Через росію Україна і ще чотири держави бойкотували Конгрес ЄКВ

Наша делегація була шокована участю в заході представників країн-окупанток

У Брюсселі (Бельгія) 2 вересня відбувся щорічний Конгрес Європейської конфедерації волейболу. Ця подія, можливо, залишилася б для загалу буденною. Якби не допуск до участі в засіданні відсторонених від усіх волейбольних заходів через агресію проти України представників росії і білорусі, санкціонований вочевидь особисто очільником ЄКВ, сербом Александром Борічічем.

Приїзд волейбольних діячів з держав-окупанток викликав неприховуване обурення значної частини делегатів. У переддень Конгресу про бойкот заговорили представники понад десятка країн. Проте на мить початку заходів кількість активних протестувальників суттєво зменшилася. Від участі в Конгресі відмовилися делегації Польщі, Латвії, Литви, Естонії і України.

«Ми дізналися про приїзд росіян і білорусів у п'ятницю ввечері, а Конгрес розпочинався вранці. В нас не залишалося часу, щоб відреагувати, - розповідає президент Федерації волейболу України Михайло Мельник. - У центрі Європи, в ХХІ сторіччі країна-терорист вбила близько 300 тисяч людей. Це аморально сидіти з делегатами цієї країни за одним столом».

«Нам сказали, що це спорт, а не політика. Ми не погоджувалися на присутність росії та білорусі на Конгресі. , - прокоментував свою позицію польському виданню WP президент Федерації волейболу Польщі Себастьян Свідерскі. - Усі збірні та клуби цих країн відсторонені від змагань. Відповідно до статуту, на цьому заході не могли брати участі ті, хто не веде активної діяльності. Крім того, вони брали участь у голосуванні з важливих питань. Ми не могли на це погодитися і разом з кількома країнами вирішили не брати участі в з'їзді. Як і у випадку з торішнім чемпіонатом світу, який мав відбутися в росії, зараз ніхто не збирався брати участь у події з країною, яка оголосила війну іншій, незалежній державі».

У час, коли триває війна в Україні, а росіян і білорусів не допускають до участі у змаганнях, участь їх представників у Конгресі ЄКВ є шокуючою і несподіваною. На знак протесту ми разом із нашими союзниками вирішили не брати участі в заході», - це вже цитата президента Литовської федерації волейболу Даріуса Черки.

«Їхня участь у Конгресі ЄКВ неприпустима, - каже представниця естонської делегації Гелен Веермае. - Як і в інших видах спорту, росію і білорусь потрібно прибрати з волейболу. Їхній приїзд став неприємною несподіванкою. Ми вважаємо, що сидіти поруч із представниками агресорів - росії та білорусі - аморально».

Цікаво, що на сайті ЄКВ є новина про проведення Конгресу, але жодного слова немає про бойкот п'яти країн. «Члени європейської волейбольної сім'ї зібралися 2 вересня у Брюсселі на щорічну Генеральну асамблею ЄКВ», - читаємо ми.

Враховуючи це, згадуване вже польське видання WP звернулося за коментарем до речника Європейської конфедерації волейболу. Федеріко Ферраро дав лаконічний коментар: «Можу підтвердити, що суботня генеральна асамблея ЄКВ у Брюсселі відбулася в повній відповідності до положень Статуту ЄКВ і нормативної бази ЄКВ, а також відповідно до рекомендацій і вказівок МОК і FIVB».

За словами пана Мельника, несподівана поява москалів і їхніх посіпак білорусів була пов'язана з бажанням проголосувати за зміни до Статуту ЄКВ, згідно з якими балотуватися на посаду президента організації можуть лише особи, які мають не менш, ніж чотирирічний досвід діяльності в Європейській конфедерації волейболу. За цими змінами простежується чітка мета: провести на виборах президента ЄКВ у 2024-му замість серба Борічіча, якому вже 75, не менш лояльну до росії особу.

«Ми це усвідомлювали, тому оголошуючи бойкот, делегували право голосувати за нас одній із дружніх національних федерацій, - каже Михайло Мельник. - Результати голосування показали, що ми не помилилися. За зміни до Статуту було 26 голосів, проти - 27. Тобто голос, який ми делегували, виявився вирішальним».

Іван Вербицький Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 11 травня 2024, 19:12 10

Судаков реалізував одинадцятиметровий на 33-й хвилині

Коментарі