ГУТЦАЙТ: «Якщо вбивають наших громадян, то спорт уже не поза політикою»

Міністр молоді та спорту України – про принципи Олімпійської хартії, які не діють

Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт розповів про своє ставлення щодо відсторонення російських спортсменів від міжнародних змагань.

- Чи були після 24 лютого приклади виключення українських спортсменів, тренерів чи функціонерів зі збірних за проросійську або недостатньо чітку позицію?
- Не було, всі спортсмени працюють на Україну, на перемогу на своєму спортивному фронті. І не було такого, щоб хтось не підтримував Україну або був проти України.

- Як ви можете прокоментувати заяву Сергія Бубки про те, що він підтримує рішення МОК про повернення на турніри російських дзюдоїстів. За що, до речі, його розкритикував Жан Беленюк.
- Це його особиста думка, я не буду коментувати його висловлювання. Це неправда, Сергій Бубка не підтримав це рішення. Ви не уявляєте, скільки він робить для підтримки України на міжнародній арені і для допомоги Україні.

- Беленюк також розповідав, що до початку великої війни ви говорили, що спорт має бути поза політикою.
- Так це правда, але і Беленюк теж дотримувався такої позиції, і всі спортсмени підтримували. МОК завжди дотримується принципу Олімпійської хартії «Спорт поза політикою». Ми завжди так жили і працювали, але не в сьогоднішніх реаліях. Якщо вбивають наших мирних громадян, жінок, дітей, наших воїнів, то спорт уже не поза політикою. Уже немає спорту поза політикою. Спорт у політиці!

- Коли війна закінчиться, спорт залишиться поза політикою?
- Коли вона закінчиться, тоді ми з вами повернемося до цього питання.

- Тобто немає цілей після перемоги залишати санкції проти росії?
- На сьогодні найважливіше - це перемога. Але, звісно, коли війна закінчиться, то крок за кроком росіяни почнуть повертатися на міжнародні змагання.

Володимир Клепач Джерело: Лівий берег
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Олімпійські ігри | 25 вересня 2024, 10:49 0

Поки що цей вид спорту не включено до програми Олімпійських ігор 2028 року

Коментарі