Юрай САНІТРА: «Шкода, що з Підручним трапилася така ситуація»

Наставник збірної України – про підготовку команди до нового сезону

Головний тренер збірної України з біатлону в ексклюзивному інтерв'ю Sport.ua підбив підсумки літнього чемпіонату світу, розповів про збори в австрійському Рамзау та підготовку до першого етапу Кубку світу, на якому, на жаль, через травму не зможе виступити лідер збірної Дмитро Підручний.

- Юраю, пройшов майже місяць після літнього чемпіонату світу в Осрблі. Яке враження у вас залишилося від нього?
- Я дуже радий, що нам вдалося так виступити на ЛЧС, бо це був маленький тест нашої роботи під час літньої підготовки. Зрозуміло, що я не був задоволений тим, як виступили всі спортсмени, але на це були об'єктивні причини - не всі перебували в оптимальному стані, бо команда повернулася із серйозного збору, з висоти - з Пассо-Лаваце (Італія, - Прим. Sport.ua). Тому деякі мали проблеми з акліматизацією. Але, загалом, пройшло все так, як ми планували. Головне, що ми вибороли дві медалі - золоту та бронзову.

- Чи можете пройтися за персоналіями - чий результат вас порадував, а від кого ви очікували більшого?
- Звичайно ж, тішать медалі. Мене порадувало, що Тарас Лесюк провів такий старт. Дехто каже, що це випадковість. Але для мене, як тренера, це абсолютно не випадковий результат: я бачу, як він працює під час тренувань, як він багато віддає тренувальному процесу, як багато часу приділяє індивідуальній роботі. Тому ця медаль - це сатисфакція за виконану роботу. Думаю, це може бути хороша мотивація для нього і показник, куди потрібно рухатися.

Під час цього періоду передсезонної підготовки мені подобається, як виглядає Артем Тищенко. Його функціональні тести показали, що в порівнянні з минулим роком він піднявся. У період літньої підготовки не можемо стабілізувати стрільбу Антона Дудченка, тому 4 місце у спринті на ЛЧС було хорошим результатом.

biatlon.com.ua. Артем Тищенко

Більшого чекав від деяких спортсменів, які не змогли показати високих результатів з огляду на свою гарну фізичну форму. Особливо Артем Прима, який на підготовці був одним із найкращих в українській команді. Наразі практично повторюється минулий рік, коли він біжить, але не може показати себе під час літніх змагань. Але він дуже цікавий спортсмен перед сезоном - і для мене, і для команди. Тішить, що у нього все гаразд зі здоров'ям і він буде готовий до сезону і стартуватиме. Теж стосується Богдана Цимбала, бо його функціональні дані під час цієї підготовки піднялися. Є ще невелика нестабільність у стрільбі, яка не дозволила йому завоювати подіум на ЛЧС.

Кращого чекав від Дениса Насика - ні фізична, ні стрілкова форма не були такими, які я хотів би бачити. Проблема в тому, що він не встиг відновитися після завантаження в Пасо Лавацца. Тому на ЛЧС він не був у тому стані, в якому міг би боротися за топ-позиції. Але я довіряю Денису, і минулого року, коли потрібно було, він підтримав команду в естафетах.

Щодо Віталіка Мандзина, то вже на ЛЧС я помітив те, що він не був у своїй оптимальній формі (на ЛЧС Мандзин став 5-м, 3-м та 2-м. Прим. Sport.ua). До того ж, позначилася втома після великого завантаження на попередніх зборах. Але він молодець, у нього гарний характер, з яким він боротиметься до кінця. На цьому чемпіонаті він показав свій талант. Не слід сумніватися в тому, що Віталій на правильному шляху.

- На чемпіонаті України якраз не було Віталія Мандзина. Чи все з ним добре?
- Він провів дуже хорошу підготовку під час літнього тренувального періоду. Він мав важкий збір разом із Підручним у Норвегії, де він увесь час тягнувся за Дмитром. Він також мав багато стартів - пробіг 3 старти в Норвегії (Мандзин та Підручний брали участь у престижному літньому фестивалі Blink, Прим. Sport.ua), потім виступав у Вісбадені (на шоу-гонці City Biathlon у Німеччині, Прим. Sport.ua), а потім ще 4 старти на ЛЧС. До того ж, влітку він мав невеликі проблеми з коліном - думаю, це наслідок того, що він виконав дуже великий обсяг роботи. Тому після функціонального тестування у Сянках ми з лікарем прийняли рішення, що для Віталія краще підлікуватися і перейти на індивідуальну підготовку, щоб до сезону він був повністю готовий виконувати програму.

- Я правильно розумію, Віталій буде разом із командою, але працюватиме за індивідуальною програмою?
- Так, він буде з нами.

***

- Юраю, а як пройшов перший збір для команди після ЛЧС?
- Відразу після чемпіонату світу ми поїхали на збір в Рамзау, в Австрію. На ньому ми допрацьовували функціональний стан спортсменів. Хлопці провели важкий збір за обсягом роботи. Я радий, що погода дозволила нам виконати заплановану програму. Був лише один негативний момент - в останній день на тренуванні впав Руслан Ткаленко. На щастя, він не мав великих і серйозних ушкоджень. Тож на наступний збір він буде готовий, але це падіння не дозволило йому виступати на Чемпіонаті України.

- Наскільки я розумію, Руслан Ткаленко посів місце Дмитра Підручного (у середині серпня Підручний впав з велосипеда та зламав руку, Прим. - Sport.ua) і замість нього тренується з основною командою?
- Так, на цей час ми використали вільне місце у складі, його зайняв Ткаленко. На ЛЧС Руслан показав гарний фізичний стан, але треба попрацювати над його стрільбою, тому що саме вона лімітує його досягти хороших результатів.

Я знаю, що на початку сезону не зможу розраховувати на Дмитра Підручного, тому Ткаленко матиме можливість боротися за місце у складі на перший етап Кубка світу, який проходитиме у шведському Естерсунді.

biatlon.com.ua. Дмитро Підручний

- Тобто перший етап Кубка світу буде без Дмитра Підручного?
- Так. Якщо все буде гаразд і все відбуватиметься так, як я бажаю, то у Хохфільцені до нас уже міг би приєднатися Дмитро Підручний, який готуватиметься за індивідуальним планом окремо від команди. Ми вже обговорили це зі спортсменом, я вже підготував йому індивідуальну програму. Також ми обговорили це на рівні Федерації та Міністерства молоді та спорту. Планується, що в жовтні він буде готуватися в Сянках, а в листопаді поїде на вкатку в австрійський Обертілліах. Тому, якщо зійдуться всі зірки, Дмитро з'явиться на другому етапі Кубка світу в Хохфільцені.

Дмитро був дуже добре готовий. Я бачив його у Вісбадені, бачив його рухи, знав, як він відпрацював до цього… Дуже шкода, що з ним трапилася така ситуація. Зрозуміло, що фізично він трохи втратить, бо це серйозна травма. Але маючи досвід із минулого року, я впевнений, що якщо буде забезпечена та підготовка, яку ми запланували, то до сезону він буде готовим. Вже зараз я знаю, що в нього цього сезону буде один пік форми - на чемпіонаті світу в Нове Место.

- Разом із командою тренується Юлія Джима. Яку роль ви виконуєте у її підготовці до сезону?
- Так, Юля тренується з нами у групі. Але я, як тренер, не маю жодного впливу на її тренувальний процес. Ми тільки забезпечуємо організацію тренувального процесу. Вона самостійно все координує зі своїм особистим тренером (Урош Велепець - Прим. Sport.ua). А ми лише допомагаємо їй у реалізації цього тренувального процесу.

- Чи заплановані кардинальні зміни у складі збірних за результатами ЛЧС та ЛЧУ?
- Щодо головної команди - ми нічого не мінятимемо. Щодо команди Б та юніорської команди, то там заплановані зміни. Ми планували склад на цей сезон за результатами минулого. І цей період літньої підготовки показав деякі факти, тож потрібно було обговорити та ухвалити відповідні рішення.

Радикальне рішення, яке ми ухвалили - це те, що Степан Кінаш готуватиметься у юніорській команді. А з юніорської команди ми беремо Богдана Борковського до команди Б на заключну частину підготовки до сезону. Це не на базі результатів, це на базі ситуації, що виникла у комунікації між нами та Кінашем. Тому ми ухвалили таке рішення.

- Це було бажання самого спортсмена чи рішення тренерського штабу?
- Це було рішення тренерського складу і я взяв відповідальність за нього на себе. Це пов'язано з тим, що він не хотів погоджуватися з правилами команди Б: що буде один тренер, що є один план підготовки, який індивідуально коригуватиметься для кожного спортсмена. Через це ми ухвалили рішення, що поміняємо його та Борковськими місцями. Я думаю, що для Кінаша це крок назад, я хотів би його вже бачити на Кубках IBU в грудні. А Борковський показав себе дуже добре. Враховуючи перспективу його майбутнього прогресу, це може допомогти. Думаю, він перебуватиме на такій же позиції, як Мандзин минулого року.

- Перед початком підготовки обговорювалося те, що ви будете вибудовувати вертикаль підготовки спортсменів. Чи можете ви дати проміжну оцінку цієї роботи?
- Завжди, коли починається новий проєкт, відразу починаєш бачити і плюси, і мінуси. Зараз, після чемпіонату світу, ми аналізуємо, ухвалюємо деякі рішення, щоб усунути негативні моменти. Але все ж таки є більше позитивних моментів.

Я не став би говорити, що результати юніорів на цьому ЛЧС - це вже продукт цього проєкту (на ЛЧС юніори здобули 9 медалей - 1 золоту, 4 срібні та 4 бронзові нагороди - Прим. Sport.ua). Пройшло дуже мало часу. Але можу точно сказати, що зараз у чоловічому біатлоні є координація, це мені сподобалося. Є мета, видно напрямок, у якому ми працюємо. Проаналізувавши проміжні результати, ми далі продовжуватимемо працювати в цьому проєкті. Мене тішить, як ставляться до цього тренери, що поважають напрямок, який я приготував для розвитку чоловічого біатлону в Україні.

- Які подальші плани в основної команди?
- За планом, який ми розробили на початку сезону, всі хто здоровий - стартували та виступили на чемпіонаті України в Сянках. Далі на короткий час усі роз'їхалися додому, і на початку жовтня ми їдемо на командний збір до Німеччини. Там ми кататимемося на лижах у спеціальному тунелі в Оберхофі. Вкатка запланована цього року у Контіолахті, у Фінляндії, там хороші умови.

Цього року ми не робитимемо збір в австрійському Рамзау в жовтні, як у минулих сезонах. Тому що там є і проблеми зі снігом, і не все технічно з боку організації працює так, як потрібно для тренувального процесу. Тому пробуємо нову модель.

Це другий рік, який ми розпочинаємо в Олімпійському циклі. Тобто ми маємо можливість пробувати нові методи в тому числі і в тренувальному процесі. Подивимося, який із цього буде результат. Також нам потрібно вже починати готувати модель підготовки до Олімпійських Ігор - 2026, які будуть в італійському Антхольці. Цей центр ми чудово знаємо, знаємо умови. Але цього року ми ще не будемо цілеспрямовано працювати. Це у мене заплановано на третій рік Олімпійського циклу, якщо буде все так, як треба. Вже тоді випробовуватимемо модель підготовки до ОІ-2026.

- Куди на вкатку поїде команда Б та юніори?
- Спортсмени цих команд все літо готувались в Україні. Тому і команда Б, і юніори поїдуть на вкатку закордон. Юніори будуть в Австрії, а команда Б - у Скандинавії, тому що старт IBU буде у Скандинавії (Прим. - перший етап Кубка IBU пройде у фінському Контіолахті).

Разом із командою Б ми зустрінемося в Контіолахті, де я зможу побачити спортсменів із команди Б у роботі. І там 100% буде гран-прі Контіолахті, де плануємо, що усі спортсмени і з команди Б, і команди А могли виступити. Це не буде відбір між двома командами, але покаже мені рівень підготовки перед сезоном, щоб я міг правильно визначити склад на Кубок світу та Кубок IBU.

- Чи можете ви озвучити те, як відбуватиметься відбір на етапи Кубка світу та Кубка IBU?
- Старт сезону на Кубку світу буде у Скандинавії, як і всі три етапи Кубку IBU. Тому вже зараз потрібно думати про те, як ми забезпечимо старти у цих змаганнях. Тому ми будемо виходити з того, що команда Б у складі 3 або 4 спортсменів поїде на вкатку до Скандинавії. З команди А після вкатки ми визначимо 6 спортсменів на Кубок світу в Естерсунді, інші двоє вирушать на Кубок IBU. Перед Хохфільценом (Прим. - 2 етап Кубка світу) на Кубок IBU ми відправимо ще одного спортсмена з команди А. Тому 3 спортсмени виступатимуть на Кубку IBU з основної команди і ще додатково будуть спортсмени з команди Б. Це пов'язано з тим, що я розраховую на Дмитра Підручного у Хохфільцені, якщо все буде гаразд.

Cуспільне спорт. Дмитро Підручний і Юлія Джима на City Biathlon-2023

***

- На даний момент, чи всім забезпечена команда з огляду на війну в країні та складну ситуацію з фінансуванням в Україні?
- З урахуванням нелегкої ситуації в країні, наше забезпечення дозволяє реалізувати тренувальний процес. Федерація забезпечує і матеріальну, і технічну складову команди. Міністерство молоді та спорту в рамках своїх можливостей робить все, щоб ми також були всім забезпечені, тому що є багато питань щодо організації, виїздів. Ці люди багато роблять, я це бачу. Дякую їм, що до цього часу не було жодних проблем із організацією та забезпеченням наших зборів і в Україні, і за кордоном.

Зрозуміло, що ми не можемо зрівнятися з іншими командами, які готуються без стресу, без напруження, яке відчувають спортсмени та тренери під час перебування між зборами, коли повертаються назад до України. Це важливий момент, який я помічаю як тренер: після збору, перебуваючи вдома, спортсменам важко щось планувати та реально виконувати.

- Чи допомагає IBU матеріально?
- IBU нам дуже допомагає у забезпеченні цього літнього періоду. Вже Федерація біатлону може сказати, у якій саме якості та кількості. Але ми відчуваємо, що Міжнародна Федерація на нашому боці, і вони розуміють складну ситуацію.

До того ж, багато національних Федерацій нам допомагає - і Федерація біатлону Німеччини, і італійський центр у Пассо-Лаваце, і центр в Австрії, куди ми їздили на тренувальний збір. Нам завжди зроблять такі умови, щоб для нас не була великою фінансова сума.

- Команда дуже багато часу проводить у дорозі на збір/зі збору. Чи є це проблемою?
- Я не сказав би, що ці переїзди мають вплив. За минулі роки ми вже звикли до цього. Найбільше, як я казав, впливає саме повернення у реальне життя в Україні, коли хлопці приїжджають додому. Більшість хлопців живе в областях, де ситуація дуже складна - у Сумській чи Чернігівській області. Саме це має більший вплив. Але, я думаю, що у моїй команді хлопці добре з цим справляються.

Впливає і те, що більшість вже має свої сім'ї - дружин та дітей. І мені, як тренеру, треба дивитися на те, що я не можу робити тривалих тренувальних зборів без можливості побачити своїх близьких. Тому що це має психологічний вплив на їхні результати. А в біатлоні це дуже важливий фактор, адже треба бути готовим показати те, на що ти напрацював під час підготовки.

Дарія ВИРСТА

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 09 травня 2024, 00:56 27

Шимон Марциняк ухвалив спірне рішення, не дозволивши мюнхенцям дограти момент