Фрістайл. Українка оновила національний рекорд на 1-му етапі КС з біг-ейру

Катерина Коцар посіла 5-те місце на змаганнях у Швейцарії

23-річна українська фристайлістка Катерина Коцар оновила національний рекорд, посівши 5-те місце на першому етапі Кубка світу з біг-ейр, який відбувся у швейцарському Курі.

Біг-ейр - дисципліна фристайлу, в якій спортсмени виконують стрибки зі спеціального трампліну. Під час змагань судді оцінюють стрибки спортсменів, враховуючи складність трюків, а також чистоту та видовищність спроби.

Катерина Коцар - лідер збірної України у біг-ейрі. У минулому сезоні Кубка світу вона першою в історії серед українок відібралася до фіналу змагань, посівши шосте місце.

Сезон 2023/24 Кубка світу з біг-ейру розпочався у Швейцарії. Попри те, що його було завершено достроково через погодні умови, Коцар вдалося оновити національний рекорд.

Формат змагань Кубка світу з біг-ейру складається з двох частин: кваліфікації та фіналу. У кваліфікації спортсмени мали виконати дві спроби, до заліку враховувалася лише найкраща. Для того, щоб потрапити до фіналу, Коцар мала увійти до топ-8 (загалом участь на етапі взяли 12 спортсменок).

У першій спробі Коцар набрала 88.00 бала - її найкращий результат у кар'єрі. Лише одного разу у кар'єрі на рівні Кубка світу вона отримувала за виступ більше 80 балів - на етапі у тому ж таки Курі, але у жовтні 2022-го. Друга спроба Коцар вийшла гіршою - усього 14.50 бала. Однак до списку учасниць фіналу українська фристайлістка відібралася, причому зробила це з п'ятим результатом.

У день фіналу організатори повідомили про неможливість його проведення через погоду: дощ та поривчастий вітер завадили підготувати змагання для їхнього безпечного проведення. Підсумки етапу в Курі визначала саме кваліфікація. А отже Коцар посіла п'яте місце - оновлення свого ж рекорду у кар'єрі.

Переможницею стартового етапу Кубка світу з біг-ейру стала швейцарка Матільда Гремо, бронзовий призер Пекіна-2022. Вона випередила срібну медалістку Олімпіади-2022 Тесс Леду та партнерку по збірній Сару Геффлін.

23-річна фристайлістка Катерина Коцар залишається єдиною українкою в історії, що відбиралася до фіналу Кубка світу з біг-ейру. На етапі у Курі у 2022-му вона показала сьомий результат у кваліфікації, а у фіналі стала шостою.

Для Коцар це друге п'яте місце в кар'єрі на рівні змагань рівня Кубка світу або чемпіонату світу. На ЧС-2023 вона стала п'ятою у фіналі біг-ейру - теж найкращий результат в історії України.

Микола Степанюк Джерело: Суспільне Спорт
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 15 травня 2024, 07:01 12

Астон Вілла не опуститься нижче 4-го місця після поразки Тоттенхема у матчі з Ман Сіті