Пор’є проти Гейджи за пояс Масвідаля – бій, що інтригує та запалює

Впасти може кожен у будь-яку секунду, але є фаворит

На турнірі UFC 291 відбудеться реванш та ймовірно повтор одного з головних поєдинків 2018 року. Дастін Пор'є (29-7) та Джастін Гейджи (24-4) зустрінуться у майже чемпіонському поєдинку - вони битимуться за титул BMF, який донедавна належав Хорхе Масвідалю.

Не дивлячись на наявність у карді не менш гучного протистояння Блаховича проти Перейри, саме цей бій викликає найбільшу цікавість у фанатів.

У 2018-му Пор'є та Гейджи влаштували скажений махач. Але переміг кращий боєць

Навесні 2018 року Дастін Пор'є та Джастін Гейджи зустрілись вперше. Пор'є - після перемоги над Ентоні Петтісом, якого він упіймав на сабмішн. Гейджи вийшов одразу після поразки. До цього Джастін програв Едді Альваресу нокаутом.

Getty Images/Global Images Ukraine. Дастін Пор'є

Якщо є бійці, стилістично створені один для одного - то це саме Джастін та Дастін. Три максимально насичені раунди із влучаннями з обох боків. Але переміг найкращий з цих двох бійців. У четвертому раунді Пор'є таки знайшов шлях - забив Гейджи на 44-й секунді раунду.

Після цього кар'єри обох пішли ще більше вгору. Дастін розбив Едді Альвареса - технічним нокаутом. Потім Макса Голловея рішенням суддів, скільки б той не називав себе найкращим ударником UFC. І вийшов на Хабіба Нурмагомедова.
На жаль, той бій не склався. Нурмагомедов домінував, а потім у третьому раунді заборов суперника.

Гейджи не програвав рівно до поєдинку проти того ж бійця. Після поразки Джастін повернувся перемогою над Джейсом Віком. Після цього нокаутував Едсона Барбосу. Наступні дві жертви також постраждали достроково. Спочатку був розбитий Дональд Серроне. Після цього - ще один ветеран Тоні Фергюсон - технічним нокаутом у п'ятому раунді.

У 2020 році Хабіб Нурмагомедов вийшов і проти Гейджи. Джастін показав ще менше за Пор'є. І хоча Нурмагомедов каже, що сильніше за Гейджи його ніхто не бив, той програв ще раніше - сабмішном у другому раунді.

З того моменту у Гейджи три поєдинки та дві перемоги. Джастін розбив Майкла Чендлера рішенням суддів у скажених розмінах протягом трьох раундів. А потім програв - Чарльзу Олівейрі майстерним сабмішном у першому раунді. Проте повернення склалося - був битий Рафаель Фізієв. Причому, дуже упевнено та на класі.

Кар'єра Пор'є - майже повтор кар'єри суперника. Він повернувся після Хабіба перемогою - розбив Дена Хукера. Потім було ще дві перемоги - створив проблеми для Конора Макгрегора. Спочатку нокаутував. Потім довів до зламаної ноги.

А потім програв - також Чарльзу Олівейрі і також сабмішном на шию. Після чого повернувся, щоб зустрітися з тим самим суперником, що й Гейджи раніше - перебив Майкла Чендлера.

Сама доля привела цих бійців до реваншу. Вони знаходяться поруч у рейтингах - Пор'є другий, а Гейджи третій у легкій вазі. Фанати точно хотіли б побачити їхнє повторне протистояння. Головне питання - як запхнути такий бій у номерний турнір, якщо на кону не стоятиме титул. Адже номерні турніри - це про поєдинки за пояси.

Тут в нагоді стала пенсія Хорхе Масвідаля, на яку відправився ветеран після останньої поразки. Він перший час мав титул BMF, який був створений спеціально під їхнє протистояння з Нейтом Діасом.

Титул ніколи не був розіграний, не дивлячись на те, що фанати вимагали цього. Дійсно, інші поєдинки чи суперники Масвідаля навряд дотягували до хайповості цього поясу. Чи відповідають Пор'є і Гейджи статусу поясу BMF - велике питання. Але їхні беззаперечні шоу у клітці точно варті нагороди.

Тобто, формально на кону номерного поєдинку турніру UFC 291 не стоятиме титул чемпіона. BMF - це добре, але це більш подарунковий титул, ніж повноцінний. З іншого боку, переможець цього протистояння гарантовано претендуватиме на бій проти переможця іншого реваншу - Махачєв вдруге зустрінеться з Чарльзом Олівейрою. Сподіваємось, саме бразилець поїде додому з титулом.

Хто фаворит?

Все закономірно. У другому поєдинку фаворитом є той, хто переміг у першому. На Дастіна Пор'є можна поставити за 1.71, а на Джастіна Гейджи - за 2.20. Різниця не гігантська, але відчутна.

Getty Images/Global Images Ukraine

Чому ж так? Безумовно, Джастін б'є дуже сильно. Найсильніше в кар'єрі Хабіба і загалом його удари відчуваються навіть через екран. Влучання руками, лоу-кіки, вибивання ніг - все це створює проблеми опонентам регулярно та часто. Чи може він побити Пор'є? Звісно ж, так.

Чому тоді фаворитом є Дастін? Тому що він кращий в цілому. Він точно краще бореться, міцно б'є і заодно дуже точний. Пор'є - страшенно дисциплінований. Він не нервує, робить свою справу, спокійно та методично розбиває у стійці.

Коли у поєдинку проти більш різностороннього Конора Макгрегора все йшло не за планом, американець не нервував. Він гнув свою лінію, працював над тим, що планували з тренерами, і довів до результату. Причому, двічі.

Якщо доведеться боротись, Дастін і тут дещо кращий. Для обох бійців боротьба - не найбільш комфортна дисципліна, але Пор'є почуває себе там сильно краще за опонента. Тому Гейджи перебиратися в партер не варто.

А от що варто робити - лупити з дистанції. Влучати, рухатись, відбивати ноги. Бути таким самим зібраним, але ще жорсткішим. Пробиватимуть обидва. Питання у тому, хто буде ефективнішим за візаві.

Попередньо виглядає так, що Дастін. Він все ж більш спокійний та зосереджений. Але у такому поєдинку все може змінитись. У будь-який момент Гейджи може влучити і завернути роботу на свій лад.

Буде цікаво. Динамічно. Можливо, з переходом наближення фінального результату від одного бійця до іншого. Буде так, як люблять фани UFC, що далеко не завжди може дати їм чинний чемпіон.

Лев Кравців Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

MMA | 12 травня 2024, 06:54 0

Поляк Аркадіуш Вжосек завдав поразки ветерану за 14 секунд