Драма останніх хвилин. Іспанія вибила Німеччину в 1/4 Євро-2024

Команда Нагельсманна врятувалась в основний час, але суперники все одно дотиснули

Гра почалася під диктовку футболістів збірної Іспанії, і вже на 1-й хвилині вони створили момент для Педрі - переграти Ноєра каталонець не зміг. Як виявилося, на цьому хавбек «Барселони» свою місію проти Бундестім і завершив. За лічені секунди його жорстко «переїхав» Кроос і він був змушений поступитися своїм місцем на полі Ольмо. Забігаючи наперед, варто відзначити знаковість виходу на поле гравця «РБ Лейпциг». Але проявив він себе не відразу, а лише на початку другого тайму.

Коли команди повноцінно увійшли в гру, а в німців минув мандраж, який чомусь мав місце бути на перших хвилинах, то поєдинок пішов веселіше і з очікуваною інтригою. Трохи краще виглядали іспанці. Спалахував Ямал, старався Мората, хороший був Лапорт, від якого Ноєру не завжди було спокійно. Німці намагалися не відставати, тим більше, що в них була велика підтримка трибун. А це додатково надихало. Утім, підопічні Юліана Нагельсманна не завжди очікування прихильників виправдовували - гравці іспанської збірної все ж домінували.

Однак ані ініціатива іспанців, ані бажання гравців збірної Німеччини стартові нулі до перерви не розміняли. У принципі, згідно з ігровою статистикою, поточний результат був закономірним, адже команди паритетно володіли м'ячем у першому таймі. Так, іспанці виконали 8 ударів по воротах німців проти трьох у відповідь від них. Але влучними у футболістів Фурії рохи виявилися тільки 4 спроби, тоді як у господарів Євро-2024 усі спроби домогтися успіху припали у площину воріт Сімона.

Зустріч після перерви відновилася моментом у Морати, але він пробив з хорошого становища неточно. Йшла лише 47-ма хвилина. А через чотири хвилини іспанська атака зіграла на порядок результативніше. Ямал із правого флангу викотив м'яч точно під удар Ольмо, який сходу пробив за ідеальною траєкторією - повз Ноєра. 1:0.

Гол відкрив у гри друге дихання. Точніше, хід зустрічі отримав новий імпульс - німцям треба було щось робити у відповідь, а іспанці отримали впевненість, що їх окрилила. Нагельсманн одразу кинув у бій Фюллькруга і Раума. Ставка була на посилення атаки. Луїс де ла Фуенте за кілька хвилин відповів рокіровкою Ямала на Феррана Торреса. Заміна в іспанців була за позицією, що підтверджувало думку про те, що вони радикально нічого змінювати не збираються. Це не дивувало, адже в них більше виходило, ніж навпаки.

На 69-й хвилині ледь не «вистрілив» Фюллькруг, який віддав чудовий пас Андріху - той переграти Сімона не зміг. Пристрасті не сильно вляглися, як знову Фюллькруг схибив уже сам - м'яч після його удару влучив у стійку.

Час основного часу матчу невблаганно танув, і німцям треба було щось робити. Вони старалися. Цього в них не можна було забрати. Але на 82-й хвилині господарям Євро-2024 підвернувся момент забити не завдяки їхнім діям, а після помилки Сімона. Хаверц отримав можливість закинути м'яч за комірець іспанському голкіперу, але пустив м'яч і вище за Сімона, і вище поперечини. Утім, момент завів Бундестім. Тиск вони посилили і на 88-й хвилині рахунок зрівняли. Кімміх від дальньої стійки успішно скинув м'яч у центр точно на Вірца, який вийшов на заміну в другому таймі. Той пробив у дотик несильно, зате точно. 1:1.

Овертайм. За ідеєю, обидві команди мали зіграти в додатковий час з акуратністю, яка межувала б із позамежною обережністю. Але цього не сталося. І німці, і іспанці кинули, здавалося б, усе і навіть більше на вівтар такої бажаної перемоги. Оярсабаль у Іспанії, Вірц у Німеччині, далі Фюллькруг у німців і Меріно в іспанців робили все можливе, щоб організувати ту саму атаку, яка принесе їм путівку до півфіналу. На 107-й хвилині у штрафному майданчику збірної Іспанії виник цікавий епізод, коли рука Кукурельї зустрілася з м'ячем. Арбітр фол не зафіксував. Як саме цей епізод вплинув на гравців збірної Іспанії, невідомо. Однак на 119-й хвилині саме їм вдалося провести головну атаку в матчі. Ольмо з лівого флангу подав у штрафний майданчик влучно на Меріно, який головою переправив м'яч точно в ліву від себе дев'ятку. 2:1!

Німеччина, до її честі, не капітулювала, а билася до останнього. Утім, усе, на що награли німці в заключні хвилини, стало вилучення з поля Карвахаля на 5-й (!!!) хвилині, яка була додана до другого екстра-тайму.

Чемпіонат Європи-2024. 1/4 фіналу

Іспанія - Німеччина - 2:1

Ольмо, 52, Меріно, 119 - Вірц, 89

Ле Норман, 29, Ферран Торрес, 74, Сімон, 72, Карвахаль, 99, Родрі, 110, Мората, 120+3 (не на полі), Руїс, 120+3 - Рюдігер, 13, Раум, 28, Кроос, 67, Міттельштедт, 73 (не на полі), Шлоттербек, 90+4, Ундав, 114 (не на полі)

Вилучення: Карвахаль, 120+5 (друге попередження)

Іспанія: Сімон - Кукурелья, Лапорт, Ле Норман (Начо, 46), Карвахаль - Руїс, Педрі (Ольмо, 8), Родрі - Вільямс (Оярсабаль, 79), Мората (Меріно, 79), Ямал (Ферран Торрес, 62).

Німеччина: Ноєр - Раум (Міттельштедт, 57), Та (Мюллер, 80), Рюдігер, Кімміх - Кроос, Джан (Андріх, 46) - Мусіала, Гюндоган (Фюллькруг, 57), Сане (Вірц, 46) - Гаверц (Антон, 91).

Арбітр: Ентоні Тейлор (Вайсеншейв, Англія).

Стадіон: «Мерседес-Бенц-Арена» (Штутгарт, Німеччина).

Удари (у площину): 18 (6) - 23 (6)
Кутові: 1 - 5
Офсайди: 3 - 2.

ІСПАНІЯ - НІМЕЧЧИНА. ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Температура: 24°C

Юрій Остроумов Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 06 жовтня 2024, 16:47 8

Георгій зробив рахунок 5:0 на користь Шахтаря у матчі 9-го туру УПЛ 2024/25

Коментарі