Швейцарська система! УЄФА узгодив новий формат єврокубків з сезону 2024/25

36 команд у Лізі чемпіонів проводитимуть по 8 матчів у новому загальному етапі

Виконком УЄФА на засіданні у Відні прийняв остаточний формат і схеми відбору в єврокубкові турніри, починаючи з сезону 2024/25, підтвердивши рішення про впровадження швейцарської системи в єврокубки.

Головні нововведення - зменшення кількості матчів з 10 до 8 на загальному етапі Ліги чемпіонів та зміна критеріїв розподілу двох з чотирьох додаткових путівок до Ліги чемпіонів, коли більше не враховуватимуться клубні коефіцієнти.

8 турів Ліги чемпіонів будуть проводитися протягом 10 єврокубкових тижнів. По одному тижню з єврокубкового календаря буде віддано ексклюзивно Лізі чемпіонів, Лізі Європи та Лізі конференцій.

Виконком УЄФА підтвердив, що всі матчі до фіналу, як і раніше, будуть проводитись у середині тижня, визнаючи цим важливість календаря внутрішніх змагань по всій Європі.

4 додаткові путівки до загального етапу Ліги чемпіонів, які з'являться після збільшення числа учасників з 32 до 36, розподілятимуться наступним чином:

Новий формат Ліги чемпіонів (з сезону 2024/25)

Так само зміниться формат Ліги Європи (8 матчів на загальному етапі) та Ліги конференцій (6 матчів на загальному етапі). На загальному етапі в обох турнірах також зіграє 36 команд.

Швейцарська система передбачає, що в кожному турі команда отримає в суперники клуб з такою ж (або близькою) кількістю набраних очок, причому двічі проти одного суперника грати не можна.

Getty Images/Global Images Ukraine

Президент УЄФА Александер Чеферін прокоментував ухвалені рішення:

«Сьогодні УЄФА ясно дав зрозуміти, що ми залишаємось цілком вірними повазі основних цінностей спорту та захисту ключового принципу відкритості наших змагань, куди пробиваються на підставі спортивних досягнень. Це повністю відповідає цінностям та моделі європейського спорту, який ґрунтується на принципах солідарності.

Сьогоднішні рішення підводять рису під великим процесом консультацій, у ході якого ми вислухали думки вболівальників, гравців, тренерів, національних асоціацій, клубів та ліг та багатьох інших з метою знайти найкраще рішення для розвитку та успіху європейського футболу як на національній арені, так і у міжнародних клубні турніри.

Ми переконані, що обраний формат відображає правильний баланс, сприяє конкурентоспроможності та принесе вагомі доходи для подальшого розподілу між клубами, лігами та масовим футболом у Європі, підвищуючи одночасно привабливість та популярність наших клубних змагань. Таким чином, вихід у турнір залежатиме суворо від спортивних результатів, і всі клуби зможуть здійснити мрію про участь у ньому.

Я дуже радий, що Виконавчий комітет УЄФА одноголосно ухвалив це рішення, яке було схвалено Асоціацією європейських клубів, європейськими лігами та національними асоціаціями. Це черговий доказ, що європейський футбол згуртований так, як ніколи раніше».

Микола Степанюк Джерело: УЄФА
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 03 травня 2024, 15:09 3

У матчі-відповіді проти мюнхенців у старті вийде Андрій Лунін

Коментарі