Дотиснули. Пізній гол Вегхорста приніс Нідерландам перемогу над Польщею

«Помаранчеві» здобули вольову перемогу

Наступила пора стартувати на чемпіонаті Європи представникам групи D. Австрія та Франція свій матч проведуть пізніше, тому ігровий дебют у квартеті припав на збірні Польщі та Нідерландів.

Поляки після товариських матчів отримали серйозні втрати, зокрема, не міг зіграти проти Нідерландів Левандовськи. А Нідерланди звернули на себе увагу тим, що в їх стартовому складі вперше за хтозна-скільки часу не було представників амстердамського «Аякса».

Як і належить фаворитам, ініціативу захопили нідерландці. Відразу ж воротам загрожував Гакпо, удар якого з нижнього кута витягнув Щесни, та Рейндерс, який пробачив поляків після швидкої комбінації та удару з центра штрафного майданчика, пробивши поруч з правою штангою. Звично активним був Депай, яки не соромився йти в обіграші, причому часто дуже вдало.

Поляки оговталися і почали огризатися. І якщо гріх було не скаламбурити і не написати, що Букса забуксував, маючи можливість втекти на побачення з воротарем, то трохи пізніше вже було каламбурити ніяк - після кутового той же Букса виграв верхову боротьбу не в кого-небудь, а у ван Дейка, і чітко підрізав м'яч у дальній кут.

Відразу ж міг ван Дейк виправлятися в аналогічній ситуації, проте Щесни врятував. Після того відбулися ще кілька атак ніби по інерції, але далі в грі наступило затишшя, яке, в принципі, влаштовувало поляків.

Але все ж Нідерланди змусили вболівальників біля телевізорів, які трохи почали дрімати, прокинутися - після удару Гакпо з лінії штрафного Саламон невдало підставився і дезорієнтував Щесни, який полетів у кут і не зміг вже зреагувати на м'яч, який після рикошету полетів по центру.

До кінця тайму поляків зрідка можна було побачити біля чужих воріт, але до суттєвих моментів це не приводило. А Нідерланди пробували розігрувати до вірного, часто це не вдавалося, але ті кілька моментів, що дійшли до логічного закінчення, цілком могли б конвертуватися у голи, але спершу Гакпо після прострілу зліва Аке зарядив вище з лінії воротарського, а вже перед самим свистком на перерву Депай після закидання на позиції центрфорварда обробив м'яч, проте не влучив у лівий кут.

Другий тайм розпочався так, як і закінчився перший, атаками та моментами Нідерландів. Але далі тренер Польщі освіжив гру замінами, і гра різко змінилася. Польща перехопила ініціативу, центрбек Саламон більше часу проводив в атаці, ніж при виконанні своїх безпосередніх обов'язків. Підопічних Кумана закрили на їх половині і в кращому разі дозволяли грати на винос. Атаки Польщі накочувалися хвилями одна за одною, але до вірного удару довести справу так і не вдавалося. Ті удари, які все ж відбулися, для Вербрюггена були цілком робочими, тому рахунок не змінився.

Тренер «ораньє» вчасно зрозумів, що треба теж щось міняти, і випустив на заміну Малена та Вейналдума. І гра заспокоїлася, ініціатива перейшла до Нідерландів. Поляки вирішили грати на нічию, тому вибрали тактику стримування в надії на Щесни. І такі дії виявилися тимчасово правильними, оскільки дуже довго не вдавалося розпечатати ворота опонентів нідерландцям, нехай і були моменти.

Проте зіграла ще одна заміна Кумана. Вегхорст вийшов на заміна хвилин за десять до кінця і чи не першим дотиком забив, замкнувши вертикальний пас вперед від Аке з меж штрафного.

Нідерланди відчули впевненість і заспокоїлися. А поляки все ж рвонули відіграватися і, чесно кажучи, могли це зробити, але то не вистачило влучності команді після проходу Пьотровськи і пасу на Свідерськи, то дальній удар під перекладину Вербрюгген не надто впевнено, та все ж відбив. Тому рахунок не змінився, фінальний свисток зафіксував перемогу Нідерландів з рахунком 2:1.

В наступному турі «ораньє» гратимуть проти Франції, а «кадра» протистоятиме австрійцям.

Фото - УЄФА

Євро-2024. Група D. 1-й тур

Польща - Нідерланди - 1:2

Букса, 16 - Гакпо, 29, Вегхорст, 83

Верман, 15

Польща: Щенсни - Беднарек, Ківіор, Саламон (Берешинськи, 86), Франковськи, Урбаньски (Свідерськи, 55), Романчук (Сліш, 55), Залевськи, Шиманськи (Модер, 46), Зеліньськи (Пьотровськи, 78), Букса

Нідерланди: Вербрюгген - Думфріс, де Врей, ван Дейк, Аке (ван де Вен, 87), Схаутен, Рейндерс, Верман (Вейналдум, 62), Сімонс (Мален, 62), Гакпо (Фрімпонг, 81), Депай (Вегхорст, 81)

Стадіон: «ФолькспаркшТадіон» (Гамбург).

Арбітр: Артур Діаш (Португалія)

ПОЛЬЩА - НІДЕРЛАНДИ. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Сергій Рип'юк Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 28 вересня 2024, 00:02 5

Олександр заперечив цю інформацію

Коментарі