Новак ДЖОКОВИЧ: «Це один із найгірших моїх матчів на турнірах Grand Slam»

Сербський тенісист – про поразку Янніку Сіннеру в півфіналі Australian Open 2024

Лідер рейтингу АТР Новак Джокович прокоментував поразку італійцеві Янніку Сіннеру в півфіналі Відкритого чемпіонату Австралії - 1:6, 2:6, 7:6(6), 3:6.

- Я хочу привітати Сіннера з чудовим матчем, з чудовим наразі турніром. Він заслужено вийшов до фіналу. Він повністю переграв мене сьогодні.

Я був у певному сенсі шокований своїм рівнем, знаєте, в поганому сенсі. У перших двох сетах я мало що робив правильно (посміхається). Мабуть, це один із найгірших моїх матчів на турнірах Grand Slam. Принаймні, з тих, що я пам'ятаю. Не дуже приємно грати так. Але водночас, треба віддати йому належне, Яннік усе робив краще за мене, у кожному аспекті гри.

Я старався, боровся. Мені вдалося трохи підняти рівень у третій партії, врятувати матч-пойнт, зіграти хороший тай-брейк. Але, знову ж таки, четвертий сет, програв гейм із 40-0 за рахунку 1-2, ще й грав ніби як проти вітру трохи. Так, загалом рівень мого тенісу був не дуже хорошим.

Думаю, в такі моменти ти просто намагаєшся заспокоїться, але водночас намагаєшся підняти настрій собі та своїй грі. Саме це я і намагався зробити, і підтримка була чудова. Я думаю, вони були дуже справедливі по відношенню до обох гравців. Багато підтримували і Янніка, і мене. Ось і все. Вітаю його.

- Чи застало вас зненацька те, що ваш рівень гри знизився?
- Якщо чесно, весь турнір я не грав близько до свого найкращого рівня. Можливо, матч проти Маннаріно був чудовим, але в більшості матчів я не грав на тому рівні, як я зазвичай граю тут, в Австралії.

У якомусь сенсі це мене здивувало, тому що я думав, що в перших двох сетах все буде не так уже й погано. Але з іншого боку, на цьому турнірі я не відчував себе на корті по-справжньому. Звичайно, можна сказати, що півфінал - це чудовий результат, але я завжди чекаю від себе найвищого результату, а сьогодні цього не сталося.

- Перший завершений матч у вашій кар'єрі на мейджорах, у якому у вас не було жодного брейк-пойнта. Чи усвідомлювали ви це на корті? Наскільки унікальним був цей досвід для вас, як для найкращого приймаючого в цьому виді спорту?
- Напевно, ця статистика говорить багато про що. Перш за все, він подавав дуже чисто і точно, дуже добре тримав свою подачу. Важко описати все, я маю на увазі, у нас не так багато часу. Є багато негативних речей, які я зробив сьогодні на корті в плані своєї гри, якими я не дуже задоволений у плані прийому, руху, форхенду, бекхенду. Усе було просто неякісно.

Сіннер дуже домінував. Домінував на своїх подачах. Очевидно, що якщо ти добре подаєш і не стикаєшся з брейк-пойнтами, то це грає зі свідомістю суперника, тобто ти можеш чинити більший тиск на його подачу, в цьому випадку на мою. А ти собі вільно махаєш ракеткою. Вітаю Янніка. Він просто провів бездоганний матч.

- Ви так давно не програвали тут. Чи змушує вас поразка оцінити, наскільки неймовірною була ця серія?
- Зараз я трохи на нервах. Після матчу дуже складно розмірковувати про щось більш глибоко. Можливо, завтра, можливо, через кілька днів, але мені безумовно є чим пишатися в плані того, чого я тут досяг.

Переможна смуга повинна була закінчитися в один прекрасний день. Це повинно було статися, і, принаймні, я зробив усе, що міг, в умовах, коли я грав не дуже добре. Я програв гравцеві, у якого дуже хороші шанси виграти свій перший мейджор. Ось і все.

Це було дуже особливе місто, найкращий, безумовно, турнір Grand Slam у моїй кар'єрі. Сподіваюся, що у мене буде шанс повернутися, щоб зіграти хоча б ще раз і пройти через ці емоції.

- Яннік перемагає вас уже втретє з листопада, а до цього ви йому не програвали. Чи можете ви сказати, що, за вашими спостереженнями, змінилося в грі Сіннера, що вивело його на новий рівень?
- Він завжди дуже сильно бив по м'ячу як з форхенду, так і з бекхенду. Він якраз цим і відомий, просто б'є по м'ячу, знаєте, грає дуже швидко, любить бути агресивним. Думаю, що його подача стала набагато кращою. Він дуже добре б'є по кутах, і я думаю, що він також збільшив швидкість своєї гри. Тепер він подає сильніше і точніше. Рух загалом і ментальна частина. Знаєте, він завжди був дуже спокійним, дуже зібраним на корті, але йому не вдавалося вигравати великі матчі, у відповідальні моменти.

Але зараз усе складається якнайкраще. Звичайно, Даррен Кехілл, дуже досвідчений тренер і людина, яка працювала з колишніми №1 у світі. Очевидно, що його присутність у команді Сіннера дуже допомагає з ментального боку, поряд з усім іншим. У Янніка чудова команда, він на дуже хорошому шляху. Через кілька днів у нього буде шанс виграти свій перший турнір Grand Slam.

- Вам уже 36 років. Чи відчуваєте ви, що нарешті починаєте грати на свій вік після такого шаленого періоду, і що це молоде покоління перебуває на вашому рівні, чи це просто черговий турнір?
- Подивимося (посміхається). Не знаю. Я все ще покладаю великі надії на інші мейджори, на Олімпіаду і будь-які інші турніри, на яких я буду грати. Це тільки початок сезону.

Це не те відчуття, до якого я звик. Для мене було неймовірно приємно починати більшість своїх сезонів із перемоги на турнірах Grand Slam і ніколи не програвати в півфіналі або фіналі Australian Open. Тож цього разу все трохи інакше, але що є, те є. Цей турнір, як я вже сказав, не відповідав моїм стандартам, критеріям або рівню, на якому я зазвичай граю або очікую від себе, але це не обов'язково означає, що це початок кінця, як деякі люди люблять це називати. Подивимося, що станеться далі в сезоні.

Володимир Клепач Джерело: ASAP text
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 22 травня 2024, 12:45 4

Український боксер переміг британця та став абсолютним чемпіоном світу у хевівейті

Коментарі