Резервний шлях. Із ким може зіграти Україна у плей-оф відбору Євро-2024?

Ізраїль, Боснія, Фінляндія є найбільш імовірними суперниками

​Після матчів 8-го туру кваліфікації почали вимальовуватись розклади для збірної України у боротьбі за путівку на Євро-2024.

Наступного літа на великому футбольному форумі в Німеччині зіграють 24 збірні: окрім господарів, це переможці 10 груп, плюс 10 команд, які посядуть другі місця, а також три переможці додаткового плей-оф.

Вже відомі 9 із 24 учасників Євро-2024: Німеччина, Бельгія, Франція, Португалія, Іспанія, Шотландія, Туреччина, Австрія, Англія.

Дуже близькі до вирішення завдання: Нідерланди, Албанія, Угорщина, Сербія, Словенія, Данія, Румунія, Швейцарія, Словаччина.

У трьох групах долю ще трьох путівок визначать:

Крім того, Ізраїль зберігає надії на топ-2 у групі I (з Румунією та Швейцарією) у разі вдалої гри в 4 матчах, що залишилися.

Збірна України може пробитися у фінальний раунд напряму, якщо у групі C випередить команду Італії (Англія вже недосяжна).

Вирішальним для визначення другого місця у групі стане матч Україна - Італія, який відбудеться 20 листопада у німецькому Леверкузені.

Якщо Італія 17 листопада обіграє Північну Македонію, то синьо-жовтим буде потрібна лише перемога над командою Апеннінського півострова (за нічиєї особисті зустрічі будуть на користь італійців).

Якщо ж Скуадра Адзурра втратить очки у грі з македонцями, то Україну в останньому турі влаштує нічия з італійцями.

Турнірна таблиця групи C

Якщо випередити Італію не вдасться, Україна з великою ймовірністю потрапить у плей-оф кваліфікації.

У плей-оф 12 команд у трьох міні-турнірах розіграють три путівки на Євро-2024, що залишаться. Формат буде досить простий: півфінали (за схемою 1-4, 2-3) та фінали із одного матчу в кожному квартеті (умовно їх називають Шлях A, B, C).

Відбір до плей-оф здійснюється за рейтингом Ліги націй 2022/23, де Україна фінішувала на 22-й позиції (6-те місце у Лізі B).

Розглянемо, хто може стати суперником України у плей-оф у разі, якщо напряму вийти на Євро-2024 команді Сергія Реброва не вдасться.

Ситуація складається так, що в Шлях A точно потраплять такі команди: Хорватія або Уельс, Чехія або Польща. Також у Шлях A явно за добором потрапить Естонія, як найкраща команда з Ліги D (є таке правило регламенту). Ще однією збірною за Шляхом A стане або Італія (якщо поступиться Україні), або Швейцарія (якщо пропустить вперед Ізраїль), або добиратиметься одна команда із Ліги B.

Із Шляхом C практично все зрозуміло. Оскільки Туреччина пробилася напряму, четвіркою учасників плей-оф стануть Грузія (вже точно), Греція, Казахстан, Люксембург. Останні три команди зберігають теоретичні шанси на вихід напряму, але дуже низькі.

Найскладніша ситуація - у Шляху В, куди може потрапити Україна. Точно тут зіграють Боснія і Герцеговина, Фінляндія. Оскільки Сербія (майже напевно) та Шотландія потрапляють у Євро-2024 напряму, далі з рейтингу ЛН у плей-оф відбереться Ісландія.

Щоб мати гарантоване місце у плей-оф, Україні потрібний прохід Сербії (дуже висока ймовірність) або Ізраїлю (що під питанням).

Сербія може офіційно отримати путівку 19 листопада (за день до гри Україна - Італія), якщо візьме хоча б очко вдома у грі з Болгарією (або Чорногорія не зуміє набрати 6 балів у матчах з Литвою та Угорщиною). Тоді Україна 20 листопада спокійно гратиме з Італією із гарантією виходу до плей-оф, як мінімум.

Припустимо, що Італія не потрапить до плей-оф (вийде на Євро напряму). Тоді знадобиться підняти одну команду до Шляху A, і пройде жеребкування серед команд Ліги B, причому не переможців груп. Виходить, із трьох команд - Фінляндія, Україна, Ісландія - хтось один волею жереба буде відправлений до Шляху A. Імовірність переведення України до Шляху А складе 33,3%.

Найімовірнішим розвитком подій є таким.

Проте вивчимо ситуацію у групі I. Ізраїль, маючи пропущені матчі, може зробити сюрприз для Румунії чи Швейцарії, і це треба враховувати.

Якщо Ізраїлю вдасться випередити Румунію у групі I, тоді ситуація є такою.

Якщо ж Ізраїль залишить за бортом топ-2 групи Швейцарію, то збірна команда кантонів вирушить до Шляху A.

Таким чином, найбільш імовірними суперниками України у плей-оф є Ізраїль, Боснія, Фінляндія.

Рейтинг Ліги націй та вплив на відбір до Євро-2024

Умовні позначення:

Микола Степанюк Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 15 травня 2024, 14:21 8

Олександр Поворознюк робить все, щоб завершити основні роботи з благоустрою арени

Коментарі