Ангеліна Калініна – Єлена Рибакіна. Прогноз та анонс фіналу WTA 1000 у Римі

Українка вперше зіграє у фіналі тисячника

У суботу, 20 травня (не раніше 20:00), відбудеться фінальний матч на грунтовому турнірі серії WTA 1000 у Римі (Італія), в якому українська тенісистка Ангеліна Калініна (WTA 47) зіграє проти представниці Казахстану Єлени Рибакіної (WTA 6).

Ангеліна Калініна

Мало хто вірив, що Калініна гратиме у фіналі Відкритого чемпіонату Італії. Однак Ангеліна вже тут, налаштована перемагати, не опускає руки та вірить, як і мільйони українців, у перемогу на турнірі.

Після 4-годинного марафону проти Беатріс Хаддад Майї Ангеліна відпочила 2.5 дні та вийшла на півфінальний поєдинок досить свіжою проти Вероніки Кудерметової. Відзначимо декілька цікавих моментів у грі Ангеліни.

Кудерметова - досвідчена парниця, з потужною подачею та чудовою грою біля сітки. Ангеліна вибрала правильну тактику на гру. По-перше, Вероніка слабо грає на другому м'ячі, що загалом і властиве дівчатам. Саме на других подачах Калініна і сконцентрувалася. Калініна виграла 58% очок на прийомі другої подачі, тоді як з першої лише 33%.

По-друге, Вероніка любить ходити до сітки і почувається там впевнено. Калініна практично жодного разу не повертала м'яча на бік суперниці плоским ударом, або прямим у Вероніку. Скільки разів Ангеліна перекинула Кудерметову за гру? Багато, причому на важливих відрізках гри, коли Вероніка у традиційному стилі впевнено та агресивно бігла до сітки, щоб швидше закінчити розіграш, здивувати Калініну. Але розумний теніс переміг, так скажімо, класичний та награний. Якщо у Калініної була тактика на гру, то у Кудерметової було щось на кшталт «бий-біжи».

Також неможливо не помітити те саме бажання грати. Калініна приїхала до Риму з лузстріком із чотирьох матчів, у тому числі й вильотом у першому раунді Мадрида, без якоїсь підготовки до грунту, та ще й статус першої ракетки України втратила. Тепер же Ангеліна має 5 перемог, двічі вона обіграла тенісисток з топ-20, здобула найрейтинговішу перемогу в кар'єрі, обіграла півфіналістку Ролан Гаррос 2022, чемпіонку АО 2020 і фіналістку РГ того ж року, ну і Блінкову. Зараз вона знаходиться на 25-й позиції в Live-рейтингу WTA, оновить особистий рекорд і за умови здобуття титулу в Римі дебютує в топ-20. Напевно, Калініна вперше у 26 років відчула, що таке грати на великому стадіоні, де тебе люблять, підтримують та женуть уперед. Можливо, саме цього і не вистачало Ангеліні раніше, щоб вибратися з 50-х місць, де вона знаходилася довгий час. А якщо ще трохи подивитися далі, трохи менше року тому вона грала на ITF, щоб знову відчути смак перемог після кількох провалів, а тепер - фінал Риму!

Тактика, розумний теніс, бажання… Залишився характер. На щастя, Ангеліна - ще той боєць. Якщо навіть не враховувати камбек із Кіз та дикий матч із Хаддад Майєю, то можна подивитися на гру з Кудерметовою. Ангеліна виграла першу партію, повела з брейком у другій і мала рахунок 5:3. Але вона програла 16 поінтів поспіль, випустивши шанс закрити суперницю. Напевно, будь-хто вже опустив би тут руки, адже цей шанс вийти у фінал був випущений на рівному місці з якихось незрозумілих причин. Проте Ангеліна взяла туалетну перерву, виплеснула емоції, переодяглася і вийшла на третій сет зовсім іншою тенісисткою. Відразу зробити 4:0 проти 12-ї ракетки світу, після двох напружених сетів і після фіаско наприкінці попередньої партії... Це треба вміти. Бійцівський характер - відмінна риса Калініної, багато в чому завдяки, звісно, і вболівальникам.

Якщо повернутись до тих проклятих 16 поінтів у 2-й партії... Погано, звісно, що такі відрізки бувають у Ангеліни. Швидше за все, Калініна грала, перемагала, але не уявляла, що ось-ось виграє, що матч справді скоро закінчиться. А як тільки рахунок став 5:3 - бац, радість, якась ейфорія, емоції, і руки з головою забули, що потрібно ще довести справу до логічного завершення. Сподіваємося, такого не буде у грі з Рибакіною, а якщо й станеться щось подібне, то будемо вірити в характер Ангеліни.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ангеліна Калініна

Єлена Рибакіна

Що сказати про Єлену? Хтось ще, може, не знає: вона уродженка москви та шлангом прикидається на прес-конференціях, коли в неї запитують щодо війни, яку розв'язала росія на території України. Вона підтримує допуск росіян та білорусів на Олімпіаду. Змінити громадянство можна на казахстанське, але менталітет ніколи не зміниться, така вже доля мешканців та екс-мешканців боліт.

У плані тенісу, якщо відкинути все, що не пов'язане з грою (як там кажуть на росії, спорт поза політикою?), Єлена показує непогані результати. Тут і перемога на Вімблдоні 2022, і фінал АО 2023, і фінал цього сезону в Маямі + трофей у Індіан-Веллсі. Та й 6-та ракетка Рибакіна як-не-як, це рівень. Деякі фанати тенісу вигадали жіночий аналог чоловічої BIG-3: Іга Свьонтек, Аріна Соболенко і, власне, Рибакіна. Якби за Вімблдон 2022 нараховувалися очки, то Єлена була б на третьому рядку.

2023-й став для Єлени проривом, основу якого було закладено ще в минулих сезонах. Рибакіна вміє грати на всіх покриттях, але для її швидкого тенісу більше підходить саме хард із травою. На глині у неї за кар'єру лише (?) 68 перемог (34 поразки), тоді як на харді 117 (59 поразок). У 2023 році вінрейт Єлени складає 78% (29-8), на грунті - 80% (8-2).

На старті у Римі Рибакіна спокійно обіграла Жасмін Паоліні, далі була відмова Анни Калінської в середині першого сету, потім Єлена виграла у Маркети Вондроушової і вийшла до 1/4 фіналу, де потрапила на першу ракетку світу Ігу Свьонтек. Іга мала спокійно перемагати казахстанку, полька взяла перший сет і вела 4:2 у другому. Проте Рибакіна зробила брейк, врятувала декілька прихованих матчболів, перевела гру на тай-брейк, який виграла. На третій сет Свьонтек вийшла з бинтом на нозі, а за 2:2 у третій партії знялася з поєдинку. За фактом, Рибакіна мала вилітати з турніру, але везіння та травма Іги дозволили їй пройти далі. У півфіналі Рибакіна розібралася з Альоною Остапенко. Латвійка наче забула вийти на перший сет, розгромно програвши його 2:6, а у другій партії, як тільки в Остапенко почало летіти і щось виходити (Альона повела 3:0), то розпочався дощ, Єлена відпочила і виграла 5 геймів поспіль із рахунку 1:4. Везіння? Мабуть, знову, але куди ж без нього?


Getty Images/Global Images Ukraine. Єлена Рибакіна

Статистика особистих зустрічей

Калініна та Рибакіна грали одна з одною лише 1 раз. Дівчата зустрілися у квітні 2022 року на турнірі у Чарльстоні у 2-му раунді. До речі, теж на грунті, але сірому (він швидший). Тоді українка виграла зустріч із рахунком 6:4, 2:6, 6:4.

Прогноз

Рибакіна, як і очікувалося, є фавориткою у букмекерських контор. Проте дивно, що така явна. Так, Рибакіна за статусом, прогресом і агресивністю явно вища за Ангеліну, але з характером у неї біда, та й розумніше грає саме українка. На Калініну букмекери надто сильно завищили коефіцієнт (3.60!), тож за хороші цифри можна заграти варіант «фора Калініної +1.5 за сетами» за коефіцієнт 1.94.

Данііл Агарков Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 08 жовтня 2024, 13:22 88

Валерій Василенко – про складну кадрову ситуацію у збірній напередодні матчів Ліги націй

Коментарі