Втретє поспіль Реал, володар Кубка Німеччини та чемпіон Шотландії

Sport.ua коротко представляє суперників «Шахтаря» по груповому турніру Ліги чемпіонів

За підсумками жеребкування групового етапу чемпіонської Ліги «Шахтар» потрапив до групи F. «Підсумки жереба могли бути кращими, але могли бути й гіршими», - так коротко охарактеризував суперників по квартету головний тренер донецької команди Ігор Йовічевич. Отже, підсумки жереба можна вважати нормальними. Sport.ua представляє опонентів «гірників».

РЕАЛ (Іспанія)

Трохи раніше «гірникам» щастило потрапляти в одну групу ЛЧ з «Манчестер Сіті», тепер за «везінням» команду Гвардіоли змінив «Мадрид». Донеччани втретє поспіль зіграють із «вершковими» в одній групі. Баланс: 6 матчів, 4 перемоги «Реала», 2 перемоги «Шахтаря».

Візитка

Клуб засновано 1902 року. Кольори - біло-сині. Стадіон - «Сантьяго Бернабеу». Найтитулованіший футбольний клуб Іспанії: 35 разів вигравав національну першість та 19 разів - національний Кубок. Чинний чемпіон країни. Від ФІФА «Мадрид» отримав титул «Найкращого футбольного клубу ХХ століття». І свою високу марку «вершкові» підтримують і зараз. «Реал» - чинний володар Ліги чемпіонів. Мадридці рекордні 14 разів вигравали Лігу/Кубок чемпіонів.

Тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Карло Анчелотті

Очолює команду наддосвідчений італійський наставник Карло Анчелотті. Його сміливо можна назвати унікальним тренером: Карлетто виграв усі топ-п'ять чемпіонатів Європи та чотири рази перемагав у ЛЧ.

Для іменитого тренера це вже другий прихід на «Сантьяго Бернабеу». Перший був у 2013 році. Італійцю відразу вдалося вивести «Реал» у фінал ЛЧ і перемогти в ньому, проте на внутрішній арені належних успіхів не було. І 2015-го Анчелотті було звільнено.

Після «Мадрида» Анчелотті тренував «Баварію», «Наполі» та «Евертон», але особливими результатами похвалитися не міг. Проте 2021-го його знову покликали до «Реалу». Анчелотті підписав угоду з мадридським клубом до 2024 року.

У свій перший після повернення сезон на «Сантьяго Бернабеу» італієць зробив золотий дубль: виграв із командою чемпіонат Іспанії та переміг у фіналі Ліги чемпіонів. За словами Анчелотті, робота з «Реалом» стане його останнім тренерським контрактом, після чого Карлетто піде на заслужений відпочинок.

Міграція

Літнє міжсезоння для «Мадрида» не було гучним. Проте низку цікавих трансферів «вершкові» здійснили. Як вхідних, так і вихідних.

Насамперед треба говорити про прихід на «Бернабеу» молодого французького півзахисника Тчуамені. Цей трансфер досі є найдорожчим у Примері цього літа - 80 млн. євро.

Getty Images/Global Images Ukraine. Орельєн Тчуамені

Окрім екс-гравця «Монако», привертає увагу прихід у команду колишнього центрбека «Челсі» Рюдігера (вільний агент).

А ось тих, хто покинув клуб, більше. Нарешті «Реал» позбувся Бейла, котрий пішов у «Лос-Анджелес». Залишив команду як вільний агент і Марсело. У такій же якості Іско перебрався до «Севільї», а Йович - до «Фіорентини».

Головна втрата на даний момент - несподіваний перехід півзахисника Каземіро до «МанЮнайтед». Ціна питання - 60 млн євро.

РБ ЛЕЙПЦИГ (Німеччина)

Досі «червоні бики» із «Шахтарем» в офіційних матчах не перетиналися.

Візитка

Клуб засновано порівняно недавно - у 2009 році. Кольори - червоно-білі. Стадіон - «Ред Булл Арена». Минулого сезону Бундесліги «Лейпциг» посів четверте місце, що дозволило безпосередньо потрапити до групи Ліги чемпіонів. Найвище досягнення «биків» у чемпіонатах Німеччини - друге місце. Чинний переможець Кубка Німеччини. На міжнародній арені «Лейпциг» високими результатами поки що похвалитися не може. Проте минулого сезону команда дійшла до півфіналу Ліги Європи, а два роки до того грала у півфіналі ЛЧ.

Тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Доменіко Тедеско

Очолює команду Доменіко Тедеско. Під його керівництвом «Лейпциг» здобув свій перший важливий трофей - Кубок Німеччини.

Однак на даний момент кар'єра молодого тренера під загрозою, бо «Лейпциг» невдало стартував у новому сезоні. Команда програла матч за Суперкубок Німеччини, у трьох стартових турах Бундесліги набрала лише два очки. Очевидно, найближчий матч чемпіонату Німеччини - проти «Вольфсбурга» - може стати для Тедеско останнім біля керма «червоних биків».

Міграція

Клуб заточений на продаж гравців. Тому фактично кожен сезон у «Лейпцигу» неабияк змінюється «картинка». Нинішнє літнє міжсезоння не стало винятком. Якщо зважати на міграцію орендованих гравців, то «Лейпциг» залишили відразу 19 гравців. Прийшло також дуже багато - 17.

Головні втрати - Мвого, Мукієле, Адамс, Мартель, Броббі, Хван та Лукман. Але свій головний трансферний ліквід - Нкунку - «Лейпцигу» вдалося зберегти.

З тих, хто прийшов, варто відзначити, в першу чергу, повернення в команду з «відрядження» в «Челсі» Вернера.

СЕЛТИК (Шотландія)

У 2004 та 2007 роках «кельти» двічі зустрічалися з «гірниками» на стадії групового етапу Ліги чемпіонів. Баланс: 4 матчі, 2 перемоги «Селтика», 2 перемоги «Шахтаря».

Візитка

Один із найстаріших футбольних клубів Британії та Європи. Заснований у 1887 році. Кольори - біло-зелені. Стадіон - «Селтик Парк». Один із двох (поряд із «Рейнджерс») найбільш титулованих клубів Шотландії. «Селтик» 51 раз вигравав чемпіонат Шотландії, 40 разів ставав володарем Кубка. «Селтик» є чинним чемпіоном Шотландії. В активі клубу й один вагомий євротрофей. Дуже вагомий: 1967-го року «кельти» виграли Кубок чемпіонів.

Тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Ангелос Постекоглу

Очолює команду австралійський фахівець Ангелос Постекоглу. Тренерський місток «кельтів» він зайняв 2019-го, змінивши Роджерса, який пішов у «Лестер». Свого часу Постекоглу тренував збірну Австралії. Серед його здобутків - і титул чемпіона Японії.

Міграція

У колишні часи «Селтик» міг похвалитися чудовим кадровим потенціалом. Але зараз у складі «кельтів» небагато гравців із гучними прізвищами. У зв'язку з цим можна згадати, хіба що, екс-голкіпера «МанСіті» та збірної Англії Харта, гравця збірної Шотландії Макгрегора та футболіста збірної Японії Фурухасі.

Літнього міжсезоння клуб поповнили понад десятеро гравців, але лише за п'ятьох «кельти» заплатили. Найвідоміший новачок - колишній півзахисник «Бенфіки» Жота, за якого було сплачено понад сім мільйонів євро.

Єдиною серйозною втратою «кельтів» можна вважати французького захисника Жюльєна, який пішов у «Монпельє».

Валерій Василенко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Інші види | 08 травня 2024, 22:23 0

У Кишиневі відбувся матч 2-го туру чемпіонату Європи 2024

Коментарі