Нерес – привіт, Тете – до побачення?

Валерій Василенко розмірковує про перспективи у «Шахтарі» першого зимового новачка

Давид Нерес перейшов із «Аяксу» до «Шахтаря». Вже офіційно. Сума трансферу - «всього» 12 мільйонів євро. Плюс можливі бонуси у розмірі чотирьох мільйонів. І амстердамці отримають близько 15 відсотків від подальшого перепродажу бразильця.

Цей трансфер для «гірників» - практично ідеальний. Принаймні таким він бачиться «на папері». До «Шахтаря» прийшов чинний футболіст національної збірної Бразилії, реактивний вінгер, здатний зіграти на обох краях атаки, з відмінними диспетчерськими функціями та вмінням особисто завершувати атаки. Ще кілька років тому за Нересом полювали багато європейських топ-клубів. Із «Баварією» на чолі. Після приголомшливого сезону 2018/2019, в якому «Аякс» вийшов у півфінал Ліги чемпіонів, де лише через непорозуміння поступився «Тоттенхему», Нерес оцінювався в 50 мільйонів євро. Ось чому вище було сказано, що віце-чемпіони України придбали цього гравця «лише» за 12 млн. Так, на Батьківщині його ще називають «другим Неймаром».

Getty Images/Global Images Ukraine. Давід Нерес та Габріель Жезус

Тобто хто хоча б одним оком стежить за «Аяксом», не міг не виокремити цього нестандартного, швидкого і розумного футболіста. На додачу до всього - молодого футболіста: Давиду лише 24 роки. Ну, і кожен міг бачити його гру в тій пам'ятній єврокампанії 18/19, де «Аякс» навів галасу на весь континент. До речі, Нерес був одним із тих, хто того сезону «зробив» мадридський «Реал». А ось проти нашого «Динамо» у кваліфікації чемпіонської Ліги цей бразилець не грав.

***

Якось забагато вийшло оливи. Ви також помітили? Однак якщо і є у вищезгаданій характеристиці перебільшення, то зовсім небагато. Якщо судити об'єктивно, без клубних симпатій-антипатій, потрібно констатувати, що «Шахтар» в особі Давида Нереса придбав дуже кваліфікованого гравця, здатного в режимі «з корабля на бал» влитися в основний склад. І не лише влитися, а й робити різницю.

Цей трансфер, до речі, наголошує, а якщо бути точнішим, то продовжує тенденцію літнього трансферного вікна донецького клубу: з приходом Де Дзербі «Шахтар» почав брати «готових» футболістів, а не на перспективу. Але зараз не про це. А про те, чому ж зірковий гравець, що начебто вартував півсотні мільйонів, «пішов з молотка» фактично вчетверо дешевше. І чому не в один із європейських топ-клубів, а в Україну.

Getty Images/Global Images Ukraine. Давід Нерес проти Рафаеля Варана

З одного боку, у цьому випадку все просто. Ідеальним варіантом і для Нереса, і для «Аякса» було «розлучення» в 2019 році, відразу після того блискучого сезону, коли в амстердамський клуб закохалися мільйони апологетів «барселонського» стилю. Тоді був пік. І Нереса, і «Аякса». Крім «Баварії», у послугах молодого бразильця були зацікавлені (принаймні, за даними іноземних ЗМІ) «МанЮнайтед», «Атлетіко», «Інтер» та «ПСЖ». Однак ніхто з цих гегемонів не захотів заплатити потрібну нідерландському гранду ціну. А дарма. У тому сенсі, що якби Нерес тоді перейшов у більш конкурентне середовище, зараз ми напевно говорили б про нього не як про «другого», а як про «першого» Неймара.

У «Баварії», між іншим, у цьому парубку бачили ідеальну заміну Роббену. І не дивно, адже суто за ігровими характеристиками, і особливо за манерою гри, Нерес дуже скидається на Ар'єна: швидкий прохід флангом, стіночка, зміщення в центр і обвідний удар у дальній кут. Здавалося, фінт звичайний, такі є у багатьох, але він доведений практично до автоматизму.

Проте переходу тоді не відбулося. «Аякс» міцно стояв на своєму. Та й Нерес не пішов на конфлікт. Зрештою вирішили не шукати від добра добро. І прогадали. Наступний сезон у «Аяксу» виявився провальним. Та й Нерес для себе особисто той рік точно забарвить у сірий колір: він отримав серйозну травму коліна.

Далі було лікування, відновлення та повернення. А тим часом «Аякс» не дрімав, а в тій же Бразилії знайшовши заміну Нересу. В особі ще молодшого Антоні. Коли Давид повністю оговтався від наслідків пошкодження, він уже не зміг відвоювати місце в основі: його конкурент виявився явно не боязкого десятку. Та й із технікою у того - повний порядок. Тому «Аякс» зараз не тримався щипцями за Нереса, як було три роки тому, а відпустив, отримавши фактично першу серйозну пропозицію.

***

Ну, з цим, точніше, з «підноготною» Нереса все більш-менш зрозуміло: юне обдарування, що вистрілило фактично відразу ж при переїзді до Європи, і згасло теж досить швидко, не отримавши нового імпульсу чи мотивації. Щодо кваліфікації гравця двох думок не може бути.

Питання може бути в наступному: наскільки високою є зараз мотивація у цього футболіста, і наскільки високою є його нинішня функціональна готовність. Адже тут справа в тому, що будь ти хоч тричі «другим Неймаром», а то й першим Мессі, але питання з адаптацією ніхто не скасовував (сам Король Лео це неписане правило підтвердить). А тут ще сніг, мороз, погані поля, такі ж стадіони, ще й порожні - мотивації все це не додасть. Та й, як показує приклад з Педріньйо, якщо гравець схильний до травм, він з цього мінору виходитиме лише зрідка.

Getty Images/Global Images Ukraine. Давід Нерес проти Тоні Крооса

Це щодо страхів. Хоча в даному випадку це, швидше, можливі наслідки. А «каркас» новини на цьому етапі - дуже і дуже: чудовий трансфер «гірників», який уже називають «прямою заміною Марлоса». І справді, якщо Нерес в УПЛ зможе показувати бодай вісімдесят відсотків того, що відчебучував у Нідерландах, він обов'язково стане своїм у «Шахтарі». І безболісно замінить того, кого замінити, як досі, після невисохлих сліз розлуки, здається, замінити майже нереально.

Проте дозволю собі піднести ложку дьогтю в це барило «гірничого» меду. Якщо припустити, що з адаптацією у Нереса все буде нормально, як і з його функціоналкою, і «ламатися» він не буде часто, то майже зі стовідсотковою впевненістю можна стверджувати, що з поновленням сезону ми побачимо цього гравця у стартовому складі «Шахтаря». А саме - на позиції правого вінгера. Власне, де найчастіше й грав Марлос. Начебто все логічно, але ось що в такому разі робити з Тете? Хлопець тільки-но почав приходити до тями, став гравцем стартового складу, почав регулярно забивати. І що, знову на «банку»?

Я розумію, що грати має найсильніший. І якщо Нерес буде таким, то саме він і виходитиме у старті.

Але чи не втратить тоді «Шахтар» Тете? Так, як втратив «Аякс» Нереса?

Валерій Василенко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 01 травня 2024, 01:05 0

Карло не звинуватив когось конкретно, але заявив, що гравці діяли погано

Коментарі