Марія ГЛАДУН: «Налаштовуємося, щоб показати світу: «Україна може!»

Воротар збірної України з гандоблу поділилась очікуваннями від чемпіонату світу

Воротар збірної України з гандболу Марія Гладун поділилась очікуваннями від чемпіонату світу, який пройде в Данії, Швеції та Норвегії.

- Вітаємо з виходом у фінальну частину Чемпіонату світу. Наскільки важливий цей турнір у такий час для країни?

- Ми до цього йшли дуже довго. 14 років у нас не було можливості зіграти на чемпіонаті світу, наразі ми це зможемо зробити. Хочемо показати якнайкращий результат. Довго чекали, і хочеться показати максимум, який ми можемо, і показати, що все-таки гандбол в Україні існує навіть у такий важкий час.

- Суперниками збірної України по групі будуть збірні Бразилії, Іспанії та Казахстану.

- Бразилія та Іспанія це, справді, дуже сильні суперники, з хорошими гравцями, які грають у Лізі чемпіонів та мають хороший досвід. У минулому вони були призерами чемпіонатів світу, тому, так, це будь нелегкі суперники. З Казахстаном, ми налаштовуємося більше на них, тому що лише три команди виходять з групи, тому ми розраховуємо, що маємо пройти Казахстан, це 100%, а там уже будемо дивитися, як будемо грати. Тобто, звісно, ніхто не каже (про Бразилію та Іспанію): «Ой, ми їх не пройдемо». Ми все одно повинні показати бій з такими суперниками. Налаштовуємося психологічно, щоб показати світу: «Окей, Україна може!». Готуємося віддаватися на 100% - це наша робота.

- Що для вас чемпіонат світу?

- Напевно, одна з мрій. Навіть важко було сказати, що ми все-таки зможемо. Але це сталося, завдяки дівчатам, завдяки спільній роботі, завдяки тренерам, усім хто був присутній та причетний до цього. Я все одно не можу повірити, що ми їдемо туди, те, що ми гратимемо на такому високому рівні. Це просто ейфорія.

- Кажуть «голкіпер - половина команди» в ігрових видах спорту. У гандболі, голкіпер - це половина команди?

- Так - разом із захистом. Якщо захист працює разом з голкіпером - це, напевно, навіть більше ніж 50%. Ми як остання ланка, яка захищає ворота від голу. Якщо ми зачепимось, команда відчує цей імпульс, відчує цей драйв, і ми цим можемо допомогти захисту і навіть нападу. Ця енергія передається далі.

- Тобто, голкіпер - найемоційніший гравець у команді?

- Ми емоційні всередині. Можемо показати це, коли відбила м'яч, коли важливий момент, показати ці емоції і гравцям своїй команди і супернику, що - «ні, не сьогодні». Але ми маємо бути більш спокійними, сконцентрованими.

- Як налаштовуєте себе на пенальті? Як психологічно працюєте із цим компонентом гри?

- Налаштовуюсь зазвичай чекати до кінця. Це також як психологічна гра: хто кого перехитрить, хто кого заставить піти в той кут чи інший. Показувати руку, корпус… Тобто, це цікава психологічна гра і це 50 на 50. Зазвичай, більше відсотків дається гравцю, який кидає, але зараз на цей момент, коли воротарі дуже сильно підготовлені психологічно, фізично, і зараз вже відсоток набагато більше, що воротар відіб'є. Дуже багато моментів, коли воротар якраз відбиває вирішальний м'яч і команда проходить далі.

Нагадаємо, що перший матч на чемпіонаті світу збірна України проведе завтра, 29 листопада, проти команди Бразилії.

Олександр Шарадкін Джерело: YouTube
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Олімпійські ігри | 29 липня 2024, 17:50 17

Українця нокаутували у першому раунді