Повернення данського генія. Що чекає на Крістіана Еріксена в Брентфорді

В останній день січня «бджоли» підписали із зірковим півзахисником шестимісячний контракт…

Літо минулого року запам'яталося всім футбольним уболівальникам проведенням фінальної частини чемпіонату Європи-2020, яка була зсунута на 12 місяців уперед через пандемію Covid-19, що обрушилася на людство. Проте, окрім блискучої перемоги національної збірної Італії на цьому турнірі, крізь призму років фанати у своїй пам'яті напевно збережуть ще одну подію, яка мало не стала головною катастрофою всього континентального футболу за останні часи - проблеми зі здоров'ям півзахисника збірної Данії Крістіана Еріксена.

У матчі проти Фінляндії Еріксен, котрий був ледве не головною надією та опорою данців на Євро-2020, раптово знепритомнів і впав на газон. Партнери по команді та медики, котрі поспішили йому на допомогу, протягом дев'яти хвилин, які здавались вічністю, намагалися повернути Крістіана до життя, оскільки у того сталася зупинка серця. На щастя, все завершилося добре, і Еріксен незабаром залишив медичне ліжко, але пережив установку кардіостимулятора.

З того часу, а саме із 12 червня 2021 року, Крістіан Еріксен не з'являвся на футбольному полі в офіційних поєдинках. Півзахисник відновив тренування на початку грудня минулого року, проте більше виступати за «Інтер», з яким мав довгостроковий контракт, не мав права через обмеження, що існують в регламенті Серії А щодо участі у змагальному процесі футболістів із кардіостимуляторами. З урахуванням того, що сам данець хотів продовжувати кар'єру, йому довелося піти на добровільне розірвання договору з «Інтером», і вже у статусі вільного агента підшукувати собі нове місце роботи.

Незважаючи на чутки про можливе повернення Еріксена до Нідерландів, де його новим клубом у пресі частенько називався «Аякс», Крістіан зумів домовитися про другий шанс в англійській Прем'єр-лізі, де він раніше чудово проявляв себе в «Тоттенхемі». 31 січня 2022 року піврічний контракт із Еріксеном підписав «Брентфорд». При цьому сторони заздалегідь обговорили можливість пролонгації угоди ще на два роки, якщо короткострокова співпраця наприкінці сезону-2021/22 здасться для них взаємовигідною.

Getty Images/Global Images Ukraine. Крістіан Еріксен

У «Брентфорді» Еріксен отримає можливість попрацювати з Томасом Франком - данським тренером, котрий чудово відомий Крістіану, адже на зорі професійної кар'єри молодий хлопець грав під керівництвом цього фахівця у юнацьких збірних своєї країни. Очевидно, що цей фактор став одним із найважливіших при виборі клубу з боку Еріксена. Більше того, сам Франк у спілкуванні з журналістами заявив, що підписання Крістіана потенційно може стати найкращим в історії «Брентфорда».

«Потенційно це найкраще підписання «Брентфорда» за всю його історію… Хоча я розмовляв з одним уболівальником, котрий вважає, що 70 років тому у клубі виступав гравець, який був настільки ж хорошим! Але я думаю, що це лише міф».

«З огляду на історію, яку пережив Еріксен, день його першого виходу на поле у ​​футболці «Брентфорда» стане історичним. Те, що сталося на Євро-2020, було безумством. Це справді диво і фантастична новина, що він може грати у футбол. Ми всі бачили, що Крістіан був одним із найкращих півзахисників Прем'єр-ліги протягом кількох років. Також він був лідером збірної Данії. Я чудово пам'ятаю той день, коли з ним сталася ця неприємність. Ми разом із сином дивилися футбол на дачі. Коли я побачив, що Еріксен впав на поле, то одразу зрозумів, що справа може закінчитися погано, адже все це виглядало вкрай неприродно», - зазначив Франк.

Незважаючи на це, у «Брентфорді» вирішили піти на ризик і укласти професійний контракт з Еріксеном. Сам Франк вірить у здатність Крістіана знову повернутися на високий рівень, оскільки півзахисник пройшов усі необхідні тести, і стан його здоров'я не викликає у фахівців серйозних побоювань.

«Звичайно, починаючи із грудня, я дуже багато розмовляв з ним. Він постійно передавав нам дані щодо своєї фізичної готовності, стану. У нього хороша підготовка, він багато бігав і тренувався. Але загальна готовність - це одне, а інше - здатність відповідати тій інтенсивності матчу, яка нам потрібна. Саме тому майже неможливо сказати, коли Крістіан буде доступним для гри».

«Зізнаюся чесно, я не надто замислювався над тим, чи варто нам підписувати контракт із Еріксеном. У клубі всі погодилися, що це фантастичний шанс покращити команду. Звичайно, ми розуміли, що йому потрібно буде пройти всі медичні тести та набрати форму. Ми говоримо про речі, в яких на кону життя. Але оскільки ризик неприємностей для нього зараз неймовірно малий, я думаю, що є багато випадків, коли футболістів підписують із більшими проблемами, ніж у Еріксена», - заявив Франк.

Getty Images/Global Images Ukraine

Справді, для «бджіл» підписання гравця такого рівня - відмінний промоушн, ​​адже саме по собі ім'я новачка команди підвищує до неї увагу нейтральних фанатів в декілька разів. Та й Еріксен, незважаючи на те, що вже дев'ять місяців не з'являвся на полі, все ще легко здатний привертати до себе увагу журналістів і вболівальників. Зокрема, на своїй презентації данець згадав історію жахливого епізоду на Євро-2020: «Перебуваючи у машині швидкої допомоги, я навіть сказав медикам: «Забирайте мої бутси, вони все одно мені більше ніколи не знадобляться». На щастя, Еріксен помилявся, і сьогодні, 14 лютого 2022-го, в день свого 30-річчя, він також залишається частиною великого футболу, як і до того злощасного матчу проти Фінляндії. А можливість повернутися до улюбленого заняття - це вже перемога, причому, ймовірно, одна з найважливіших у житті для будь-якої людини…

Олексій Сливченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хокей | 27 травня 2024, 00:01 4

Чемпіонат світу в елітному дивізіоні пройде в Чехії

Коментарі