Хто у топ-10? Названо найкращого спортсмена 2023 в Україні за версією АСЖУ

Стрибунка у висоту Ярослава Магучіх випередила у голосуванні всіх конкурентів

Асоціація спортивних журналістів України шляхом голосування провідних спортивних медіа країни визначила топ-10 найкращих атлетів України.

АСЖУ провела нагородження найкращих атлетів України 2023 року, визначених голосуванням членів асоціації. Нагородження відбулося у Києві, у залі Національного університету фізичного виховання та спорту.

Найкращим атлетом року була визнана Ярослава Магучіх. Яскравий тріумф Магучіх на чемпіонаті світу у Будапешті визначив її перевагу в голосуванні. Ярослава набрала більше балів, ніж віце-чемпіонка світу в потрійному стрибку Марина Бех-Романчук.

Приз для Ярослави, яка зараз тренується за кордоном, з рук Олександра Гливинського отримала в.о. президента Федерації легкої атлетики, чемпіонка світу та олімпійський призер Ольга Саладуха.

Найкращі спортсмени України в 2023 році (АСЖУ)

Найкращим тренером 2023 року визнано Тетяну Степанову, котра тренує Ярославу Магучіх з 2011 року. Приз для неї отримав державний тренер України з легкої атлетики Олексій Сердюченко.

Найкращий тренер 2023 року (АСЖУ)

  1. Тетяна Степанова - 117 балів (особистий тренер Ярослави Магучіх)
  2. Сергій Ребров - 82 (головний тренер збірної України з футболу)
  3. Енвер Аблаєв - 70 (головний тренер збірної України з фристайлу)
  4. Руслан Ротань - 58 (головний тренер збірної України U-21 з футболу)
  5. Олена Чуприна - 28 (головний тренер збірної України з академічного веслування)
  6. Ірина Надюк-Горбачова - 26 (особистий тренер Іллі Ковтуна)
  7. Микола Мацапура - 22 (особистий тренер Людмили Лузан)

Найкращим атлетом серед чоловіків, як визначила експертна рада АСЖУ, був названий спортивний гімнаст Ілля Ковтун. Безпрецедентне досягнення Іллі, котрий став першим в історії чоловічої спортивної гімнастики України віце-чемпіоном світу у багатоборстві.

Його досягнення на чемпіонаті Європи («золото» та дві «бронзи»), Кубку світу (8 медалей та перемоги у двох заліках - на паралельних брусах та поперечині) та здобуття олімпійської ліцензії у команді - визначили долю голосування.

Командою року члени АСЖУ визнали збірну України U-21 з футболу, яка цього літа вийшла до півфіналу молодіжного Євро та здобула першу в історії українського футболу путівку на олімпійський турнір. Грудень - час футбольних канікул, тож відеопривітання прозвучало з вуст головного тренера Руслана Ротаня та капітана команди Артема Бондаренка, а приз отримав перший віце-президент Української асоціації футболу, олімпійський чемпіон Олексій Михайличенко.

Фехтувальниця Ольга Харлан відмовилася потиснути руку росіянці після поєдинку чемпіонату світу, показавши усьому світові неприпустимість змагання на спортивному майданчику з представниками країни, яка здійснює геноцид України, вбиваючи мирних мешканців та здійснюючи окупацію територій незалежної держави.

За непохитність й твердість позиції та відданість України, спортивний подвиг, який змінив правила міжнародного спорту (внаслідок цього інциденту потиск рук після поєдинку перестав бути обов'язковим у фехтуванні, також Ольга Харлан отримала автоматичну олімпійську ліцензію від президента МОК) АСЖУ нагородила Ольгу Харлан спеціальною відзнакою «За честь та гідність України». Вона за два дні до церемонії була у Києві, тож отримала нагороду одразу ж після тренування.

Спеціальною премією «Незламний дух України» було відзначено збірну України, котра досягла успіху на Invictus Games (Іграх нескорених). Українські ветерани здобули на цих змаганнях 34 медалі: 12 золотих, 14 срібних та 8 бронзових, що стало найкращим результатом в історії виступу України на Іграх. Та головне, що прагнули відзначити спортивні журналісти, це - сила духу та прагнення до перемоги українських захисників - ветеранів війни. Незважаючи на страшні поранення та пережиті жахіття безжальної війни ці люди знаходять у собі віру та сили продовжувати жити й досягають значно більшого у спорті, ніж деякі фізично здорові й неушкоджені люди.

Приз з рук спортивного журналіста Валентина Щербачова отримали четверо чемпіонів Invictus Games-2023 у Дюссельдорфі: Назар Вознюк (4 золота та 2 срібла), Володимир Товкис (3 золота та 1 срібло), Максим Зубов (золото та срібло) та капітан збірної України Олександр Маковей (золото).

Відзнаку «Повернення року» отримала українська тенісистка Еліна Світоліна, котра вихором увірвалася у професійний теніс після 13-місячної паузи, зумовленої народженням дитини. У травні цього року Еліна виграла турнір WTA 250 у Страсбурзі. Згодом, у червні, іграла у чвертьфіналі Ролан Гаррос, а через місяць дійшла до півфіналу Вімблдону.

На початку свого повернення тенісистка посідала 1081-ше місце у світовому рейтингу, а завершила цьогорічний сезон на 25-й позиції, відтак прогрес за рік склав фантастичні 1056 позицій! Еліна надіслала відеоподяку спортивним медіа за отриману відзнаку.

Микола Степанюк Джерело: АСЖУ
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 09 травня 2024, 23:47 0

Олег Орєхов спеціально для Sport.ua – про резонансний епізод півфіналу ЛЧ

Коментарі