10 відомих гравців, які завершили кар'єру в 2021 році

Sport.ua згадує тих, хто повісив бутси на цвях у минулому році

Футбольний 2021-й рік був багатим на події. Збірна України дійшла до 1/4 фіналу чемпіонату Європи, а Італія виграла турнір. Томас Тухель очолив «Челсі» посеред сезону і вже завоював два трофеї разом із лондонським клубом, включаючи Лігу чемпіонів. «Вільярреал» виграв третій трофей в історії, Роберт Левандовськи побив «вічний» рекорд Герда Мюллера. Хорошого було багато, але й сумного - теж. Зараз більше йтиметься про друге.

Далі - 10 гравців, які завершили кар'єру в 2021-му році.

Ар'єн Роббен

Getty Images/Global Images Ukraine

Роббен - великий любитель своєї справи. Тому він і не зміг завершити кар'єру з першого разу. У липні 2019 року Ар'єн оголосив про завершення після 10-ти років у «Баварії». За рік нідерландець відновив кар'єру в складі «Гронінгена», вихованцем якого є. Там футболіст провів один не дуже успішний сезон, після чого остаточно повісив бутси на цвях у 37 років. Роббен може бути задоволений кар'єрою. Він вигравав чемпіонат і Суперкубок Нідерландів у складі «ПСВ», у складі «Челсі» - АПЛ (2 рази), Кубок ліги (2 рази), Кубок та Суперкубок Англії, у складі мадридського «Реалу» - Ла Лігу та Суперкубок Іспанії, в складі «Баварії» - Бундеслігу (8 разів), Кубок та Суперкубок Німеччини (по 5 разів), а також Лігу чемпіонів та Суперкубок УЄФА. У 2014 році Роббен був визнаний найкращим спортсменом Нідерландів.

Нурі Шахін

Getty Images/Global Images Ukraine

У жовтні 33-річний Шахін заявив, що більше не гратиме у футбол. Одразу після цього Нурі очолив «Антальяспор», у якому проводив останній рік своєї ігрової кар'єри. Турок вигравав Кубок Нідерландів у складі «Фейєноорда» та Ла Лігу у складі мадридського «Реалу». Але глядачам футболіст найбільше запам'ятався виступами за дортмундську «Боруссію». Разом зі «джмелями» екс-хавбек ставав чемпіоном Німеччини, вигравав Кубок та Суперкубок Німеччини, а також досягав фіналу Ліги чемпіонів. Шахіна було визнано найкращим гравцем Бундесліги за підсумками сезону 2010/11.

Вейн Руні

Getty Images/Global Images Ukraine

Руні пішов тим самим шляхом, що й Шахін, причому раніше. У середині січня Вейн, будучи гравцем «Дербі Каунті», оголосив про завершення кар'єри та одразу ж очолив команду. Хоча ще до того він уже був граючим тренером на «Прайд Парк Стедіум». Під керівництвом 36-річного фахівця «барани» провели вже майже півсотні матчів. Більшість ігрової кар'єри Руні провів у «Манчестер Юнайтед». Разом з манкуніанцями колишній нападник 5 разів ставав чемпіоном Англії, 4 рази вигравав Суперкубок Англії, 3 рази - Кубок ліги, і ще один раз Кубок Англії, Лігу чемпіонів, Лігу Європи та клубний чемпіонат світу. Крім того, Руні є найкращим бомбардиром «МЮ» (253 голи) та збірної Англії (53 м'ячі).

Самір Насрі

Getty Images/Global Images Ukraine

Напевно, Насрі міг провести яскравішу кар'єру, але в цілому вона в нього і так вийшла непоганою. Самір вигравав Кубок Інтертото разом із «Марселем», доходив до фіналу Кубка Англії разом із «Арсеналом», а в складі «Манчестер Сіті» двічі ставав чемпіоном Англії, а ще виграв по одному разу Кубок ліги та Суперкубок Англії. У 2007-му році його визнали найкращим молодим гравцем Ліги 1, а через 3 роки після цього - найкращим футболістом Франції. Останнім клубом Насрі був «Андерлехт», який він залишив у вересні 2020-го року. За рік після 34-річний екс-хавбек оголосив про завершення кар'єри. Своє рішення француз пояснив втратою мотивації через несправедливу, на його думку, дискваліфікацію за порушення антидопінгових правил.

Маріо Манджукіч

Getty Images/Global Images Ukraine

Манджукіч провів хорошу, переповнену трофеями кар'єру. В складі загребського «Динамо» Маріо тричі ставав чемпіоном Хорватії та 2 рази вигравав Кубок. Разом із «Баварією» колишній нападник ставав дворазовим чемпіоном Німеччини та володарем Кубка, а також виграв по одному разу Суперкубок Німеччини, Лігу чемпіонів, Суперкубок УЄФА та клубний чемпіонат світу. З «Ювентусом» екс-футболіст 4 рази ставав чемпіоном Італії, тричі вигравав Кубок Італії та ще раз - Суперкубок. Манджукіч також встиг виграти Суперкубок Іспанії у складі «Атлетіко». У 2018-му році він дійшов до фіналу чемпіонату світу разом зі збірною Хорватії, але здійснити заповітну мрію не зміг. Останнім клубом 37-річного екс-футболіста був «Мілан», який він залишив у липні.

Антоніо Валенсія

У Європі Валенсія найбільш відомий за виступами за «Манчестер Юнайтед», у складі якого провів 10 років. За цей час Антоніо двічі ставав чемпіоном Англії, 3 рази вигравав Суперкубок Англії, двічі Кубок ліги, а також один раз Кубок Англії та Лігу Європи. Крім того, з «Насьоналем» він ставав чемпіоном Еквадору, а з «ЛДУ Кіто» - володарем Кубку Еквадору. Валенсія двічі визнавався гравцем року в «МЮ». Останнім клубом колишнього захисника став мексиканський «Керетаро», який він залишив у травні. Тоді ж еквадорець і завершив кар'єру у віці 35-ти років.

Самі Хедіра

Getty Images/Global Images Ukraine

Кар'єра Хедіри була багатою на титули та трофеї. Все почалося зі «Штутгарту», ​​разом із яким Самі став чемпіоном Німеччини. Після цього був мадридський «Реал», а разом із ним титул чемпіона Іспанії, Суперкубок Іспанії, 2 Кубки Короля, а також виграні по одному разу Ліга чемпіонів, Суперкубок УЄФА та клубний чемпіонат світу. У складі «Ювентуса» колишній півзахисник став п'ятикратним чемпіоном Італії, 3 рази виграв Кубок Італії, і ще один раз - Суперкубок. Крім того, Хедіра є чемпіоном світу у складі збірної Німеччини. Останнім його клубом була «Герта», а кар'єру 34-річний німець завершив у травні.

Клаас-Ян Хунтелаар

Getty Images/Global Images Ukraine

Хунтелаар офіційно не оголошував про завершення кар'єри, але й повертатись на поле 38-річний нідерландець не збирається. У Нідерландах повідомляють, що футболіст вирішив піти тихенько. Разом із «Аяксом» колишній нападник двічі ставав чемпіоном Нідерландів, а також по 3 рази вигравав Кубок та Суперкубок країни. Разом із «Шальке» нідерландець вигравав Кубок та Суперкубок Німеччини. При цьому він встиг пограти за мадридський «Реал» та «Мілан», але нічого з ними не вигравав. Зі збірною Нідерландів екс-футболіст доходив до фіналу чемпіонату світу-2010 та посідав третє місце на ЧС-2014. Нідерландець двічі ставав найкращим бомбардиром Ередивізії, і один раз - найкращим бомбардиром Бундесліги. Останнім клубом Хунтелаара був «Шальке», який він залишив у липні.

Артем Мілевський


ФК Минай

До Мілевського можна по-різному ставитись, але треба відзначати його досягнення. Артем - триразовий чемпіон України, триразовий володар Суперкубку України та чотириразовий володар Кубка України у складі київського «Динамо». З «Динамо» Брест він ставав чемпіоном Білорусі та володарем національного Кубка, а також 3 рази вигравав Суперкубок країни. Зі збірною України доходив до чвертьфіналу чемпіонату світу-2006. Один раз ставав найкращим бомбардиром УПЛ. Останнім клубом Мілевського став «Минай», який він залишив у вересні. Тоді ж він оголосив про завершення кар'єри в 36 років.

Серхіо Агуеро

Getty Images/Global Images Ukraine

Відхід Агуеро був одним із найсумніших моментів 2021-го року. Аргентинця ще в «Манчестер Сіті» почали переслідувати травми, а у «Барселоні» все стало зовсім погано. У грудні Серхіо оголосив про завершення кар'єри в 33 роки через проблеми із серцем. Але тепер уже екс-футболістові буде що згадати. З «Манчестер Сіті» він 5 разів ставав чемпіоном Англії, 6 разів виграв Кубок ліги, 3 рази - Суперкубок Англії та ще один раз - національний Кубок. До того Агуеро виступав за «Атлетіко», разом із яким вигравав Лігу Європи та Суперкубок УЄФА. Зі збірною Аргентини Серхіо виграв Кубок Америки. Агуеро двічі ставав гравцем року в «Манчестер Сіті», а також найкращим бомбардиром АПЛ (1 раз). У далекому 2007-му році аргентинець став володарем премії Golden Boy. Такі легенди теж залишають футбол.

Сергій ЗАВАЛКО

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 05 травня 2024, 07:01 8

Максим Воронов відзначився першим голом за «Атлетіко Паранаенсе»

Коментарі