Чому нинішній Бруклін символізує завершення епохи суперкоманд

Блогер Sport.ua В’ячеслав Шевченко розмірковує над тим, що не так із «Бруклін Нетс»

Об'єднання трьох і більше зірок в одному ростері почалося ще від «Бостона»-2007. І їм вдалося. Виграти чемпіонат, перервати засуху «Селтікс» в процесі штампування титулів, бути потужною силою в Східній конференції і в НБА загалом на довгі роки. Далі - «Маямі» ЛеБрона. Не відразу, але «Хіт» навіть перевершили досягнення сусідів по конференції. Два чемпіонства і статус однієї з найсильніших команд за всю історію. «Голдей Стейт» пішли ще далі і залучили Кевіна Дюрента - четверту зірку в ростері.

А далі все почалося з того ж «Голден Стейт». Підписання Казінса і ці розмови, що переможець плей-оф відомий ще до старту регулярного сезону. Травми. Перемога Кавая. Далі - зіркові об'єднання в «Міннесоті», «Філадельфії». Тепер - супертріо «Лейкерс» (якщо можна так сказати). І от, до «Брукліна» приїздять по черзі Дюрент (він не може без суперкоманд. Чи може?), Ірвінг і, зрештою, Харден.

Їхнє тріо протрималося 16 матчів сумарно. Харден плюнув на нестабільність зіркових партнерів по команді і попросився до добре знайомого Деріла Морі. Але взамін команда з Нью-Йорка отримала менш зіркового, але перспективнішого, як тоді здавалося, Бена Сіммонса. Супертріо готове.

На папері «Бруклін» знову серед фаворитів. Мав би бути. Потенціал одного лише Дюрента дозволяє йому ледь не в одиночку розбиратися з командами калібру чемпіонського «Мілуокі». Але до подібних вирішальних матчів треба ще якось дістатися. Зважаючи на ненадійність Кайрі (він хороший баскетболіст, якби не його проблеми з головою) і неготовність (до гри в баскетбол взагалі) Бена Сіммонса, перспективи «Нетс» стають туманними.

Getty Images/Global Images Ukraine. Кевін Дюрант

Не дивно, що сам Дюрент починає конфліктувати. Публічно висловлює незадоволення тренером Нешем (і його неспроможністю поставити надійний захист), вимагає звільнити генерального менеджера команди. І дійсно: цей «Бруклін» іде лишень в зоні плей-ін. І не має ні ресурсу, ні потенціалу покращити становище: всі активи, окрім Дюрента, є неліквідними. Тобто, на ринку обмінів «Нетс» не вийде зробити ростер кращим, ніж той, що є зараз. Вільні агенти? Все туди ж. Ну навіщо досвідченим гравцям, які з'являться перед закриттям періоду формування ростерів на фінальну частину сезону, за ті ж гроші йти в команду, яка може і з плей-ін вилетіти, якщо у них, напевно, будуть пропозиції від контендерів. Підкреслюю: за ті ж гроші. Навіщо собі зайві нерви витрачати?

Кайрі Ірвінг. Він - гарна друга опція в контендері. Спитайте в ЛеБрона. На нього можна розраховувати в нападі. Йому можна довірити вирішальний кидок.

З захистом історія інакша. Але останні події показали, що на Кайрі взагалі не можна розраховувати в довгостроковій перспективі. То він розповідає, що Земля пласка, то бунтує проти вакцинації і підставляє команду на всі матчі в Нью-Йорку (де показники зараження і смертності від коронавірусу були ледь не найвищими в США), потім - його величезна меценатська діяльність в країнах, що розвиваються (після прийняття ісламу). Тепер - йому стрельнуло в голову викласти антисемітський фільм у загальнодоступній мережі. Де там лишається баскетбол?

Реакція власника команди Джозефа Цая? Він хотів його відрахувати. Але все закінчилося відстороненням на 5 матчів і особистою бесідою. А тепер питання: де гарантія, що Кайрі знову щось не стрельне в голову, але вже під час, скажімо, вирішального матчу фінальної серії плей-оф НБА? Хто зможе дати таку гарантію?

Бен Сіммонс. Він мав стати обличчям асоціації на багато років вперед. Замінити ЛеБрона. Стати наступним ЛеБроном для баскетболу. Це зараз ми з вами говоримо про очікування. Реальність: пропускає сезон через психологічні проблеми (але ми же знаємо, як у «Філадельфії» піклуються про своїх гравців. Наприклад: Джоель Ембід), вимінюється в «Бруклін». Не грає знову. Тепер - виходить на паркет. Але що він там робить?

Так, Сіммонс досі не навчився кидати по кільцю. Але, маючи обмежену кількість снайперів, цю його ваду неможливо приховати в сучасній лізі з сильними супротивниками. Він добре бачить паркет, вміло забігає під кільце. Але це обмежує команду в нападі і робить «Бруклін» передбачуваним, тому що їхні центрові також не атакують здалеку.

Getty Images/Global Images Ukraine. Бен Сіммонс

Окремо хочеться поділитися враженнями про матч з «Філадельфією». 22 очки від Бена за матч до того. Непогана перша чверть з «Філі». Камера акцентувала його вигляд під час представлення команд. Він закрив очі. Намагався абстрагуватися (напевно, від своїх же «Нетс») від оточуючої атмосфери. Перша чверть. Сіммонсу вдається гра: асисти, підбирання, завершення під кільцем. Камера знову ловить його погляд, немов: «Так, ось-ось в мене піде гра, я зможу, я хороший».

Реальність: «Філадельфія» впевнено обігрує «Бруклін». 76-і були без Хардена, Ембіда і Максі, їхній резервний центровий заткнув за пояс усю передню лінію нью-йоркців. А Бен Сіммонс так і залишився абстрагуватися від своєї ж команди, склавши враження маленького хлопчика, у якого «ось-ось, зараз вийде», а на справі, при першій же проблемі (як то «Філа» переломила хід матчу і пішла у відрив), починають тремтіти коліна і хочеться втекти під теплу і комфортну ковдру до Кенделл Дженнер.

Тренер. Так, Неш без досвіду. Але ви відверто вірите в Жака Вона? Він ставав чемпіоном НБА під проводом Грегга Поповича. Але чого досяг Вон-тренер? Відростив бороду. Що ще? Програє Доку Ріверсу без двох зірок і основного розігруючого. Повторюсь ще раз, програє Доку Ріверсу.

І заручником цієї ситуації і роботи менеджменту стає ніхто інший, як Кевін Дюрент. Стеля останніх праймових років одного з найкращих баскетболістів сучасності - грати в команді з двома «зірками», які не зацікавлені грати в баскетбол взагалі, нянькатися з безхарактерними партнерами по команді, терпіти тренера, який не відповідає якостям тренера-чемпіона і конфліктувати з генеральним менеджером? Дуже класна перспектива. Але при цьому очевидно, що цей «Бруклін» боротиметься лише за зону плей-ін (є шість команд Східної конференції, які просто сильніші) і має великі шанси не пройти навіть перший раунд ігор на виліт. Якщо переможе в турнірі плей-ін.

Цікаво буде спостерігати за «Брукліном» у цьому сезоні. Ця команда підкреслює нестабільність суперкоманд. Їхню недієздатність в сучасних умовах. Але дає НБА новий шлях побудови контендерів: є одна головна зірка, оточена якісним допоміжним персоналом. А «Торонто», «Мілуокі» і «Голден Стейт» (саме так, цей ГСВ-2022) це нам доводять.

В'ячеслав ШЕВЧЕНКО

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 03 травня 2024, 18:04 1

«Атлетіко» та «Челсі» – одні з фаворитів на трансфер нападника

Коментарі