Божевільні гойдалки. Шахтар не втримав перемогу над Олександрією

Колектив Ігора Йовічевіча був за крок від вольової перемоги в меншості

Осіння частина сезону для наших єврокубкових представників завжди була важкою через обов'язок захищати репутацію країни на міжнародній арені. Однак цього року стрімке наближення початку чемпіонату світу-2022 в Катарі зробило клубний календар узагалі нестерпним, бо вже на початку листопада мали бути завершені групові етапи в європейських змаганнях. Зачепили ці зміни й донецький «Шахтар», який подумки ще міг залишатись у баталії проти шотландського «Селтіка» (1:1), однак усе ж таки мав перемкнути увагу на протистояння проти «Олександрії» на «Арені Львів» у рамках десятого туру української Прем'єр-ліги.

Команда Юрія Гури до цієї зустрічі підходила на тлі повноцінного циклу відновлення тривалістю майже тиждень, тож після перемоги наді «Львовом» (2:0) мала можливість спокійно вивчити всі слабкі місця колективу Ігора Йовічевіча. Ще рік тому «поліграфи» вдало ловили «Шахтар» на моменті незіграності на тлі зміни тренерського штабу (2:1), однак цього разу хорват мав підготувати свою команду так, щоб їй знову не доводилось потім вигадувати, як саме наздоганяти «Дніпро-1» у турнірній таблиці.

Приводів для хвилювань у керманичів «гірників» було чимало. По-перше, це - банальна втома гравців, через що довелось проводити ротацію на окремих позиціях, яка лишень накладала додаткові навантаження на відновлення зв'язків поміж футболістами, аніж безпосередньо допомагала долати противників. По-друге, і сама «Олександрія» виявилась доволі гнучкою в тактичному плані, ефективно застосувавши проти опонентів методи, якими вони самі не гребували під час матчів Ліги чемпіонів цього сезону.

Швидкі розіграші м'яча в контратаках та невеличкий тиск на початку зустрічі - «поліграфи» примудрились забити м'яч ще до того моменту, як суперники зрозуміли, що наразі грають у рамках національної першості. Надпотужний постріл Цурікова з лівого флангу штрафного в ближню дев'ятку завершив тонку передачу Рибалки поміж ніг Дришлюку, і в підсумку гості здобули всі необхідні важелі гри задля використання їх на власний розсуд у подальшому.

І допоки «Шахтар» не міг прийти до тями, команда Гури методично намагалась долати його захист шар за шаром, і зрештою створила ще одну нагоду для Мірошніченка, який на 12 хвилині пробив по порожніх рядах «Арени Львів» за воротами Трубіна з правого флангу штрафного. Поводити себе в атаці настільки пасивно господарі поля надалі вже не могли, тому поступово почали розгортати власні заготування.

Донеччани намагались різати простір між зонами суперників за допомоги тонких передач, шукали закиданнями Сікана, навішували з флангів, прикладались із дистанції, проте в підсумку свій найкращий момент отримали лише за допомоги тоненького офсайду. Зубков на 19 хвилині опинився в положенні «поза грою» на правому фланзі штрафного, після чого двічі пошив у дурні голкіпера Білика, і тільки потім викотив під порожні на Мудрика. Але все це було марною справою.

А ще в «Шахтаря» був нетиповий момент зі стандарту, коли подача Мудрика зі штрафного з глибини поля знайшла голову Кривцова перед чужими воротами, і Сергій удало пробив у правий кут потилицею. Білик цього разу на лінії був більш управним, тож урятував свою команду від майже неминучих проблем. А потім пролунав сигнал «Повітряна тривога», через що ми та гравці були занурені в тривале очікування.

1 годину та 24 хвилини - саме стільки тривала вимушена павза, за час якої футболісти могли підготуватись фактично к матчу з нульової часової позначки. Оскільки «Шахтар» на той момент програвав, то не дивно, що аналітикам клубу вистачило снаги детально розібрати захист суперників задля підготовки разючого удару, який у підсумку прийшов через правий фланг на завершення ривку Тейлора з прострілом на ближній кут воротарського для Михайліченка.

Невеличким був перепочинок під час перерви, тож гравці наче й не зупиняли хід подій першої половини. Донеччани продовжували наполягати на власних атаках, хоча й у будь-який момент могли привезти момент на власні ворота накшталт помилки того ж таки Михайліченка після відновлення гри. Однак Третьяков суперників пробачив, на що незабаром аналогічним чином відповів Мудрик під час власного удару з лівого флангу.

Тиск із боку команди Йовічевіча збільшувався з кожною наступною хвилиною, аж раптом невиправданий фол Тейлора в центрі поля проти Мякушка, який коштував бразильцю другого попередження, зруйнував плани «гірників» дотиснути суперників. «Шахтар» мав грати в меншості від 56 хвилини, проте від ролі фаворита не збирався відмовлятись.

Позаяк, гості давали донеччанам вільно просуватись власною половиною поля, і зрештою догрались наприкінці основного часу до чергового ривку Мудрика до штрафного під пас Петряка, після чого Михайло ледь устиг проштовхнути м'яч повз голкіпера під удар у порожні ворота з гострого кута. Здавалося б, що за таких умов могло піти неналежним чином?

Однак «Шахтар» вирішив відходити до глибокого захисту, що ніколи не гарантувало йому виключно успіху. Подачами з флангів «Олександрія» оточила межі чужого штрафного, і зрештою Бондар припустився помилки під час перехоплення однієї з них, дозволивши Демченку виконати постріл у лівий кут із середньої відстані.

Наступними вихідними донецький «Шахтар» зіграє вдома проти петровського «Інгульця», а «Олександрія» проведе домашній матч проти ковалівського «Колосу».

Українська Прем'єр-ліга. 10-й тур.

«Шахтар» - «Олександрія» - 2:2

Михайліченко, 42, Мудрик, 82 - Цуріков, 5, Демченко, 87

Л. Тейлор, 9 - Дришлюк, 33, Демченко, 34, Бабогло, 49, Кожушко, 87 (не на полі)

Л. Тейлор, 56 (друге попередження)

«Шахтар»: Трубін - Михайліченко, Бондар, Кривцов, Л. Тейлор - Степаненко (Матвієнко, 62) - Мудрик, Назарина, Бондаренко (Судаков, 61), Зубков (Петряк, 67) - Сікан (Траоре, 62).

«Олександрія»: Білик - Цуріков, Бабогло, Мельник, Мірошніченко - Дришлюк (Ковалець, 64), Рибалка (Волошин, 85), Демченко - Третьяков, Кожушко (Шулянський, 73), Калітвінцев.

Арбітр: Віталій Романов (Дніпро).

Стадіон: «Арена Львів» (Львів).

Удари (у площину): 10 (5) - 10 (5)
Кутові: 4 - 5
Офсайди: 2 - 0.

ШАХТАР - ОЛЕКСАНДРІЯ. ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Температура: 13°C

Олександр Снітко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 09 травня 2024, 04:17 0

Голкіпер Баварії прокоментував поразку від Реалу у півфіналі Ліги чемпіонів

Коментарі