Титули Свьонтек та Алькараса, трофей Олійникової, сенсаційний серб у Боснії

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

Завершився передостанній тиждень тенісного квітня, на якому українські тенісисти не змогли порадувати наших уболівальників на турнірах АТР та WTA. Проте, українці провели чудовий тиждень на змаганнях рівня ITF і навіть відзначилися кількома титулами. Найбільш престижні турніри пройшли у Штутгарті (WTA 500 жінки), Барселоні (ATP 500 чоловіки), а також у Бані-Луці та Мюнхені (ATP 250 у чоловіків).

WTA 500 Штутгарт

У кваліфікації до ґрунтового німецького турніру у закритому приміщенні взяла участь українська тенісистка Даяна Ястремська. Проте вона відверто провалила виступи. Вже у першому раунді відбору Даяна завершила участь на цих змаганнях, програвши у трьох партіях Кеті Волинець, далеко не прихильниці глини. Причому варто зазначити, що перший сет залишився за Ястремською, а у другому і рахунок був 3:1, і матчбол у 10-му геймі, і тай-брейк.

В основі ніхто з українок участі не брав, лідери нашого жіночого тенісу Ангеліна Калініна та Марта Костюк взяли тиждень відпочинку перед турніром у Мадриді.

Титул на змаганнях виграла перша ракетка світу Іга Свьонтек, для якої цей турнір став першим ґрунтовим у сезоні. Іга успішно захистила трофей, який виграла ще минулого року, а також забрала новий Porsche (організатори змагання тісно співпрацюють із власниками компанії). Цікаво, що у фіналі полька обіграла Аріну Соболенко, з якою також грала у матчі за титул минулого року. Для Іги це другий титул у 2023 році.


Getty Images/Global Images Ukraine. Іга Свьонтек

ATP 500 Барселона / ATP 250 Мюнхен / ATP 250 Баня-Лука

Батьківщина глиномісів відчинила свої двері для ґрунтового сезону змаганнями у Барселоні. Друга ракетка світу Карлос Алькарас приїхав до Іспанії захищати трофей, з чим він успішно впорався. У фіналі Карлітос впевнено обіграв Стефаноса Циципаса, завдавши йому 4 поразки у 4 особистих зустрічах. Сіткою Карлос також пройшовся досить впевнено, вигравши всі 10 сетів. Для 19-річного іспанця це 8-й титул у кар'єрі та 3-й у поточному сезоні.

Зазначимо, що на турнірі в Барселоні взяв участь і перший номер українського чоловічого тенісу Олексій Крутих. Українець пройшов кваліфікацію, обігравши Зекича та Греньє, але у 1/32 фіналу зустрівся з представником країни 404 Павлом Котовим, якому програв у трьох партіях, причому вигравши першу на тай-брейку.


Getty Images/Global Images Ukraine. Карлос Алькарас

У Мюнхені, як і в Штутгарті, і в Барселоні, титул був успішно захищений. 19-річний данець Хольгер Руне в епічному фіналі проти Ботіка ван де Зандсхулпа знову виграв трофей. Руне впевнено дійшов до фіналу, але там горів у третьому сеті 2:5 (15:40) із двома брейками. Тим не менш, Хольгер зробив неймовірний камбек і вирвав перемогу на тай-брейку, по ходу відігравши ще 2 матчболи у 12-му геймі на прийомі.

Відеоогляд матчу Хольгер Руне - Ботік ван де Зандсхулп:

Турнір у боснійському місті Баня-Лука завершився доволі несподівано. Хто б міг подумати, що 70-та ракетка світу Душан Лайович, який брав єдиний трофей за кар'єру в Умазі 2019 року, зможе виграти титул на цих кортах? По ходу турніру 32-річний серб не лише обіграв Андрєя Рубльова у фіналі, але ще й узяв гору над лідером рейтингу АТР Новаком Джоковичем у двох сетах! Душан виграв 2-й титул у кар'єрі та 1-й у сезоні.

Трофей Олійникової

22-річна українська тенісистка Олександра Олійникова може занести собі в актив минулий тиждень, який вона провела на ґрунтовому 15-тисячнику в Тельде (Іспанія). Олександра вважалася у 4 поєдинках до фіналу фавориткою, а у матчі за трофей проти Клаудії Бубеліте - невеликим андердогом. Тим не менш, Олійникова виграла турнір, взявши 1-й трофей у сезоні.


Instagram. Олександра Олійникова з братом

Цікаво, що українка провела 3 аналогічні турніри в Тельде поспіль. На першому вона програла тій же Бубеліте в 1/8 фіналу, на другому дійшла до фіналу, а на третьому, як було зазначено вище, взяла титул.

Українські тенісисти на турнірах ITF: фінали Завацької, Ваншельбойма та Бєлінського

Українські тенісисти непогано провели тиждень на турнірах ITF. Одразу троє (не рахуючи Олійникову) взяли участь у фіналах, але не змогли виграти трофеї.

Член жіночої збірної України з тенісу Катаріна Завацька грала на 25-тисячнику у Санта-Маргеріта-ді-Пула (Італія). Українка досить спокійно дійшла до фіналу, зіткнувшись із проблемами лише проти Макарової та Хердзелаш. Але на фінал сил їй уже не вистачило. Катаріна втратила шанс взяти перший трофей у 2023 році, програвши Сарі Цакаревич.

Український тенісист Владислав Бєлінський непогано апгрейднув свій теніс разом із насиченим календарем, але це зіграло з ним злий жарт. В'ячеслав грав багато і в парі, і в одиночці на 15-тисячниках в Анталії, вигравши 1 парний трофей. Був шанс взяти титул і в одиночному розряді, але у фіналі Бєлінський знявся проти Драгоса Мадараса після перших 5 геймів.


Instagram. В'ячеслав Бєлінський

Ерік Ваншельбойм зненацька провів ударний тиждень. По-перше, він дійшов до фіналу на 25-тисячнику, а по-друге, під час турніру обіграв і першого сіяного змагань Мікаеля Врбенські, і перспективного швейцарця Жерома Кіма, та й у фіналі дав бій 22-річному, але вже досить досвідченому хорвату Дуже Айдунковичу. Тому можна впевнено сказати, що хоч Ерік і не виграв трофей, але точно здивував своїми виступами на 25-тисячнику у Спліті.

Два українські тенісисти Олександр Брайнін та Георгій Кравченко взяли парний титул на 15-тисячнику в Тельде. Український тандем у фіналі вирвав перемогу у іспанської пари Кампос / Контрі на королівському тай-брейку (до 10 очок). Брайнін та Кравченко вперше виграли титул разом. До цього вони мали по одному виграному турніру ITF у парі, але з іншими напарниками.


ITF. Олександр Брайнін и Георгій Кравченко

Невдача Світоліної

Екс-третя ракетка світу та колишній лідер українського жіночого тенісу Еліна Світоліна відчайдушно намагається повернути втрачену майстерність після декрету. Минулого тижня Еліна виступила на 100-тисячнику в Оейраші. Вже в першому раунді Світоліна завершила виступи на португальському ґрунтовому турнірі, програвши у трьох сетах першій ракетці Данії Кларі Таусон. Українка виграла перший сет, у другій партії мала матчбол, але просіла фізично на тай-брейку та не змогла показати хорошу гру в третьому сеті.

Цього тижня Еліна зіграє на тисячнику у Мадриді. 26 квітня вона зустрінеться із Александрою Саснович. Не найсильніша тенісистка, проте знаходиться в топ-50. Зважаючи на те, що Світоліна за кар'єру рідко доходила до другого кола на кортах Мадрида, їй буде складно в цьому поєдинку. Проте видно, що українка намагається й справді зацікавлена грати, прогресувати та перемагати. Критикувати Світоліну за 1 перемогу в 4 матчах точно не варто.


Instagram. Еліна Світоліна

Прогрес Сачка

Віталій Сачко поступово починає показувати успішніший та якісніший теніс. Минулого тижня він виступив на мексиканському челенджері у Морелосі. Там він дійшов до чвертьфіналу, де мало не обіграв Джеймса Дакворта. Віталій виграв перший сет, а у другому дійшов до тай-брейку, після чого матч було перервано через дощ. Мабуть, саме це і збило темп Сачка, адже він програв тай-брейк усуху - 0:7.

У третій партії Віталій зробив брейк у 10-му геймі, коли Дакворт подавав на матч, проте віддав свою подачу з 40:0 в наступному. Прогрес видно, але хардову частину сезону навряд українець може занести до себе в актив. Далі він виступить уперше в сезоні на ґрунті в Чехії. Подивимося, що з цього вийде...

Данііл Агарков Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 22 травня 2024, 13:59 2

Кріс Алгієрі пояснив, чому британцеві потрібно виходити на реванш