Консейсао – чемпіон. Але перемагати мав Фостер

Робсон добився свого

У ніч на 7 липня у Ньюарку, США, в андеркарді поєдинку між Шакуром Стівенсоном та Артемом Арутюняном відбувся ще один титульний бій. Чемпіон світу за версією WBC у другій напівлегкій вазі (до 58,9 кг) американець О'Шакі Фостер (22-3, 12 КО) втретє в кар'єрі захищав свій пояс - в поєдинку проти бразильця Робсона Консейсао (19-2-1, 9 КО).

Цей поєдинок зі старту отримав занадто мало уваги. Він загубився на фоні поєдинку Шакура Стівенсона і загалом його майже не згадували. Разом з цим, було зрозуміло, що Фостер - Консейсао є чи не головним поєдинком турніру в Ньюарку.

Консейсао нарешті став чемпіоном. Він чекав цього роками

Робсон Консейсао так багато разів брав участь у титульних боях і так рідко у них перемагав, що склалось враження, неначе він ніколи не стане чемпіоном. Просто подумайте - бій проти Фостера став четвертим для нього в профі, на кону котрого стояв чемпіонський пояс.

Весь час Робсону чогось не вистачає. Вперше, в бою проти Оскара Вальдеса не вистачило дисципліни, коли замість боксу, бразилець почав займатись шоу. У підсумки багато людей все ж побачило перемогу Консейсао, але не судді - всі троє віддали перемогу Вальдесу, хоч один і з якимось дивовижно великим відривом на записках.

Вдруге Робсон боровся за титул у Ньюарку. Тоді його суперником став місцевий чемпіон Шакур Стівенсон, а на кону стояли аж цілих два пояси - WBC та WBO. Бразилець влаштував чемпіону справжню перевірку. Шакур сам визнавав, що та його перемога - не найкращий бокс у його житті. І все це через Консейсао, який, не дивлячись на це, точно програв.

Третім шансом став Емануель Наваррете і його WBO. Здавалось, Робсону треба боксувати розумно. Він має навички для того, щоб створити Наваррете проблеми. Але Консейсао вирішив по-іншому і майже весь бій бився з Емануелем на середній дистанції, не виглядаючи гірше за суперника.
Але й не виглядаючи краще. За результатами поєдинку судді побачили нічию, а отже, виграти пояс все ще не вдалось.

Дві поразки, нічия. Не вистачало лише перемоги до комплекту. Але просто пройти Фостера - складна задача. О'Шакі останнім часом виглядає чудово. Став чемпіоном, декілька разів захистив титул. Зазвичай у поєдинках все ж знаходив собі проблеми. Але разом з цим виглядав на рівні та перемагав.

Звичайно, ніхто не очікував тут багатохвилинних розмінів ударом на удар. Але боксери розумні, технічні й характерні. Люблять зірватись у розмін та просто побитись із суперником. І ще й роблять це красиво і технічно. Чудове титульне протистояння. І бій, в якому або чудова серія захистів титулів продовжиться. Або нарешті фанати побачать, як бразилець забирає чемпіонський пояс - те, в що не вірилося ще після поразки від Шакура. І на що продовжував тиснути Робсон Консейсао.

Getty Images/Global Images Ukraine. Робсон Консейсао (праворуч) і О'Шакі Фостер

Історія бразильця про те, що треба вірити у свої сили і просто робити улюблену справу. Ну, мабуть, про це, враховуючи, що Фостер міг і не програти цей бій. Адже загалом все виходило доволі рівно.

О'Шакі, програючи в габаритах та потужності, зайнявся роботою другим номером. Захищався та одразу контратакував. Робсон взявся робити те, чим зазвичай не любить займатись - агресивно атакувати.

Консейсао - точно не контрпанчер, але цього разу він взявся за атаку з усіх сил. Все ж бразилець прекрасно розуміє, що з віком його швидкість та реакція дещо втрачаються, тому треба брати своє іншим.

І на початку виходило непогано. Доволі розмашисто виглядав претендент, але завдяки потужності атак та постійному пресингу, Фостер не завжди встигав. Чемпіону доводилось більше рухатись і менше контратакувати, ніж хотілось би.

Проте, чим далі йшов бій, тим більше змінювалась ситуація. Робсон втрачав у гостроті. Атакував, але випади ставали все більш очевидними та зрозумілими для суперника. Це був результат і розумного боксу з боку О'Шакі Фостера, і втрати фізичних кондицій з часом у самого бразильця.

Окрім цього, чемпіон прочитав претендента. Він зрозумів, що сьогодні більшість ударів летітимуть збоку, а отже, підлаштувався під це. Блок з контратакою від О'Шакі у другій половині бою виглядали чудово. Фостер приймав удар на плече, розвертався і в цей же момент атакував то в голову, то в тулуб.

Звичайно, що Робсон не кинув битись. Він так і тиснув до кінця поєдинку, але чим ближчим був фінал, тим результативніше виглядав чемпіон. Можливо, навіть всю другу половину поєдинку забрав саме Фостер. Бо не давав влучати по собі і був дещо точнішим у контрвипадах.

Але судді побачили бій по-іншому. 116-111 для чемпіона та 116-112 і 115-113 для претендента. Тріумф для бразильця. Дійсно велика перемога - бо він чекав її, як ніколи. Взяв титул з четвертої спроби. Наскільки це чесно? Не дуже. Бо за боксом Консейсао цього разу не був кращим. Але як є.

Getty Images/Global Images Ukraine

Що тепер?

Скоріш за все, буде реванш, тому що чемпіон не отримав свого, а бій був дуже конкурентним. Не так вже й багато розмов про такий результат тільки через те, що Шакур Стівенсон у головному поєдинку вечора показав щось незрозуміле.

Звичайно, можна очікувати, що Робсон вийде на реванш проти іншого чемпіона - переможця пари Емануель Наваррете проти Оскара Вальдеса. Одному він програв, з іншим відбоксував внічию. Але це тільки, якщо команда Фостера не протисне свої інтереси.

Чи хочеться бачити такий бій вдруге? В андеркарді якогось хорошого шоу від Top Rank таке протистояння точно класно виглядатиме. А тому, чому б і ні?

Лев Кравців Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 05 жовтня 2024, 19:29 10

Лідер мадридського Реала шокує всіх присутніх на церемонії Золотий м'яч 2024