30-річний чемпіон Європи їде до Канади. Чому Інсіньє обрав Торонто?

Багаторічний лідер Наполі вирішив продовжити кар'єру за межами Європи…

Влітку минулого року УЄФА нарешті зміг провести фінальну частину Євро-2020, тріумфатором якої стала національна збірна Італії. У складі Скуадри Адзурри золоту медаль чемпіона Європи отримав 30-річний вінгер Наполі Лоренцо Інсіньє, котрий провів на турнірі 6 матчів і відзначився у них 2 забитими м'ячами. На початку нового року цей півзахисник відверто здивував багатьох шанувальників футболу, коли узгодив попередній контракт з канадським Торонто, що виступає у заокеанській МЛС.

Чому гравець збірної Італії та один з лідерів неаполітанців наважився у 30 років (31-й день народження Лоренцо відсвяткує на початку літа) завершити виступи у топ-чемпіонаті та перебратися до ліги, де футбол, звичайно, прогресує та розвивається, але не є настільки культовим явищем, як у Італії, спробуємо розібратися у межах даного матеріалу.

***

Лоренцо Інсіньє народився та виріс у Неаполі, де згодом почав робити перші кроки у професійному футболі у складі Наполі. На даний момент вінгер має на своєму рахунку 418 поєдинків за неаполітанців, у яких забив 115 м'ячів та віддав 91 результативну передачу. Все це дозволяє Інсіньє бути одним із культових персонажів команди для її відданих шанувальників.

Неаполь і Торонто - два неймовірно різних міста. Хто пожив хоча б півроку в першому, стверджує, що воно буквально пронизане хаосом та маніакальною енергією. У другому, навпаки, життя тече максимально розмірено, наскільки це слово взагалі можна використовувати в аспекті одного з найбільших міст Канади. Що ж спонукало Лоренцо настільки радикально змінити життєвий вектор і відмовитись від можливості гідно завершити кар'єру в рідних місцях?

На першому місці, як це часто буває у подібних ситуаціях, стоять гроші. Інсіньє, контракт якого з Наполі закінчується влітку цього року, тривалий час вів переговори з керівництвом неаполітанців щодо пролонгації співпраці. За неофіційною інформацією, клуб був готовий укласти з Лоренцо новий договір на чотири сезони з окладом у 3,5 мільйони євро на рік. Сам Інсіньє не хотів йти на пониження існуючого заробітку в Наполі, який становить 5 мільйонів євро, через що між сторонами почали виникати певні труднощі у розумінні одна одної.

Власне останнім фактором і скористався менеджмент Торонто. Канадський клуб запропонував Інсіньє 11,5 мільйонів євро на рік без урахування бонусів - колосальну суму за мірками МЛС, в якій канадський клуб минулого сезону був одним із найгірших. При цьому, термін контракту Торонто також забезпечив для Лоренцо аналогічний запропонованому Наполі - чотири роки. Після такого довго думати італійцеві не довелося, і він підмахнув папери із заокеанським клубом.

Звичайно, канадці значною мірою ризикують, пропонуючи такий суттєвий оклад і тривалий контракт футболісту, котрий всю свою кар'єру провів у рідній Італії. Але плюсів у цій угоді для Торонто все ж таки більше, ніж потенційних мінусів. Насамперед, клуб МЛС підписує гравця, який перебуває у хорошому віці для продовження кар'єри. Мова не йде про 37-річного ветерана, котрий прагне провести рік-два в заморському чемпіонаті, показати себе у фактично виставкових матчах, як слід підзаробити, після чого з чистою совістю оголосити про завершення кар'єри.

Інсіньє на початку червня виповниться лише 31 рік, і більшість італійських експертів сходяться на думці, що для Наполі та всієї Серії А його від'їзд у Торонто можна розцінювати як велику ганьбу. Зокрема, згідно з аналітикою Wyscout, на даний момент Інсіньє є лідером сезону в чемпіонаті Італії за середньоматчовим числом передач врозріз (3,28 за 90 хвилин), причому з великим відривом від Антоніо Кандреви із Сампдорії, котрий йде на другому рядку (2,25). Крім того, Лоренцо знаходиться на 3-му рядку за середньоматчовою кількістю виконаних розумних передач (1,84, поступаючись лише Ілічичу з Аталанти, у якого 2,21, та Ібрагімовичу з Мілана з його 1,92), а також на аналогічній позиції за глибокими передачами (2,73, що нижче за показники того ж Ілічича - 3,02, і Джурічича з Сассуоло - 2,87).

Getty Images/Global Images Ukraine. Лоренцо Інсіньє

Все це говорить про те, що Інсіньє міг би ще як мінімум кілька років виступати на топ-рівні за мірками італійської Серії А, але він їде до Торонто, так і не отримавши належної пропозиції від Наполі. При цьому, покладати всю провину виключно на футболіста, звинувачуючи того у меркантильності, навряд чи варто, оскільки, за чутками, Лоренцо просто хотів отримати новий контракт на колишніх умовах, але неаполітанці воліли вести мову про зниження зарплати.

Багато хто з фанатів Наполі вже зараз звинувачують власника і президента клубу Ауреліо Де Лаурентіса в тому, що той фактично підштовхнув Інсіньє до відходу зі стану неаполітанців. На тлі окладу мексиканця Ірвінга Лосано, який, за неофіційною інформацією, становить від 5 до 7 мільйонів євро з урахуванням бонусів, вкрай дивно було оцінювати працю багаторічного лідера колективу в суму, яка вдвічі менша. Більше того, в Неаполі взагалі вважають, що клуб повинен був зробити все, щоб Інсіньє завершив кар'єру в їхній команді, ставши справжньою легендою для наступних поколінь уболівальників.

Тому пропозиція Наполі піти на пониження зарплати, навіть за оцінками фанатів команди, є глузуванням над Інсіньє, і недивно, що піти на такий крок вінгер не побажав. Лоренцо чудово пам'ятає, що свого часу догравати за океан відбув англієць Девід Бекхем, котрий підписав контракт із Лос-Анджелес Гелаксі також лише у 32 роки. Очевидно, що успішний шлях екс-хавбека Манчестер Юнайтед і Реала в МЛС підштовхнув багатьох інших зірок європейського футболу до того, щоб розглянути можливість показати себе у цій лізі, де, перш за все, цінується яскрава та красива гра з фінтами, вивіреними передачами на партнерів та гарними забитими м'ячами. Забезпечити шоу за океаном Інсіньє може, мабуть, як ніхто інший, а тому переживати за його майбутнє у цьому чемпіонаті не доводиться.

Поїхати вслід за Інсіньє в Торонто, за даними різних джерел, можуть й інші знакові для Серії А футболісти. Насамперед, йдеться про 28-річного форварда Торіно Андреа Белотті та 35-річного захисника Дженоа Доменіко Крішито. Якщо канадці зможуть підсилити колектив настільки серйозно, то наступного сезону МЛС вони напевно ставитимуть завдання повернути собі статус одного з найкращих колективів дивізіону. Тим більше, що у 2017 році Торонто ставав володарем Кубка МЛС.

Втім, і без Крішито з Белотті, Торонто вже обзавівся гравцем, навколо якого можна спокійно вибудовувати гру команди. Інсіньє - це людина, здатна виступити чудовою сполучною ланкою між обороною та атакою, а також стати свого роду об'єднуючим фактором для всіх футболістів.

За рахунок запрошення італійця боси клубу напевно розраховують спробувати вирішити ще одну проблему, з якою Торонто зіткнувся минулого року. Йдеться про низьку відвідуваність домашніх матчів. З приїздом до команди Інсіньє клуб розраховує наростити кількість проданих сезонних абонементів, а також отримати додаткову увагу до своїх матчів з боку численної італійської діаспори міста.

Очевидно, що інвестиції в Інсіньє - гарний маркетинговий та футбольний крок з боку керівництва Торонто. А ось для Наполі відхід багаторічного лідера вже зараз можна називати одним із головних розчарувань року, незважаючи на те, що за календарем у ньому минув лише один місяць…

Текст: meta.ua/sport/

Юрій Штембєрг Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Теніс | 30 квітня 2024, 22:45 0

Медісон Кіз виграла у Онс Жабер у чвертьфіналі тисячника у столиці Іспанії

Коментарі