Евенпул домінує, Падун націлений на етапи. Підсумки першого тижня Вуельти

Sport.ua підбиває підсумки першого тижня Вуельти-2022

Евенпул створює собі запас

Перед стартом нинішньої Вуельти не було гарячішої теми для дискусій, ніж шанси Ремко Евенпула. Букмекери з урахуванням проблем Пріможа Рогліча вважали бельгійця головним фаворитом загального заліку. Аргументи «за» були вагомими: приголомшлива форма Евенпула і той факт, що він з самого початку робив Вуельту своєю головною ставкою в сезоні, на відміну від своїх прямих конкурентів по загальному заліку.

Аргументи «проти» при цьому були не менш значними: 0 досвіду проходження 3-тижневої дистанції Гран турів і дуже важкі відносини з великими горами. Як можна вважати головним фаворитом супербагатоденки людину, яка навіть у рамках тижневих гонок жодного разу не проходила великі гори без криз?

Getty Images/Global Images Ukraine. Ремко Евенпул

Перший тиждень нинішньої Вуельти не дав ні позитивної, ні негативної відповіді на аргументи «проти», натомість повною мірою розкрив, чому Евенпул котирувався настільки високо. У тих, не надто довгих горах, які зустрічалися на шляху гонщиків до цього моменту, Ремко не було рівних, і на другий день відпочинку гонщик «Quick Step» пішов у якості впевненого лідера загального заліку. Більше того: немає сумнівів у тому, що вже на початку другого тижня Евенпул ще раз суттєво зміцнить своє лідерство, адже на 10-му етапі у вівторок на гонщиків чекатиме рівнинна розділка на 31 км, і у своїй поточній формі бельгієць має її впевнено вигравати. Тоді як більшість його прямих конкурентів - відверто слабкі роздільники.

До вирішальних гірських баталій Евенпул може підійти із запасом в 3 або навіть більше хвилин над більшістю прямих конкурентів. Але, враховуючи його бекграунд у великих горах, це не дасть жодної гарантії щодо його здатності довезти червону майку до фінішу в Мадриді. А великий запас Ремко тільки зробить гонку цікавішою: суперники явно атакуватимуть його з усіх боків. Але одну невелику кризу в горах Евенпул дозволити собі зможе.

Рогліч не в оптимальній готовності

Великою загадкою перед стартом нинішньої Вуельти був стан Пріможа Рогліча. Словенець виграв три попередні видання Вуельти, і немає жодних сумнівів у тому, що в оптимальній формі був би беззаперечним фаворитом №1 і цього разу. Але Рогліч лише нещодавно відновив тренування після отриманих на Тур де Франс травм, і його участь у Вуельті до останнього моменту була під великим питанням.

У результаті Прімож на гонку таки приїхав, але з перших гірських етапів стало очевидно, що готовий він не ідеально. На кожному гірському фініші першого тижня він програвав час Евенпулу і не лише йому. Як підсумок - на перший день відпочинку гонщик «Jumbo Visma» йде третім у загальному заліку з відставанням в 1 хвилину і 53 секунди від Евенпула. Без кризи бельгійця відіграти таке буде складно, та й одним лише Ремко коло суперників Рогліча не обмежується.

Getty Images/Global Images Ukraine. Прімож Рогліч

Надії словенця - на те, що по ходу Вуельти він набиратиме форму, що цілком реально в ситуації, коли в процесі підготовки до гонки він недобрав у тренувальних обсягах. Але є й зворотний бік медалі. По-перше - це те, що загалом Рогліч - гонщик не дуже атакуючий, який звик їхати у горах консервативно. Цього разу, якщо Прімож хоче знову виграти Вуельту, йому потрібно буде відійти від звичної манери ведення гонки. Особливо складно буде зробити це з урахуванням того, що відновлення ніколи не було козирем словенця, і зазвичай на Гран турах він починає дуже сильно і потроху втрачає форму до кінця третього тижня.

Ще одна проблема для Рогліча - схід головного гірського грегарі, Сеппа Кусса. Американець погано відчув себе у неділю і продовжити гонку не зміг. Так, навіть без Кусса у розпорядженні словенця будуть такі сильні помічники, як Роан Денніс (якщо не зійде після розділки у вівторок), Роберт Гесінк і Сем Оомен, але все ж таки в горах ніхто з них зрівнятися з Куссом не може. А атакувати-то Пріможу треба буде.

Найкращий Гран тур Маса?

Ще нещодавно на Тур де Франс ми відзначали провал Енріка Маса. Капітан «Movistar» ніколи не хапав зірок з неба і був гонщиком з чітко видною стелею можливостей, але опускатися нижче 5-6 місць собі не дозволяв. На «Великій петлі» ж він виглядав дуже слабо, бовтався в районі 10-го місця, а потім і взагалі безславно зійшов на третьому тижні.

Але зараз схоже на те, що Мас готовий взяти досить переконливий реванш на Вуельті. Такого сильного першого тижня на Гран турах у виконанні 27-річного іспанця ми ще не бачили. Капітан «Movistar» був яскраво вираженим №2 у горах після Евенпула і абсолютно закономірно завершив перший тиждень на другій позиції у загальному заліку.

Getty Images/Global Images Ukraine. Енрік Мас

Так, другий тиждень почнеться з 30-кілометрової розділки, де Мас програє багато, і, швидше за все, пропустить Пріможа Рогліча в загальному заліку. Однак у горах Енрік готовий дуже добре. Враховуючи неоптимальну готовність Рогліча та туманні перспективи Ремко Евенпула у великих горах, у Маса вимальовується навіть шанс виграти супербагатоденку. Можливо, єдиний у його кар'єрі. Якщо він стане реальним - тут, гадаю, і Алехандро Вальверде на своїй прощальній Вуельті допоможе. Нехай без перемоги на етапі, але таке прощання теж було б дуже красивим: символічна передача естафети своєму молодшому наступнику.

Зіркові невдахи

На кожному Гран турі вже на першому тижні визначаються кілька невдах з числа топ-фаворитів. Хтось упав, хтось захворів, хтось просто не потрапив у форму, але так чи інакше всі вони вибули з числа претендентів на найвищі місця у загальному заліку. На Вуельті їх традиційно більше, ніж на Джиро чи Турі. Пов'язано це з тим, що іспанська багатоденка практично ні для кого не є головною метою у сезоні, її їдуть за залишковим принципом «а раптом вийде».

Так сталося і цього разу. Претендентів на загальний залік, які на першому тижні розчарували і вже не боряться за подіум генеральної класифікації, дуже багато. Особняком, звичайно, стоїть «Ineos Grenadiers». Команда Дейва Брейлсфорда приїхала одразу з чотирма потенційними претендентами на загальний залік, проте троє з них із боротьби за подіум чи навіть за топ-5 вже вибули.

Головною ставкою виявився той, на кого найменше розраховували - 21-річний іспанський талант, дебютант Гран-турів Карлос Родрігес, який пішов на день відпочинку четвертим у загальному заліку. Звичайно, немає впевненості в тому, що віце-чемпіон торішнього Тур де ль'Авенір витримає всі три тижні, але поки що по ходу нинішньої Вуельти він лише додає. Та й живемо ми в епоху, коли юні вундеркінди найчастіше вистрілюють уже в дуже ранньому віці, не маючи за плечима якогось серйозного досвіду.

Getty Images/Global Images Ukraine. Річард Карапас

Головною надією «Ineos» був Річард Карапас. Проте еквадорець виявився банально не готовим до Вуельти, і зараз йде 26-м у загальному заліку з майже 15-хвилинним відставанням. Із чим пов'язана така погана готовність Карапаса? Швидше за все, із «валізним настроєм». Річард наприкінці сезону йде в «Education First», і в таких випадках гонщикам часто важко знайти мотивацію в останніх гонках за стару команду.

А ось Тао Геогеган Харт був одним із небагатьох, хто пропускав Джиро та Тур і весь сезон готувався саме до Вуельти. Готовий британець був не блискуче, але дуже непогано. Однак у неділю він досить неприємно впав перед фінальним підйомом на Лес Праерес, програвши в результаті майже 5 хвилин прямим конкурентам і відступивши з п'ятого на 12-те місце в загальному заліку. Павло Сіваков зараз замикає топ-10 і не виглядає здатним піднятися суттєво вище. Схоже, його найкраща форма залишилася на Турі Бургоса.

Не дотягують до боротьби за подіум і такі люди як Джей Хіндлі, Жоау Алмейда та Мігель Анхель Лопес. Щоправда, португальця в якості капітана «UAE Emirates» поки що успішно підстраховує ще один іспанський вундеркінд - 19-річний Хуан Аюсо, який іде п'ятим у генеральній класифікації. Десь застряг між групами «претенденти на подіум» та «розчарування» Саймон Єйтс.

Падун готовий полювати за етапами

Участь Марка Падуна у Вуельті довгий час була під питанням, і це не дивно, враховуючи, що в період з початку березня до кінця липня жодних солідних результатів 26-річний українець не мав взагалі. Однак на Турі Польщі щось почало прокльовуватися, і Падун до складу «Education First» таки відібрався.

І перший тиждень Вуельти вже показав, що генеральний менеджер команди Джонатан Вотерс із цим рішенням не помилився. На високе місце у загальному місці Падун не пішов, як, втім, і записні капітани команди Х'ю Карті та Рігоберто Уран. Однак Падун показав свою гарну готовність та здатність боротися за перемоги на етапах із відриву.

Сталося це на шостому етапі. У відриві на гірському етапі до Піко Хано разом із Падуном опинилися такі солідні гонщики, як Фаусто Маснада, Рубен Фернандес, Ян Бакелантс, Нельсон Олівейра та Даріо Катальдо. На передостанньому підйомі Кольяда де Бренес Падун з усіма ними розібрався і поїхав самотужки приблизно за 40 км до фінішу.

Однак тут розпочалися проблеми. Етап проходив під дощем, і на мокрому спуску з Кольяда де Бренес Падун почувався невпевнено, розгубивши значну частину своєї переваги над дуетом переслідувачів Маснада/Фернандес. Але 30 секунд перед початком підйому на Піко Хано у Марка залишалися в запасі, і з огляду на самопочуття Марка того дня немає сумнівів у тому, що з відриву він би той етап забрав.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марк Падун

Проблема в тому, що позаду в цей момент активізувався пелотон, насамперед зусиллями «Quick Step», і віддавати перемогу Падуну основна група не мала наміру. У результаті несподівану, але абсолютно заслужену перемогу з пелотону забрав Джей Вайн, а Падун заїхав лише 20-м - найкращим із відриву дня.

Вразив Марк і в неділю, перед днем ​​відпочинку. У відрив дня гонщик «Education First» не відібрався, та й не намагався це зробити, на відміну від суботи. А дарма - відрив цей став переможним, а Падун із пелотону фінішував 15-м, при тому, що вище заїхали одразу 6 учасників відриву дня. А це означає, що в очній боротьбі з усіма грандами загального заліку Марк став 9-м із пелотону на надкрутому 4-кілометровому підйомі. Падун випередив і партнерів по команді Карті та Урана, і чемпіона Джиро Джея Хіндлі, і Жоау Алмейду - дуже сильний перфоманс, який вселяє оптимізм.

З такою формою український гонщик цілком може виграти етап на другому або третьому тижнях - благо, відрізків, що підходять за рельєфом, буде більш ніж достатньо. Головне, щоб у відриві з ним не виявилося того ж таки Вайна, який зараз у вогняній формі і вже з двома перемогами на етапах, або когось із топ-гонщиків, які вже втратили шанси у загальному заліку. Хоча з рівнем, показаним у неділю, Падун готовий з відриву обігрувати практично будь-якого гонщика.

Олег Дідух Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Інші види | 28 квітня 2024, 18:57 0

Заключний етап виграв Доріан Годон