Переговори у Стамбулі завершились. Україна готова до нейтрального статусу

Деталі чергового раунду переговорів із росією

Чергові переговори між Україною та росією у Стамбулі завершилися. Сторони спілкувалися між собою три години.

Представники української делегації народний депутат Давид Арахамія, радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк та очільник юридичної групи делегації Олександр Чалий вийшли до преси з брифінгом.

Головні заяви української делегації:
- Ми знаємо, що система безпеки світу дала тріщину. Наша пропозиція - ми працювали над форматом, але ми нічого не підписуємо, про нову систему гарантій безпеки для України. Це новий міжнародний договір, який ратифікує. Ми навчені Будапештським меморандумом.

- Країни гарантії за аналогом 5 статті НАТО протягом 3 днів будуть проводити консультації. Країни гаранти будуть зобов'язані надати допомогу. Серед гарантів ми бачимо - країни Радбезу ООН, США, Франція, Туреччина, Німеччина, Канада, Польща, Ізраїль.

- Питання з ОРДЛО та Кримом не врегульовані. Тому поки що гаранти не працюватимуть на цій території. Деякі країни вже дали попереднє узгодження. Це та система, на якій ми хочемо збудувати нове майбутнє України.

- Також ці гаранти мають допомагати вступати до ЄС.

- Україна готова до нейтралітету, якщо мирний договір буде погоджено.

- Головне - щоб держава спілкувалася із суспільством. Імплементація рішення наслідуватиме процедуру: референдум, потім ратифікація парламентів країн гарантій.

- Крим - це окремий пункт договору. Протягом 15 років з росією проводитимемо переговори про півострів, протягом цього часу жодних військових дій. Щодо ОРДЛО, то це теж окремий пункт.

- Сьогодні нічого не підписано.

Максим Гаптар Джерело: РБК-Україна
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 11 травня 2024, 21:06 9

Дивіться найцікавіші моменти центрального матчу 28-го туру УПЛ

Коментарі