Ігор ЮРЧЕНКО: «Це заслуга Шахтаря, що у Барселони нічого не вийшло»

Колишній гравець «Шахтаря» розповів, що допомогло «гірникам» взяти гору

В німецькому Гамбурзі футболісти «Шахтаря» в черговому поєдинку групового етапу Ліги чемпіонів завдали поразки іспанській «Барселоні» (1:0).

В розмові з кореспондентом Sport.ua колишній гравець донецького «Шахтаря» Ігор Юрченко розповів, що допомогло «гірникам» взяти гору у вчорашньому протистоянні:

- У цей непростий для України час донеччани зробили дуже приємний подарунок всім вітчизняним шанувальникам спорту. Взяти гору над грандом світового футболу - «Барселоною», повірте, це багато вартує. Тим паче, що футболісти іспанського клубу не приховували, що збираються перемогти з великим рахунком і достроково забезпечити собі вихід до наступного раунду.

- Які фактори допомогли «Шахтарю» здолати опір іменитого візаві?
- Мабуть, «гірникам» додав упевненості другий тайм першого поєдинку в жовтні в Барселоні, де вони переконалися, що з каталонцями можна грати на рівних. По-друге, відчувалося, що донеччани дуже добре підготувалися до матчу, вивчивши сильні і вразливі місця суперника. Зокрема, мені запам'яталося, як «гірники» завдяки чіткій підстраховці блокували забігання гостей на флангах й саме тому бомбардир Левандовський залишився без підтримки партнерів й був непомітний.

- У виконанні «Шахтаря» були два різні тайми?
- Тут усе логічно. До перерви «гірники» своєю активністю досягти потрібного їм результату, а в другому таймі вже грали по рахунку, віддавши ініціативу гостям. Важливо, що номінальні господарі все робили продумано, відчуваючи, чого можна очікувати від каталонців. Якщо відверто, я вже давно не бачив такої самовіддачі в донеччан, ба більше, складалося враження, що у випадку необхідності вони можуть додати. Це проблема «Барселони», що в неї в Гамбурзі багато не виходило. В цьому заслуга «Шахтаря», який здобув цінні три очки з позиції сили.

І ще на два моменти я хотів би звернути увагу. Віддам належне новому головному тренеру «гірників» Маріно Пушичу, який наприкінці компенсованого часу випустив на поле Мар'яна Шведа, що дуже багато пропустив через травми. З одного боку це була тактична заміна - кортіло виграти дорогоцінні секунди, але з іншого, важливо, що керманич зупинив свій вибір саме на Шведу. Повірте, для Мар'яна це було вкрай необхідно відчути, що тобі довіряють. Переконаний, що це рішення балканського фахівця тільки сприятиме згуртованості в колективі, зробить мікроклімат ще кращим.

Також варто похвалити менеджмент «Шахтаря», який обрав місцем проведення домашніх матчів в Лізі чемпіонів саме Гамбург. Знову на трибунах було майже 50 тисяч уболівальників, котрі підтримували «гірників» й були справжнім 12 гравцем. А клубна каса «Шахтаря» серйозно поповнилася коштами від продажу квитків.

- «Шахтар» зможе поборотися за путівку до плей-оф Ліги чемпіонів?
- Якщо «гірники» на фініші групового етапу зіграють так, як в другому таймі поєдинку в Антверпені й у вчорашньому протистоянні в Гамбурзі, то в них є всі шанси пробитися до наступного раунду. Мені до вподоби, коли інтрига повертається.

Читайте також, чому «Шахтарю» взимку варто задуматися про продаж Сікана.

Дмитро Вербинський Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 20 травня 2024, 09:55 11

Український боксер очолив рейтинг після перемоги над Ф'юрі