ФЕДЕЦКИЙ: «Не подобається в Україні? Зібрали чемодани і пиз###те на росію»

Ексгравець збірної України – про запроданців в українському суспільстві

Колишний захисник «Шахтаря» та збірної України Артем Федецький поділився думкою щодо людей, які живуть в Україні, але мають сепаратистські погляди.

- Роспутько, Зубов, Віценець, Тимощук, Мампассі, Ордець, Бредун, Мармазов, Шарафутдінов - всі з «Шахтаря». Як гадаєте, чому в донецькому клубі так багато запроданців?
- Я не думаю, що потрібно рівняти всіх під футбольний клуб «Шахтар». Як не крути, але «Шахтар» з Донбасу, де війна триває з 2014 року. Хто був відданий Україні, переїхав з клубом на підконтрольну територію. Чому так багато зрадників, мені важко судити.

Колись я спілкувався із Мармазовим. Перед початком сепаратиських заворушень у 2014 році я спитав у нього: «Що у вас тут відбувається?». Він відповів: «Потрібно щось міняти». Я так і не зрозумів, що він хотів поміняти. У той час ще не було зрозуміло, що відбудеться шалена окупація росіянами нашої території.

Я не розумію людей, які живуть в Україні, і хочуть перетворити нашу країну на росію. Не подобається в Україні? Зібрали чемодани і пиз###те на росію! Там територія велика - в Сибіру вистачить місця всім зрадникам. Нам не потрібно пропагувати російські цінності, в України є своя багатогранна культура.

Тому у цей непростий час у мене викликають величезну повагу люди, які переходять на українську мову. Українці повинні цінувати ту культуру і землю, на якій вони народилися і живуть. Наші захисники віддають за їхню свободу найцінніше - своє життя.

- Давайте згадаємо ваш час у «Шахтарі». Яке було відношення у команді до україномовного Федецького?
- Коли я переїхав у 2000 році у «Шахтар», то в Донецьку не зовсім правильно ставилися до людей, які розмовляли українською. Однозначно не всі, але інколи я ловив на собі недружелюбні погляди.

Місцеві футболісти «Шахтаря» всіх гравців із заходу України називали «бандерівцями», мене - у тому числі. Але це не було з якоюсь злістю, скоріше прикол. У нас була дружня команда. Я тоді не сильно цікавився історією, тому не ображався. Коли вже трошки подорослішав, то почав вивчати історію і розуміти, хто такий Бандера і за що він боровся.

- Чому погляди мешканців Донбасу кардинально помінялися?
- Відповідь одна - російська пропаганда.

Раніше Артем Федецький розкритикував зрадника України Олександра Роспутька, який залишив донецький «Шахтар» і вирушив до росії.

Юрій Остроумов Джерело: Спорт-Експрес Україна
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 26 травня 2024, 07:01 4

Джордж Гроувз висловився про українського чемпіона

Коментарі