цілком закономірним, адже китайці виграли в міксті два попередніх чемпіонати світу. В фіналі Гуан/Шен перемогли 16:12 корейську пару Пак Га-Чжун / Ком Чжі-Йон. Першу бронзу здобули казахстанці Александра Лі / Іслам Сатпаєв.

Дві медальних заявки

Дуже достойно всі три представниці України відборолися в індивідуальній першості шпажисток. До медалей не дісталися, але зробили на них заявки.

Найвищим досягненням 27-річної Влади Харькової з Ужгорода до цієї Олімпіади було золото чемпіонату Європи 2022 року. Українка не входила в коло явних претенденток на золото Олімпіади, але гучно заявила про свої амбіції в першому ж бою, коли не помітила більш рейтингову американку італійського походження Марґеріту Гуцці-Вінченті - 15:6. В 1/8 фіналу Харькова також дуже впевнено розібралася з японкою Міго Йошімурою - 15:10. Японка, до слова, в стартовому раунді створила сенсацію, вибивши з боротьби тоді ще чинну олімпійську чемпіонку Сунь Ївень з Китаю.

У чвертьфіналі Харькова зустрілася з француженкою Ор'єн Майо-Бретон, котра в першому колі була близькою до поразки в бою з іншою українкою Джоан Фейбі Бежурою. 32-річна киянка, яка торік виграла Європейські ігри і для якої ця Олімпіада - перша в кар'єрі, вела в зустрічі з досвідченішою француженкою 7:2, дозволила суперниці вирівняти становище, потім за 35 секунд до завершення третього раунду поновила перевагу (13:10), але дозволила опонентці перевести зустріч в овертайм, а на початку хвилини пріоритету пропустила фатальний укол - 13:14. Врешті, на камбек Майо-Бретон спромоглася й у бою з Харьковою. Наша фехтувальниця ліпше почала бій і за дві хвилини до завершення основного часу начебто впевнено вела - 10:7. Однак француженка за ці дві хвилини нанесла вісім уколів поспіль і вирвала перемогу.

На відміну від Харькової, турнірний шлях найдосвідченішої в нашій команді тернополянки Олени Кривицької був не таким яскравим. 37-річна Кривицька, для якої ці Ігри четверті в кар'єрі (у Лондоні-2012, Ріо-2016 і Токіо-2021 вона програвала у стартових поєдинках), в першому бою з великими труднощами пройшла Александру Ндоло з Кенії. Основний час зустрічі завершився внічию 12:12, а на хвилині пріоритету перевагу мала суперниця. Рятівний укол Кривицька нанесла за п'ять секунд до завершення бою. Також в овертаймі вирішилася й доля зустрічі Олени проти 17-річної канадки Руєн Сіао в 1/8-й. Українка знаходилася в кроці від поразки, коли за 26 секунд до кінця пропустила укол і поступалася 12:14. Та, вирівнявши ситуацію на заключних секундах основного часу, на старті хвилини пріоритету Кривицька провела результативну атаку і вийшла у чвертьфінал. Де зустрілася з лідеркою світового рейтингу, двічі бронзовою призеркою чемпіонатів світу Вівіан Кон з В'єтнаму. На жаль, шансу зачепитися за позитивний результат фаворитка українці не дала - 7:15.

Так чи інакше, залишившись без нагород в особистій першості, наші шпажистки зробили заявку на гарний виступ у команді. Цей старт відбудеться 30 липня.

А олімпійське золото серед шпажисток, перемігши у фіналі 13:12 Майо-Бретон, здобула Вівіан Кон. Також медалі сьогодні розіграли чоловіки-шаблісти. Головна сенсація там відбулася в першому ж колі, коли чемпіон трьох останніх Олімпіад Арон Сіладьї з Угорщини поступився посередньому канадцеві Арфі Фаресу. В підсумку Ігри-2024 виграв олімпійський чемпіон Токіо-2020 у командній першості кореєць О Сан-Ук, котрий переміг у фіналі сенсаційного фіналіста Фареса Фер'яні - 14:9. Бронзу виграв коханий Ольги Харлан Луїджі Самеле.

Надія дня

Одна з головних українських медальних надій цієї Олімпіади і єдине наше реальне сподівання на нагороду в академічному веслуванні - жіноча четвірка парна - змогла подолати півфінальну стадію і побореться 31 липня, починаючи з 13:38, за медалі Парижа-2024. Євгенія Довгодько, Катерина Дудченко, Дарина Верхогляд та Анастасія Коженкова, відпустивши вперед дівчат з Нідерландів, з самого початку свого заїзду закріпилися на другому прохідному місці і втримували цю перевагу впродовж усієї дистанції. Українок постійно підтискали суперниці з Китаю, але вперед азіатки жодного разу вийти не змогли.

Getty Images/Global Images Ukraine

З іншого півфіналу у фінал прогнозовано вийшли екіпажі Великої Британії та Німеччини. Ще два учасники медального старту визначаться у втішному заїзді, який відбудеться 30 липня.

Розкачка гімнастів

Для гімнастів стартовий змагальний день, як зазвичай, один із ключових на Олімпіаді. Від кваліфікаційних змагань залежать подальші перспективи спортовців та їхніх команд на решту змагальних днів. Кожна помилка коштує надто дорого.

Назвати цю кваліфікацію для наших представників ідеальною, звісно, складно. Але загалом із завданням наші лідери впоралися. Найперше тому, що спільно змогли пробитися до фінальної вісімки командної першості. З сумою балів 253,893 українці посіли в кваліфікації четверте місце, поступившись Китаю (263,028), Японії (260,594) і Великій Британії (256,561). Сьогоднішній змагальний день показав, що азійським збірним протистояти буде складно. Вочевидь у фіналі найреальнішою є боротьба за бронзу з командами Великої Британії та США. На щастя, додавати кожному з українців є куди, і це обнадіює.

В фінал особистого багатоборства пробилися обидва наших лідери. Досвідчений Олег Верняєв не уник грубої помилки лише у виступі на перекладині, за який він отримав скромних 12,800. З сумою балів 84,631 олімпійський чемпіон Ріо-2016 пробився у фінал багатоборства з сьомого місця. Натомість наш молодий лідер, срібний призер торішнього чемпіонату світу в багатоборстві Ілля Ковтун не зміг уникнути зривів на перекладині і коні. Як наслідок, з сумою балів 83,163 Ілля увійшов у число 24-х учасників фіналу впевнено, посівши 11-те місце. Але щоб претендувати в фіналі багатоборства на медалі і Ковтуну, і Верняєву треба додавати, причому суттєво. Для порівняння: китаєць Чжан Боген виграв кваліфікацію з сумою 88,597, японці Шінносуке Ока і Даїкі Гашімото посіли друге і третє місця з результатами 86,865 та 85,064.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ілля Ковтун

Відрадно, що зумів Ілля Ковтун пробитися до фіналу свого коронного окремого виду - на брусах. Правда, результат Іллі - 15,166 - на грані. Українець кваліфікувався в фінал з шостого місця. Цікаво, що чинний олімпійський чемпіон у цій дисципліні, китаєць Цзоу Цзиньюань, виграв кваліфікацію, отримавши фантастичну оцінку 16,200. Також у фінал на брусах пробився Олег Верняєв. Його оцінка - 15,266 і четверте місце. Натомість у вільних вправах Ковтун вийшов у фінал з четвертим результатом - 14,533. Британець Джейк Джермен виграв кваліфікаційну сесію з оцінкою 14,966.

Олег Верняєв, між тим, окрім багатоборства і брусів, пробився в фінал на коні. З результатом 15,033 він став п'ятим, а найкраще на цьому снаряді в кваліфікації виступив американець Стівен Недоросцік - 15,200. Інший представник Її величності Макс Вітлок, який вигравав золото на коні на двох попередніх Олімпіадах, кваліфікувався до фіналу другим - 15,166.

Також двоє українців буде в фіналі опорного стрибка. Причому 21-річний Назар Чепурний виграв кваліфікацію - 14,833. Досвідчений Ігор Радівілов, який вигравав у стрибку бронзу ще Олімпіади-2012, вийшов у фінал з четвертим результатом - 14,700.

Не буде українців лише в фіналах двох видів гімнастичної програми - на кільцях і перекладині. На кільцях близьким до фіналу був Радівілов. Він став 15-м з результатом 14,166. На поперечині найвище серед наших гімнастів був Радомир Стельмах. Він став 24-м зі скромним результатом 13,600. Радомир - єдиний з українських гімнастів, хто не пробився у жоден індивідуальний фінал. Але в Радомира буде змога ще себе проявити в фіналі командної першості.

Українець Дільшот програв казаху Єлдосу

Срібний призер чемпіонату Європи-2023, 26-річний дзюдоїст із Києва Дільшот Халматов (вагова категорія до 60 кг) на дебютній Олімпіаді задовольнився однією виграною сутичкою. Поєдинок Дільшота в першому колі змагань проти Достона Рузієва з Узбекистану вийшов обопільно обережним, тож не дивно, що його доля вирішилася на Golden score. Там переможний прийом на «ваза-арі» виконав українець і в 1/8 фіналу вийшов на одного з лідерів найлегшої ваги - 31-річного казахстанця Єлдоса Сметова, чемпіона світу-2015, срібного і бронзового призера двох попередніх Олімпіад, дворазового чемпіона Азії. Халматов намагався нав'язати супернику свою боротьбу, але дуже нервував і в дебюті сутички отримав два поспіль «шидо». Невдовзі після того Сметов на контратаці заробив «ваза-арі» і решту часу цю перевагу майстерно втримував.

Getty Images/Global Images Ukraine. Дільшот Халматов (у білому) поступився майбутньому олімпійському чемпіону Елдосу Сметову

Сметов у підсумку переміг у фіналі Луку Мхеїдзе і став олімпійським чемпіоном. А в жінок олімпійською чемпіонкою у найлегшій вазі (до 48 кг) стала триразова чемпіонка світу Нацумі Цунода з Японії. Вона в фіналі перемогла монголку Баасанху Бавуудорж.

Перша десятка

Не сталося дива й у першому на цій Олімпіаді виді стрибунів у воду. Китаянки Чан Яні та Чень Ївень, які перемагали в синхронних стрибках з триметрового трампліна на трьох останніх чемпіонатах світу, впевнено підтвердили статус фавориток, здобувши перше в кар'єрі олімпійське золото. Представниці Піднебесної перемогли з сумою 337,68, суттєво випередивши срібних призерок Сару Бекон і Кессіді Кук зі США (314,64). Бронзу здобули британи Ясмін Гарпер і Скарлетт Мев-Дженсен (302,28). На своєму рівні виступили й українки Анна Письменська та Вікторія Кесар. Ці дівчата здобули багато нагород на європейському рівні, але на світовому досягненням для них завжди було потрапляння у фінал. Зараз у паризькому «Акватік-Центрі» Анна і Вікторія випередили лише французький дует і посіли сьоме місце з сумою 231,57. Цей підсумок теж треба зафіксувати як перше на цій Олімпіаді потрапляння українських спортовців у десятку.

Ulf Schiller/athletix.ch

У кроці від фіналу

Зовсім трохи не вистачило двом українським стрільцям, щоб пробитися у фінал змагань пістолетників з 10-метрової відстані. 33-річний дебютант Олімпійських ігор Віктор Банькін, який у 2022-му здобув бронзу чемпіонату світу в стрільбі з пістолета на відстані 50 м, і 26 річний чотириразовий чемпіон світу Павло Коростильов у кваліфікації вибили 576 балів і стали 11-м і 12-м. До прохідного в фінал восьмого місця українцям забракло одного очка, тоді як лідер кваліфікації Дамір Мікеч із Сербії переміг з 584 балами.

Особливо прикро за Коростильова, який стартував на третій у кар'єрі Олімпіаді. На попередніх Іграх у Токіо Павло у стрільбі з пневматичного пістолета з десятиметрової відстані став четвертим. Зрештою, Коростильов і Банькін ще матимуть змогу поборотися за медалі. Павло 29-30 липня в парі з Оленою Костевич виступатиме в міксті, а 4-5 серпня обидва наші пістолетники змагатимуться за першість у стрільбі зі швидкісного пістолета.

Олена Костевич, між тим, уже стартувала на шостій у кар'єрі Олімпіаді. Стартувала невдало: з 19-го місця в кваліфікації стрільби з пневматичного пістолета з 10 м, дисципліні, в якій українка 20 років тому виграла золото Ігор-2004 в Афінах. Сума Олени - 572 очки, тоді як переможниця кваліфікаційної стадії Вероніка Майор з Угорщини вибила 582 бали.

Травма дня

Юлія Бірюкова, єдина на цій Олімпіаді українська представниця у шосейних велоперегонах (та й у велоспорті загалом) завершила гонку з роздільним стартом падінням. Юлія травмувала лікоть і в підсумковому протоколі стала 27-ю серед 35-ти учасниць. Золото виграла австралійка Ґрейс Браун, котра на двох попередніх чемпіонатах світу була в цій дисципліні другою. В чоловіків у цій же дисципліні теж виграв чинний чемпіон світу Ремко Евенпул з Бельгії.

Також невдачею завершився олімпійський дебют для олімпійський дебют представниці настільного тенісу Соломії Братейко. Наша землячка в стартовому раунді поступилася в напруженій боротьбі досвідченій румунці Елізабеті Самарі - 3:4 (11:6, 3:11, 11:8, 9:11, 11:13, 11:9, 4:11).

Перше золото господарів

Getty Images/Global Images Ukraine

Збірна Франції на очах переповненого «Стад-де-Франс» у Сен-Дені виграла золото в реґбі-7. У фіналі господарі перемогли збірну Фіджі - 28:7. Найбільше очок переможцям приніс Антуан Дюпонт (10), по 5 пунктів на рахунку Арона Ґрандідіра-Нкананґа та Джефферсона-Лі Джозефа. 4 очки у Полена Ріви, по 2 - у Раяна Реббаджа і Жана-Паскаля Берраке.

Старт плавальної феєрії

Перше золото олімпійської плавальної програми виграв 22-річний німець Лукас Мертенс. Його результат на 400-метрівці вільним стилем - 3.41,78. Це до певної міри несподіванка, адже досі Лукас був у затінку, на двох останніх чемпіонатах світу він виборював срібло і бронзу. Фаворитами вважалися чемпіони світу, австралійці Елайджа Віннінґтон та Самуель Шорт. Але обоє залишилися позаду: Елайджа виграв срібло, Самуель став четвертим.

У жінок ту ж кролеву 400-метрівку, повторивши досягнення Токіо-2020, виграла австралійка Аріарн Тітмус. Вона перемогла з результатом 3.57,49. Випередивши Заммер Маккінтош з Канади і легендарну американку, семиразову олімпійську чемпіонку Кеті Ледекі. Нинішня бронза стала для 27-річної Кеті 12-ю олімпійською медаллю в кар'єрі.

Ще одне золото Австралія здобула в жіночій естафеті 4х100 м вільним стилем. Моллі О'Ґаллаґан, Шейна Джек, Емма Маккеон і Меґ Гарріс підсилили перемогу поновленням олімпійського рекорду, який три роки тому теж встановили їхні співвітчизниці. Нове досягнення - 3.31,57. Прикметно, що австралійки виграють олімпійське золото на цій естафетній дистанції вчетверте поспіль.

У чоловіків королівську естафету очікувано виграли плавці США. Джек Алексі, Кріс Джуліано, Гантер Армстронґ та Калеб Дассль принесли своїй країні в цій дисципліні десяте олімпійське золото в історії. Вони виграли з результатом 2.12,61, випередивши на фініші австралійців.

Медальний залік

Таблицю після стартового дня очолила Австралія - три золота. Два - у Китаю. По одному - у США, Франції, Бельгії, Японії, Казахстану, Німеччини та В'єтнаму. Медалі вже мають 19 країн.

Іван Вербицький Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 01 вересня 2024, 07:55 14

Українець повідомив, що остаточно вирішив залишити «королівський клуб»

Коментарі