Спортдир Ліги TMS: Турнір у Запоріжжі-новий етап для спортсменів та для наc

Валентин Дідик розповів про перші змагання у 2022 році

Спортивний директор Ліги TMS Валентин Дідик розповів про перші змагання організації у 2022 році, які відбудуться 22 та 23 січня у Запоріжжі, а також поділився своєю думкою щодо розвитку джиу-джитсу в Україні.

- Наприкінці січня турнір у Запоріжжі відкриє змагальний сезон ліги TMS. Розкажіть, як він проходитиме?

- Це наш перший турнір у 2022 році. Очікуємо, що турнір пройде за тією ж схемою, але ми маємо оновлення: ми додали дуже багато нововведень у плані абсолютних категорій. З'явилися абсолютні категорії серед дітей, серед білих поясів, а також окрема абсолютна категорія серед майстрів та окрема категорія для тих, хто бореться лише у кімоно. Це буде новий етап для спортсменів і для нас як організаторів по навантаженню. Подивимося, як усе проведемо.

Що чекаємо на турнірі? Для нас це також новий досвід. Січень - це місяць новорічних свят і зараз ми стикаємося з тим, що тренери не встигають опрацьовувати інформацію: діти, батьки, свята. Загалом, є нюанси старту тренувального процесу та підготовки дітей. У цьому й інтерес. Подивимося, як спортсмени та тренери стартують у січні. Я гадаю, що це буде старт характерів.

- У перший день турніру візьмуть участь діти. Що скажете про кількість учасників серед молодих джитсерів?

- Зараз ще триває реєстрація - у нас ще п'ять днів подання заявок. Сподіваюся, що дитячі категорії будуть повними, конкурентними та турнір пройде для них дуже вдало.

- Враховуючи кількість учасників у минулому турнірі та подання заявок у цьому, чи можна сказати, що є прогрес у розвитку дитячого джиу-джитсу в Україні?

- Звичайно. Ми бачимо, що дитяче джиу-джитсу дуже виросло. Якщо спиратися на минулий рік, дитяче джиу-джитсу дуже сильно стартувало: за кількістю борців, за якістю, за рівнем самих спортсменів. Йде позитивна тенденція у заповненні дитячих груп.

- Як думаєте, які потрібно робити кроки надалі, щоб вивести наше джиу-джитсу на новий якісний рівень?

- По-перше, це ті заходи, які ми робимо. Ми намагаємося підштовхнути дітей до розвитку: робимо абсолютні категорії, грошові призи, намагаємось максимально розвивати цей вид спорту комерційними турнірами. Я думаю, що кожна дитина дивиться трансляцію, як бореться її старший товариш, і сама до цього прагнутиме. Плюс у нас ще додається інклюзивне джиу-джитсу. Це надзвичайно важливий пункт. Кожен побачить, що може брати участь.

Джиу-джитсу - це вид спорту, який чіпляє всіх. А з нашого боку ми намагаємось робити заходи та турніри, щоб максимально зацікавити, і щоб діти відчували себе комфортно, відчували конкуренцію на змаганнях.

- Ви сказали про інклюзивне джиу-джитсу. Розкажіть, як ваша робота виявлятиметься в цьому напрямку?

- Так, ми запустили інклюзивне джиу-джитсу. Наразі пропрацювали реєстраційні сітки та категорії. У нас є старший напрямок, який веде Артем Кузьмич - ветеран АТО. Таким чином намагатимемося розвивати пара джиу-джитсу.

Зазначу, що реєстрація пара-атлетів на всі наші турніри є безкоштовною. Ми готові допомогти в переміщенні спортсменів до нас на турнір, сплачуючи за проїзд, якщо є труднощі в цьому. Максимально підтримуватимемо і намагатимемося донести всій Україні, що можна займатися цим видом спорту і виступати у нас на змаганнях. Те, що кожен може спробувати себе.

- Це вже не перший ваш турнір, на якому присутні досить багато спортсменів із закордону. Як ви думаєте, чому вони обирають турніри ліги TMS в Україні? Що їх приваблює?

- По-перше, ми показали якість, показали масштаб. До 2019 року про Україну ніхто не говорив як про країну, в якій розвивається джиу-джитсу. Так, були джитсери, хороші атлети, але це було поодиноко. За ці два роки ми зробили комерційні турніри: WALL TO WALL, Гран-Прі, організували якісні відео-трансляції. Я думаю, що цей масштаб видно не лише в Україні, а й у всій Європі, а у європейських країнах змагання такого формату ніхто поки що не робить.

Я думаю, що це впливає на те, що на нас починає заглядатися. Ми, звичайно, хочемо завоювати всю Європу і постаратися, щоби до нас їздили з різних країн. На даний момент я бачу, що реєстрація з інших країн надходить.

- Чого чекати глядачам від турніру у Запоріжжі? Що побажаєте вболівальникам, джитсерам, усім, хто за вами стежить?

- Від турніру очікуємо на спортивний дух. Спортсменам бажаю, щоб вони отримали гідну конкуренцію та відчуття свята. Я хочу, щоб кожен борець поринув у цю атмосферу і віддав частину своєї енергії, щоб це було взаємно і все отримало максимальне задоволення: конкурентну боротьбу та перемогу. Усім джитсерам бажаю зайняти цього року своє перше місце, виступити на Гран-Прі, стати абсолютними чемпіонами, пройти всю дистанцію без травм та досягти своєї мети.

Віталій Петровський Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 19 травня 2024, 20:42 10

Віктор допоміг відзначитися Савіо, який вивів жиронців уперед у поєдинку 37-го туру