Перший титул Сачка, успіх Стародубцевої, лакі (лузер) Снігур, залізний Енді

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

Завершився перший тенісний тиждень після Відкритого чемпіонату Франції 2023. Гравці починають перебиратися на трав'яні корти, адже на початку липня вже стартує Вімблдон. З 12 по 18 червня було зіграно по два трав'яні турніри у жінок та чоловіків на рівні WTA та АТР. На кортах у Великій Британії взяли участь і українські тенісистки, але представники України змогли порадувати вболівальників на трохи нижчих рівнях.

WTA 250 Ноттінгем

У кваліфікації до трав'яних змагань у Великій Британії стартували дві українські тенісистки: Даяна Ястремська та Дар'я Снігур. На жаль, перший матч на траві в сезоні Даяна провалила, несподівано поступившись Еміліані Аранго із третьої сотні рейтингу WTA.

Дар'я після непоганого тижня на 100-тисячнику в Сурбітоні, де вона дійшла до півфіналу, виграла перший поєдинок у відборі до Ноттінгема у Нейкти Бейнс. Далі Снігур зустрілася з першою сіяною кваліфікації Елізабет Мандлік. Нав'язати боротьбу вдалося, у третій партії українка вела 5:3 і подавала на матч, проте програла 4 гейми поспіль і, здавалося, завершила виступи в Ноттінгемі.

Але Дар'ї посміхнувся успіх. Інша українська тенісистка Леся Цуренко знялася з турніру через проблеми зі здоров'ям (на Ролан Гаррос Леся підхопила вірус) і Снігур пройшла в основну сітку турніру як лакі-лузер. Дар'я мала зіграти проти другої сіяної змагань Беатріс Хаддад Майї. Мало хто розраховував на успіх українки у цьому поєдинку, адже бразилійка - 10-та ракетка світу, та й на французькому мейджорі вона дійшла до півфіналу. Але Снігур здійснила сенсацію, обігравши досвідчену та імениту суперницю у двох партіях, тим самим здивувавши та потішивши всіх українських уболівальників.

Примітно, що для Снігур ця перемога стала другою в кар'єрі у грі з представницями десятки WTA. На US Open 2022 Дар'я виграла у Сімони Халеп, яка на той момент займала 7-й рядок у рейтингу.

На жаль, пробитися до чвертьфіналу турніру в Ноттінгемі Снігур не вдалося. Українка у 2-му раунді поступилася майбутній переможниці змагань Кеті Бултер.


Getty Images/Global Images Ukraine. Кеті Бултер і Дар'я Снігур

В основі турніру у Великій Британії зіграла і перша ракетка України Ангеліна Калініна. У 1/16 фіналу наша спортсменка розібралася з Нурією Паррізас-Діас. Але, як і Снігур, пройти до 1/4 фіналу не вдалося. Українка у двох сетах програла Геррієт Дарт, причому першу партію залила під 0.

Чемпіонкою змагань, як уже було сказано вище, стала кривдниця Снігур Кеті Бултер. Для 26-річної Бултер це перший титул на рівні WTA. На шляху до перемоги вона не програла жодного сету. У матчі за трофей вона виграла у своєї співвітчизниці Джоді Баррейдж. Цікаво, що востаннє британські тенісистки зустрічалися у вирішальному матчі на такому рівні у 1977 році.


Getty Images/Global Images Ukraine. Кеті Бултер і Джоді Баррейдж

WTA 250 / АТР 250 Гертогенбос

Ці змагання мали бути цікавими для українських фанатів тим, що тут могла зіграти Еліна Світоліна, яка отримала WC від організаторів. Проте екс-третя ракетка світу відмовилася брати участь у трав'яному турнірі в Нідерландах. Стартувати на траві у 2023 році Еліна буде в Бірмінгемі.

У жінок трофей виграла представниця країни 404 Єкатерина Александрова, яка у фіналі обіграла свою співвітчизницю Вероніку Кудерметову.

У чоловіків титул виборов місцевий тенісист Таллон Грікспор. У фінальному поєдинку він виграв у Джордана Томпсона. Для Таллона це 2-й трофей у 2023 році та кар'єрі на рівні АТР. На початку року він виграв змагання в індійській Пуні. Цікаво, що минулого сезону титул у Гертогенбосі також завоював нідерландець. Тоді це був Тім ван Рейтховен.


Getty Images/Global Images Ukraine. Таллон Грікспор і Джордан Томпсон

АТР 250 Штутгарт

Склад зібрався не найсильніший, але й не без іменитих тенісистів. Важко було сказати, що перший сіяний Стефанос Циципас - фаворит. Грек вилетів уже у 2-му раунді від досвідченого Рішара Гаске, який здобув 600-ту перемогу в кар'єрі. Зазначимо, що тільки у трьох діючих тенісистів більше вікторій, ніж у Рішара - у Рафаеля Надаля (1068), Новака Джоковича (1058) та Енді Маррея (725).

Фінал змагань вийшов точно не логічним, але й навряд чи несподіваним. Ян-Леннард Штруфф, який будує свою гру від подачі, зійшовся з третім сіяним та шоуменом Френсісом Тіафо. Переможець визначився на тай-брейку третього сету, який американець виграв із рахунком 10:8.

Тепер із понеділка Тіафо дебютує у топ-10 рейтингу АТР.


Getty Images/Global Images Ukraine. Френсіс Тіафо і Ян-Леннард Штруфф

Прорив Віталія Сачка

Ще кілька місяців тому ми писали, що Сачко хоч і не показує високих результатів, але прогресує. Нарешті Віталій видав гру, на яку від нього всі так чекали.

25-річний українець стартував із кваліфікації ґрунтового челенджера у Братиславі. Навряд чи варто було очікувати, що Сачко дійде хоч до півфіналу турніру, проте він зробив не лише це, а й взагалі виграв трофей. На своєму шляху, окрім перемоги над своїм співвітчизником Іллею Марченком, Сачко здобув найрейтинговішу вікторію в кар'єрі, обігравши Федеріко Корію (АТР 93). Далі українець закрив Томаса Барріоса Веру у півфіналі, а у матчі за трофей обіграв Дімітара Кузманова.

У фінальному поєдинку Сачко програв перший сет, але зміг повернутись у гру, спокійно взявши другу партію. У третьому сеті Віталій не зміг подати на матч за 5:4, програв 2 гейми поспіль, летів 0:30 на своїй подачі, але таки перевів гру на тай-брейк, який виграв з рахунком 7:2.

Для Віталія це перший трофей на рівні челенджерів. Тепер він увійде до топ-200 рейтингу АТР і боротиметься за потрапляння до кваліфікації US Open 2023. Принаймні хочеться вірити в це і його прогрес і надалі...


Instagram. Віталій Сачко

Трофей Стародубцевої

Українка Юлія Стародубцева продовжує прогресувати з кожним турніром. Цього тижня Юлія зіграла на 60-тисячнику у Самтері (США). Стародубцева була 8-ю сіяною і, враховуючи не найсильніший склад, вважалася однією з фавориток. У підсумку українська тенісистка виграла трофей, взявши 2-й титул у сезоні.

Однак не варто недооцінювати успіх українки через брак сильних гравців. Окрім непоганої поставленої гри, Юлія довела, що з характером у неї все гаразд. Вже в першому матчі Юлія поступалася 2:5 суперниці, але спочатку змогла взяти 5 геймів поспіль, тим самим вигравши перший сет, а потім повісити бублика у другій партії.

Далі Стародубцева розгромно програла стартовий сет Кесслер 1:6, але згодом виграла наступні дві партії з таким самим рахунком. Цікаво, що з Кесслер Юлія дійшла до фіналу парного розряду, але взяти трофей не вийшло.

У чвертьфіналі українка у двох сетах розібралася з першою сіяною Стейсі Фунг, у півфіналі - з третьою сіяною Лів Ховд, а у фіналі - з 2-ю сіяною Карман Каур Тханді. Матч за трофей тривав 3.5 години, переривався через дощ, але Стародубцева вирвала перемогу у трьох сетах із рахунком 6:7, 7:5, 6:4. Не без валідолу як кажуть, але результат є результат.

Завдяки своєму успіху Юлія дебютувала в топ-300 рейтингу WTA. Нагадаємо, що вона почала грати на рівні професіоналів лише у 2023 році, незважаючи на свій 23-річний вік. Це пов'язано з тим, що Юлія навчалася у США, де грала за команду коледжу / університету.

Енді Маррей, і його підготовка до Вімблдону

Залізний Енді пропустив Ролан Гаррос і зосереджується на трав'яних покриттях. 36-річний представник Великобританії, який позиціонує себе як шотландець, виграв другий челенджер поспіль.

Цього тижня Маррей взяв трофей у Ноттінгемі, а минулого - у Сурбітоні. За 2 тижні він здобув 10 перемог поспіль. Чи варто говорити, що до Вімблдону Енді підійде у непоганій формі?

Маррей вперше після операції із заміни кульшового суглоба повернувся до топ-40. Сер виступить на турнірі ATP 500 у лондонському Queen's Club. У першому раунді він зустрінеться із «демоном» - Алексом де Мінауром.


Getty Images/Global Images Ukraine. Енді Маррей
Данііл Агарков Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 15 травня 2024, 08:01 0

14 травня «червоно-білі» поступилися «Вільярреалу» з рахунком 0:1 у поєдинку 36-го туру Ла Ліги