Олег ФЕДОРЧУК: «Без Степаненка опорники Шахтаря – легка артилерія»

Відомий експерт оцінив шанси донеччан на повторну гру з «Марселем»

22 лютого відбудеться матч-відповідь 1/16 фіналу Ліги Європи з футболу між «Mарселем» та «Шахтарем». Перший поєдинок в Гамбурзі завершився внічию - 2:2.

Відомий в минулому футболіст, а потім успішний тренер й експерт Олег Федорчук в розмові з кореспондентом Sport.ua оцінив шанси суперників в завтрашньому протистоянні в Франції:

- Якщо перед поєдинком в Німеччині я віддавав перевагу «Mарселю» з незначним відсотком - 55:45, то тепер мій прогноз на прохід до наступного раунду - 60:40 - на користь французького гранда.

- Які фактори вплинули на Ваше рішення збільшити перевагу «містян»?
- Дискваліфікація Валерія Бондаря та невизначеність з тим, чи зможе завтра допомогти Тарас Степаненко, якого турбує травма. Все ж, якщо в центрі оборони в «Шахтарі» ще є кому надійно зіграти, то рівноцінної заміни Степаненку в опорній зоні немає. Бо інші гравці «гірників» цього амплуа - це, образно кажучи, легка артилерія в порівнянні з фізично міцними хавбеками французької команди.

По-друге, мене непокоїть відставка Дженнаро Гаттузо, якого біля керма замінив Жан-Луї Гассе. Статистика свідчить, що після зміни головного тренера команда перевтілюється й здобуває 2-3 перемоги поспіль.

- Чи не переоцінюєте Ви можливості 70-річного Гассе - далеко не топового наставника, якому довірили кермо лише до завершення сезону?
- Рішення босів «Mарселя» про призначення саме Гассе було логічним. Скоріше всього, банально не знайшлося іменитого фахівця, який би згодився, так би мовити, вичищати за попередником стайню. Тому й «Mарсель» зупинив свій вибір на ветеранові Гассе, якого запросили, передусім, з метою покращення мікроклімату в команді. Адже «зірок» в марсельців не бракує.

А що коли Гассе пощастить не тільки перервати тривалу безвиграшну серію «містян», а й пробитися на п'єдестал? Тоді всі казатимуть, яке геніальне в «містян» керівництво. Тим паче, що в Гассе є з кого брати приклад. В 2017 році ще один тренер-«дідусь» - Юпп Хайнкес, повернувся до керма «Баварії», коли вона перебувала в кризовому стані, підписав контракт до закінчення сезону, швидко навів порядок й мюнхенці на фініші знову були першими.

Ну й про третій фактор. «Mарсель» зараз переживає не кращі часи, й переконаний, що завтра йому на допомогу прийдуть віддані вболівальники. Відчуваю: на трибунах буде щось неймовірне.

До речі, в Гамбурзі було в'язке поле й «гірники», які тільки завершували підготовку до весняної частини сезону, виглядали свіжішими. Думаю, що в Mарселі газон буде кращий й перевага донеччан у фізичній підготовці вже не відчуватиметься. На це треба звернути увагу тренерському штабу гостей.

Порадив би «гірникам» надійніше зіграти в обороні, особливо на флангах, де суперники часто феєрили. Ігрова дисципліна повинна бути залізною, й тоді зможе спрацювати правило: порядок б'є клас. Ну й головне, не забувати про свою грізну зброю: контрвипади. Треба зіграти, як в 2020 році в Лізі чемпіонів в Mадриді, коли було здобуто сенсаційна перемога над уславленим «Реалом». Тільки за таких умов «гірники» матимуть шанс завтра спростувати мій прогноз.

Дмитро Вербинський Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 21 травня 2024, 23:21 0

Мічел замінив Артема у поєдинку проти Валенсії та розповів про гру Александера