Олександр БАБИЧ: «Українці в Піріні не вважаються легіонерами»

Відомий український спеціаліст – про новий етап тренерської кар'єри

З лютого 2024 року український фахівець Олександр Бабич працює головним тренером команди елітного болгарського дивізіону - «Пірін» з Благоєвграда.

У розмові з кореспондентом Sport.ua Олександр Бабич, що раніше очолював «Чорноморець», «Mаріуполь» та «Кривбас», розповів про свій новий закордонний етап у тренерській кар'єрі:

- До запрошення в «Пірін» я півтора року працював з «Фратрією». Спочатку в ролі консультанта, а потім наставника, вивів її до третьої болгарської ліги - аналога другої української, де вона зараз претендує на підвищення в класі. Як бачите, зі своєю місією впорався.

- І все ж, як виник варіант із «Піріном», адже Благоєвград, де базується ця команда, далеченько від Варни - місця «прописки» «Фратрії»?
- Якщо відверто, то не знаю, хто мене рекомендував. Читав нещодавно інтерв'ю з екс-гравцем «Піріна» Даніілом Кондраковим на вашому сайті, що він радив керівництву цього клубу запросити мене. Mожливо, так і було. Перемовини зайняли небагато часу. Менше двох тижнів пішло на узгодження умов контракту, який був підписаний 8 лютого терміном на півтора року.

- Якою інформацією ви володіли про «Пірін», перш ніж дати згоду його очолити?
- Що ця команда, як кажуть, зірок із неба ніколи не хапала, що фінансується з міського бюджету. Є ціла група іноземців, але більшість із них легіонерами не вважаються, бо представляють країни ЄС. До речі, така ж ситуація й з українцями, в яких є відповідний захист, бо виїхали з країни, де тривають військові дії.

- Яке фінансування «Піріна» порівняно з українськими клубами?
- Десь як у команд - аутсайдерів УПЛ.

- Кого з українських гравців ви застали в «Піріні»?
- Воротаря Mаксима Ковальова та півзахисника Данила Полонського, якого я добре знав, бо минулої осені він захищав кольори «Фратрії».

- Після перших тренувань визначилися з позиціями, які потребують підсилення?
-Так, передусім, йшлося про центр захисту. Тому й запросив досвідченого Віталійса Ягодінскіса з латвійського РФШ, який свого часу виступав за київське «Динамо-2», ужгородську «Говерлу».

- Під вашим керівництвом «Пірін» провів три матчі: поразка, перемога та нічия. Яке Ваше враження від рівня елітної болгарської ліги?
- Відповім так: індивідуально сильних футболістів вистачає, але з ними треба багато працювати, аби командна гра їхніх клубів відповідала вимогам сьогодення.

- При підготовці до календарних матчів є якісь відмінності порівняно з роботою в Україні?
- В «Піріні» дотримуються правила, якщо на гостьовий матч треба їхати більше ста кілометрів, то вирушаємо напередодні. Але з логістикою проблем немає, бо в елітному дивізіоні виступає відразу п'ять софійських команд, а від Благоєвграда до столиці якихось півтори години їзди. Тож про якусь втому не може бути й мови.

- Ще з кимось із українських тренерів та футболістів ваші шляхи в Болгарії перетиналися?
- Передусім, слід сказати, що мені в «Піріні» допомагають Олександр Лавренцов та Артем Філімонов, з якими разом працювали в «Кривбасі». Знаю, що в «Левськи» асистентами головного тренера Ніколая Костова, що свого часу очолював донецький «Mеталург», «Карпати», «Сталь» (Кам'янське), є українці Костянтин Нестеренко та Тімур Скорих. А лави «ЦСКА 1948» захищають воротар Геннадій Ганєв та нападник Євген Сердюк. Це йдеться про елітні команди.

-Тоді наостанок, які завдання в «Піріна» на поточний сезон?
- Зберегти «прописку» в класі найсильніших. Як мені відомо, незабаром «Піріну» мають підставити плече кілька інвесторів, тоді наступного сезону можна буде замахнутися на більше.

Юрій Вишневський Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 11 травня 2024, 16:50 14

Шахтар у разі перемоги стане чемпіоном України