Микола ЗОЦ: «Ця гонка показала якісь світлі місця»

Старший тренер жіночої збірної України з біатлону – про спринт в Естерсунді

Старший тренер жіночої збірної України з біатлону Микола Зоц поділився думками про спринт на етапі Кубка світу 2023/24 у шведському Естерсунді.

- Микола Миколайович, ви розраховували сьогодні, що більше наших дівчат у топ-60 зайдуть?

- Звичайно... Наше сильне місце - це стрільба, і ми її якраз провалили, напевно, із великого бажання щось зробити. Але ця гонка у порівнянні з естафетами, навіть з індивідуальною, якісь світлі місця показала і якийсь позитивний момент у роботі по дистанції. І Христина Дмитренко, за виключенням останнього кілометра, нав'язувала боротьбу. І Настя Меркушина вже трошки по-іншому виглядала, і Люба Кип'яченкова, якби не стрільба. Аня Кривонос на стрільбі лежачи два рази не досилала патрони та багато часу втратила. Більше оптимізму. По стрільбі - це мінусовий для нас момент. А все, що було на трасі, це великий позитив, що вселяє надію і дає можливість прогресувати.

- Ви казали що хочете побачити Блашко, Меркушину і Кип'яченкову, щоб зрозуміти, у якому вони стані і як покажуть себе. Що ви побачили стосовно цих трьох дівчат?

- По Даші ми побачили, що на сьогодні це рівень не Кубку світу, а Кубку IBU. Мені важливо було побачити Настю Меркушину, я побачив маленьку, але позитивну динаміку. І на естафету ми будемо розраховувати на неї, поліпшить хід по дистанції, стрільбу знайде, і все буде у порядку. Було цікаво побачити Любу Кип'яченкову, та їй ще треба напрацьовувати на етапах кубка IBU. Я дуже вагався між Анею Кривонос та Любою Кип'яченковою, тому що Аня більш схильна до індивідуальних гонок, а у нас далі йдуть спринти, на наступних етапах. І я розраховував на Любу. Та на сьогодні треба розраховувати на п'ятьох людей, та п'ята буде для естафети більше як запасна. Тому на 90% Аню Кривонос оберу, а на кубок IBU поїдуть Люба Кип'яченкова і Даша Блашко.

- Любов сказала, що робота велася при підготовці більше на витривалість, силова, щоб пізніше дівчата могли розбігтися і показувати швидший хід на трасах.

- Воно сто відсотків так буде, я впевнений у цьому, але треба не відкладати нічого на потім. Треба реалізовувати те, що є, зараз. Так, як сьогодні стрільба. Її треба зараз показувати. На тренуваннях ми все вміємо, можемо себе реалізовувати, треба ще навчитись на змаганнях так. Спортивне життя у спортсмена не таке довге, щоб затягувати щось на роки. Треба вчитися робити одразу.

- Хто надасть дівчатам теплі рукавички?

- Ну це не таке страшне питання. Але, звичайно, у мороз не кожен може впоратися. Особливості такі, що хтось замерзає більше, хтось менше. Рукавички можна мати, ще треба вміти ними користуватися.

Нагадаємо, що в спринті в Естерсунді ніхто з українок не зміг набрати очки в рейтинг Кубка світу.

Олександр Шарадкін Джерело: Український біатлон
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Олімпійські ігри | 27 липня 2024, 06:23 24

Sport.ua представляє анонс першого дня ОІ-2024 спільно з FAVBET

Коментарі