Мессі феєрить у США: 9 голів в 6 матчах дають шанс на перший трофей

Аргентинець поки не йшов з поля без забитих м'ячів у жодному з поєдинків за «Інтер Маямі»

15 липня американський футбольний клуб «Інтер Маямі» оголосив про, можливо, головний трансфер усього літнього вікна - підписання аргентинського форварда Ліонеля Мессі, котрий на правах вільного агента залишив «Парі Сен-Жермен» і, незважаючи на мільярдне запрошення із Саудівської Аравії, вирішив продовжити кар'єру там, де це набагато комфортніше - у Сполучених Штатах.

З того часу минуло трохи більше місяця, і за цей короткий час Мессі довів, що один із співвласників «Інтер Маямі» та легендарний екс-півзахисник «Манчестер Юнайтед», «Реала» та збірної Англії Девід Бекхем був абсолютно правий, коли стверджував, що з приїздом аргентинця до MLS здійснилася мрія всієї Америки.

На даний момент Мессі зіграв 6 офіційних матчів у футболці «Інтер Маямі», у яких відзначився 10 результативними діями: 9 голами та 1 асистом. У трьох поєдинках поспіль Ліонель відзначався дублями, та й взагалі поки що жодного разу не залишав поле у ​​своїй новій команді без забитих м'ячів.

Щоправда, безпосередньо в MLS Ліонель поки що так і не зіграв…

В MLS пауза. Там справи у Інтер Маямі йдуть відверто кепсько

Сезон-2023 у MLS розпочався 25 лютого матчем між «Нешвіллом» та «Нью-Йорк Сіті» (2:0). Щодо «Інтер Маямі», за який відтепер виступає Мессі, то ця команда свій перший поєдинок у новому розіграші північноамериканського професійного футбольного чемпіонату провела 26 лютого, причому стартувала із упевненої перемоги (2:0) над «Монреалем». Цікаво й те, що перший гол у тому поєдинку, причому у власному дебюті за «Інтер Маямі», провів колишній центрбек «Шахтаря» Сергій Кривцов, котрий буквально заніс м'яч у сітку після подачі з кутового.

У другому турі команда Філа Невілла також здобула перемогу із рахунком 2:0, але вже над «Філадельфією Юніон», а ось після цього справи у «Інтер Маямі» різко почали погіршуватися. Зокрема, у період з 12 березня по 23 квітня «чаплі» провели в MLS шість поєдинків, у яких зазнали шести поразок із загальною різницею м'ячів 2:9.

Після такої невдалої серії «Інтер Маямі», здавалося б, прийшов до тями і в наступних трьох поєдинках здобув три перемоги, але потім «чаплі» знову зірвалися у прірву, видавши 11-матчову серію без перемог, у тому числі програвши 7 поєдинків поспіль із загальним рахунком 5:16.

Недивно, що 1 червня керівники «Інтер Маямі» ухвалили кардинальне рішення й розірвали контракт із Філом Невіллом, який працював коучем цієї команди з 18 січня 2021-го. Тимчасово виконувачем обов'язків наставника «чаплей» було призначено аргентинця Хав'єра Моралеса, котрий працював до цього із молодіжною командою «Інтер Маямі», але змінити ситуацію на краще цьому фахівцю не вдалося, і вже 28 червня новим коучем команди став 60-річний Херардо Мартіно, відомий по роботі в минулому зі збірними Парагваю, Аргентини та Мексики, а також із каталонською «Барселоною», де він встиг перетнутися з Мессі.

Вже під керівництвом Мартіно «Інтер Маямі» встиг провести в рамках MLS чотири матчі, в яких тричі йшов з поля за нічийного рахунку, а один раз поступився супернику. Після 16 липня сезон у північноамериканській лізі фактично пішов на невелику паузу, і повернеться лише 21 серпня, хоча матч «Інтер Маямі» проти «Шарлотт», який був запланований на цю дату, вже був перенесений і Мессі зуміє дебютувати у MLS не раніше 27 серпня, коли «чаплям» на виїзді належить зіграти проти «Нью-Йорк Ред Буллз».

Getty Images/Global Images Ukraine. Ліонель Мессі

Наразі «Інтер Маямі» посідає останнє, 15-те, місце у Східній конференції MLS. У команди Мессі та Кривцова лише 18 набраних очок у 22 матчах, і вона одразу на 12 пунктів відстає від дев'ятої позиції, яка дає можливість зіграти у плей-оф за право потрапити до фінальної серії, що визначає головного короля сезону - володаря Кубка MLS.

Щоб виправити ситуацію, в «Інтер Маямі» попереду ще 12 матчів. Регулярна частина сезону в MLS завершиться наприкінці жовтня, коли й стане зрозуміло, чи продовжать «чаплі» боротьбу за право називатися чемпіонами, чи достроково підуть на канікули…

Натомість у Мессі з'явився шанс виграти перший трофей за океаном - Кубок ліг

У період з 21 липня до 19 серпня, скориставшись паузою в MLS, за океаном проводиться третій в історії розіграш турніру під назвою Кубок ліг. Це змагання було засноване у 2019 році і є щорічним, проте у 2020-му тріумфатор не був визначений через пандемію Covid-19, а у 2021-му - через сильну завантаженість багатьох команд (тоді було зіграно лише кілька виставкових матчів, які не мали турнірного значення).

Участь у Кубку ліг беруть команди з MLS, а також із Liga MX - елітарного дивізіону чемпіонату Мексики з футболу. Поки, до речі, попередніми двома переможцями змагання (2019-го та 2021-го) були саме мексиканські команди - «Крус Асуль» та «Леон», проте нинішній розіграш вже однозначно стане моментом тріумфу для американців, бо у фіналі, який відбудеться 20 серпня, зіграють «Інтер Маямі» та «Нешвілл».

Формат розіграшу Кубка ліг досить простий - спочатку йде короткострокова групова стадія (в одній групі - три команди, розділені за географічною ознакою, які грають одна з одною тільки по одному разу). По дві кращі команди з кожної групи виходять до стадії плей-оф, яка починається з 1/16 фіналу й поступово доходить до вирішального поєдинку.

«Інтер Маямі» на чолі із Мессі, який взяв участь у всіх 6 матчах Кубка ліг, виграв всі поєдинки (у групі - в «Крус Асуля» (2:1) та «Атланти Юнайтед» (4:0), після чого послідовно у плей-оф - в «Орландо Сіті» (3:1), «Далласа» (4:4, 5:3 - по пенальті), «Шарлотт» (4:0) та «Філадельфії Юніон» (4:1)), пробившись у фінал. У його суперника по вирішальному матчу - «Нешвілла» - п'ять перемог у шести матчах (на груповій стадії американці з рахунком 3:4 програли мексиканській «Толуці»).

Що стосується Мессі, то Ліонель був буквально нестримний у цих шести поєдинках Кубка ліг. Зірковий аргентинець відзначився одразу 9 забитими м'ячами (оформив по дублю у ворота «Атланти Юнайтед», «Орландо Сіті» та «Далласа»), а також виконав 1 результативну передачу. При цьому, середній показник очікуваних голів у перерахунку на 90 хвилин в Ліонеля у цих поєдинках склав 0,68xG, а реально забитих м'ячів - 1,56!

І все це при тому, що загалом Мессі й близько не показує такої інтенсивності роботи на полі, як у Європі. Скажімо, в останньому сезоні за «Барселону» (2020/21) Ліонель у середньому виконував за матч по 101 дії, із яких 69% були вдалими. В останньому сезоні за «Парі Сен-Жермен» (2022/23) аналогічні показники у аргентинця дорівнювали вже 84 та 68%, а ось у перших шести поєдинках за «Інтер Маямі» в рамках Кубка ліг Мессі в середньому за 90 хвилин робив лише 71 дію на полі при 67% вдалих.

Очевидно, що 20 серпня проти «Нешвілла» Мессі та його партнери намагатимуться зробити все, щоб розжитись першим значним трофеєм в історії клубу та черговим, хоч і першим на новому місці, у кар'єрі легендарного аргентинця. Але вже зараз можна сміливо говорити, що потенціал для встановлення нових рекордів у Мессі колосальний - Ліонель вже за місяць став третім у списку кращих бомбардирів за всю історію клубу (наприкінці січня «Інтер Маямі» відсвяткував 5-річний ювілей від дня заснування), та його відрив у 20 голів від співвітчизника-рекордсмена Гонсало Ігуаїна виглядає цілком швидко досяжним, тим паче, такими темпами.

І навіть якщо «Інтер Маямі» під проводом Мессі не вдасться врятувати сезон-2023 і вийти у фінальну серію MLS, аргентинець отримає ще як мінімум пару спроб підкорити і це змагання (з огляду на контракт, підписаний з «чаплями» до кінця 2025 року). Більше того, нинішнього аутсайдера MLS, якщо довіряти аргентинським ЗМІ, вже запросили взяти участь у розіграші Кубка Лібертадорес-2024, а відомий форвард «Атлетіко» та збірної Франції Антуан Грізманн заявив, що запрошення Мессі стало найкращим, чого досягла вся північноамериканська професійна футбольна ліга за час її існування, а йдеться про відрізок у вже майже три десятиліття.

Олексій Сливченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 18 травня 2024, 10:44 18

В'ячеслав розповів про сутички у матчі між командами U-19

Футбол | 18 травня 2024, 11:59 1
Коментарі