ЗАДЕРНОВСЬКИЙ: «Розслідування підтвердило справжність фактів статті у WS»

Екс-головред офіційного сайту «Динамо» - про підсумки розслідування в Англії щодо «кейсу Бесєдіна»

Багаторічний автор англійського журналу World Soccer Олег Задерновський розповів про підсумки розслідування, яке було проведено в Англії після скарги, заявленої київським «Динамо».

- Після того, як «Динамо» (Київ) зробило офіційну заяву, що Ваша стаття у листопадовому номері англійського журналу World Soccer про ухилення клубу від податків була наклепом, Ви сказали, що дасте інтерв'ю після закінчення розслідування…
- Саме такою й була моя позиція. Погодьтеся - це логічно. Хоча у самій заяві «Динамо» було багато брехні. Наприклад, що я нібито написав статтю, тому що виявився незадоволеним тим, що не поновився на посаді. Правда ж полягає в тому, що результатом трирічних засідань у судах стало те, що «Динамо» за Мировою угодою анулювало наказ про моє звільнення за систематичне невиконання трудових обов'язків, видало новий наказ - за згодою сторін, і виплатило мені всю належну фінансову компенсацію. Я залишився цілком задоволеним. У мене вже давно немає жодних претензій до клубу з цього питання.

- У заяві «Динамо» вказало, що у Вас нове хобі - поширювати свідомо неправдиву інформацію про «Динамо», використовуючи всі доступні інформаційні майданчики.
- Але ж це абсолютна брехня! Вже 28 років я пишу для англійського журналу World Soccer. Практично про всі футбольні події, пов'язані з Україною, читачі журналу дізнавалися з моїх статей. До речі, ще до завоювання «Золотого м'яча» у «Мілані» Андрієм Шевченком я запропонував статтю про цього дуже талановитого форварда, коли він грав ще в київському «Динамо». Він став першим українцем, фото якого було розміщено на обкладинці журналу World Soccer.
До речі, більше десяти років тому я неодноразово писав у World Soccer критичні статті щодо методів роботи тодішнього голови ФФУ Григорія Суркіса. Однією із найпомітніших стала стаття під заголовком «Правління хаосу», опублікована у травні 2009 року.

- Чим закінчилося для Вас проведене службове розслідування?
- Насамперед я хотів би подякувати керівництву видавничого дому Kelsey Publishing Ltd за ту довіру, яку вони мені надавали з моменту отримання скарги від «Динамо». Мені одразу повідомили, що під час розслідування будуть перевірені всі факти, викладені у статті, і сам процес буде гранично коректним та неупередженим.

- Після отримання клубом 29 листопада відповіді, що в електронній версії стаття тимчасово недоступна, в «Динамо» заявили, що це було зроблено через брехливу інформацію у статті…
- Так, я читав про це. Але багаторічна робота з братами Суркісами навчила мене не реагувати на такі провокації. Я зв'язався з власником видавничого дому паном Стівом Брауном, який мене запевнив, що тимчасове відключення - це цілком звичайна процедура, оскільки за західними стандартами треба виявляти повагу до іншої сторони, яка звернулася зі скаргою.

- Скільки часу тривало службове розслідування?
- Наскільки мені відомо, воно проводилося майже три тижні.

- А хто його проводив?
- Розслідування було доручено видавничим будинком Kelsey Publishing Ltd, куди входить журнал World Soccer, юридичній компанії у Лондоні H2O - Law. Її спеціалізацією є репутаційний менеджмент, а серед її клієнтів велика кількість відомих у світі акторів, спортсменів, музикантів, бізнесменів та політиків. Перевірку фактів, викладених у статті, проводив директор фірми пан Пол Фокс.

- Чим усе закінчилося?
- Знаєте, репутація для мене не є абстрактним поняттям. Я займаюся журналістикою понад 30 років. Сама професія навчила мене дуже скрупульозно перевіряти всі факти. Так було й цього разу.

Я був ознайомлений із підсумковим документом службового розслідування. Зі зрозумілих причин я не можу розголошувати його деталей, крім остаточного рішення.

Наводжу дослівно: «Стаття не вводить в оману, не є помилковою чи неточною з причин, викладених вище. World Soccer нічого виправляти і нема за що вибачатися. Відповідно, вимоги ФК «Динамо» (Київ) відхилено».

Статтю, зняту з онлайн-платформ на час розслідування, вже повернуто до електронної версії журналу World Soccer.

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 11 травня 2024, 21:06 8

Дивіться найцікавіші моменти центрального матчу 28-го туру УПЛ

Коментарі