Шедевр Мудрика та жахливий промах Сікана. Шахтар зіграв унічию із Селтіком

Донецький клуб забезпечив собі євровесну

Для продовження навесні єврокубкової кампанії «Шахтареві» було необхідно, як мінімум, не програти. А от у «Селтіка» ситуація була критичною, оскілки вкрай треба було перемагати.

До стартового складу «гірників» було два питання - чи відновиться Конопля, який перед матчем займався за інддивідуальною програмою, і хто вийде в нападі. Юхим розпочав гру на лавці запасних (його підмінив Тейлор), а завершувати атаки на вістрі Ігор Йовічевіч довірив Траоре.

Фото - uefa.com

Стартові хвилини матчу залишилися за господарями, яких гнав вперед повний стадіон. Нічого особливого біля воріт Трубіна створити не вдалося, але м'яч перебував під контролем гравців «Селтіка» перші хвилин п'ятнадцять, а «Шахтар» більше захищався. Трохи відсунути гру від своїх воріт вдалося ближче до середини тайму. Знову ж таки, створити чогось особливого не вдалося, але принаймі з'явилися навіть не напівмоменти, а так - на чверть. Наприклад, міг бити з лінії штрафного Мудрик, але не вийшло, а Михайличенко зовсім трохи не встиг на перспективне переведення Степаненка на лівий фланг.

Варто відзначити, що контролювати м'яч «Шахтареві» теж почало вдаватися. Українці розпочинали атаки від Трубіна і широко використовували фланги, де швидко бігали Зубков та Мудрик.

Перший серйозний дзвіночок пролунав на двадцять п'ятій хвилині. О'Райлі отримав м'яч на лінії штрафного і з місця крутив у ліву дев'ятку. Трубін ніби і контролював політ м'яча, який не влучив у площину, але хто знає, що було б, якби удар вдався гравцю «Селтіка» трохи правіше.

Фото - uefa.com

Як виявилося, це була тільки пристрілка. Спершу міг принести собі проблеми Матвієнко, який необачно зіграв п'ятою і був змушений фолити на супернику в метрі від правої бокової лінії штрафного. Тоді обійшлося, проте буквально за кілька хвилин «гірники» пропустили. Тейлор і Зубков дали прострелити справа, всі кинулися блокувати удар Абади і забули на дальній штанзі Якумакіса, який з лінії воротарського ударом під саму стійку відкрив рахунок.

На куражі той же Якумакіс захотів зробити дубль і був близьким до цього - в опорній зоні наші дозволили пробити метрів з двадцяти, але Трубін врятував команду від неприємностей.

Наприкінці тайму активізувався Траоре. Спершу він втік в контратаку, але не придумав нічого кращого, як бити низом метрів з двадцяти. А от наступний момент був набагато гострішим - Лассіна пасом врозріз вивів Мудрика на побачення з кіпером, Михайло пробував підсікти, воротар врятував, а Бондаренку зовсім трохи не вистачило відчуття позиції, щоб опинитися там, де треба, і добити у порожні ворота.

Фото - uefa.com

Десятихвилинку на початку другого тайму можна винести за дужки . А далі розпочалися цікавіші події. Спершу Траоре прострелив на дальню штангу і Зубков у підкаті не влучив у кут воріт. А після того Михайло Мудрик ще трохи додав у трансферній вартості. Він протягнув м'яч до штрафного «Селтіка» з флангу і метрів з вісімнадцяти вирішив бити. Вийшло під саму поперечину - 1:1 і третій гол Мудрика в цій Лізі чемпіонів!

Затишшя в грі тривало досить довго. Мається на увазі наявність ігрових моментів. А тоді наступив такий епізод, що за голову схопилися не тільки українські гравці, тренери та вболівальники, а й шотландці. Мудрик прискорився на фланзі, уникнув захисника і вибіг на побачення з Хартом. Вирішив не бити, а віддати на порожні Сікану (який вийшов на поле ще перед голом і записав собі в актив формальний гольовий пас на Мудрика). Данило досить багато голів за «Шахтар» забив у порожні ворота, але тут сталося неймовірне. Як він на гордій самоті перед порожніми воротами умудрився чи то погано прийняти легкий м'яч, чи то бездарно пробити, залишилося загадкою. Але факт фактом - коли всі бачили м'яч у сітці, той прокотився на відстані пів метра від штанги.

Фото - uefa.com

Момент став визначальним в плані надій «Шахтаря» на перемогу. «Гірники» знітилися, а окрилені шотландці рвонули вперед. І тільки фортуна та Трубін дозволили рахунку не змінитися. Наприкінці гри вже почалася гра на утримання рахунку, коли на полі з'явився третій центральний захисник - Сергій Кривцов.

Радість Йовічевіча після гри була такою, ніби вдался виграти. В принципі, зрозуміло - хто перед стартом ЛЧ вірив, що оновленому «Шахтарю» вдасться в п'яти матчах програти тільки раз і набрати шість очок? Крім того, в плані боротьби за друге місце нічия сьогодні і перемога були б рівнозначними - «Лейпциг» в паралельному матчі переміг «Реал» (3:2) і тепер в останньому турі підопічним Йовічевіча обов'язково треба буде вигравати в німців. А для «Селтіка» євросезон закінчився.

Ліга чемпіонів. Група F.

«Селтік» - «Шахтер» - 1:1

Якумакіс (34) - Мудрик (58)

Матвієнко (31), Бондар (50), Степаненко (56), Зубков (90)

«Селтік»: Харт, Г.Тейлор, Йенц, Картер-Вікенц, Юранович, Хатате (Тернбулл, 84), О'Райлі, Якумакіс, Хакшабанович (Маеда, 65), Абада (Форрест, 66), Фурухасі (Муй, 66)

«Шахтар»: Трубін, Михайличенко, Матвієнко, Бондар, Л.Тейлор, Степаненко, Судаков (Кривцов, 90), Бондаренко, Мудрик (Петряк, 90), Траоре (Сікан, 57), Зубков

Арбітр: Сердар Гезюбююк (Нідерланди)

Стадіон «Селтік Парк» (Глазго, Шотландія)

СЕЛТІК - ШАХТАР. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Сергій Рип'юк Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 17 травня 2024, 23:05 4

Циганський король штовхнув Усика під час фінальної дуелі поглядів

Коментарі