Клуби АПЛ мають намір скасувати VAR з наступного сезону. Що трапилося?

Представники 20 клубів зберуться на щорічні збори у Харрогейті 6 червня

Клуби Англійської Прем'єр-ліги збираються проголосувати щодо скасування використання системи відеодопомоги арбітра VAR з наступного сезону.

В АПЛ відбудеться голосування на щорічних загальних зборах клубів наступного місяця (6 червня). На розгляд винесено серйозну пропозицію щодо скасування системи відеоасистента арбітра (VAR) з початку наступного сезону 2024/25.

VAR використовується у вищому дивізіоні чемпіонату Англії з 2019 року, допомагаючи покращити процес прийняття рішень, а також викликаючи постійні суперечки. У сезоні 2023/24 сталося безліч спірних інцидентів, що посилило критику VAR та змусило деякі команди та вболівальників засумніватися у чесності змагань.

Клуб «Вулверхемптон» офіційно представив у Прем'єр-лігу резолюцію, яка закликає скасувати VAR цього літа. Все це спричинить голосування, коли представники 20 клубів зберуться на свої щорічні збори в Харрогейті 6 червня.

У заяві «Вулверхемптона» йдеться:

«Цей крок був зроблений після ретельного розгляду і з найбільшою повагою до Прем'єр-ліги, (суддівського органу) PGMOL і наших колег-конкурентів. Немає жодних звинувачень - ми всі просто шукаємо найкращий можливий результат для футболу. І всі зацікавлені сторони старанно працюють, щоб спробувати досягти успіху при впровадженні додаткових технологій.

Однак після п'яти сезонів VAR у Прем'єр-лізі настав час для конструктивних та критичних дебатів про її майбутнє. Наша позиція полягає в тому, що ціна, яку ми платимо за невелике збільшення точності, суперечить духу нашої гри, і в результаті ми маємо прибрати VAR із сезону 2024/25».

Представник Прем'єр-ліги заявив: «Прем'єр-ліга може підтвердити, що вона сприятиме обговоренню використання VAR з нашими клубами на щорічних загальних зборах наступного місяця. Клуби мають право висувати пропозиції на зборах акціонерів, і ми визнаємо стурбованість та проблеми, пов'язані з використанням VAR. Тим не менш, ліга повністю підтримує використання VAR і, як і раніше, прагне разом з PGMOL продовжувати вдосконалювати систему на благо гри та вболівальників».

«Вовки» визнали, що рішення про запровадження VAR було «прийнято сумлінно і з урахуванням інтересів футболу та Прем'єр-ліги», але заявили, що воно викликало «чисельні ненавмисні негативні наслідки, які завдають шкоди відносинам між уболівальниками та футболом, а також підривають відносини між уболівальниками та футболом і знижують цінність бренду Прем'єр-ліги».

«Вулвз» перерахували безліч негативних наслідків використання VAR:

Цікаво, що єдиною європейською топ-лігою, яка не використовує VAR, є шведська Аллсвенскан.

Микола Степанов Джерело: New York Times
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 07 жовтня 2024, 07:40 1

Луїджі Ферраджоло залишився незадоволеним грою римлян у грі проти Монци у 7-му турі Серії А

Коментарі