Чи є прогрес без результату. Вище голови не стрибнеш

Валерій Василенко – про програну «Динамо» євровесну

Поразка «Динамо» у грі проти «Баварії» та нічия «Бенфіки» у поєдинку проти «Барселони» - це вирок «біло-синім» у нинішній групі ЛЧ. Команда Луческу вже не зможе фінішувати вище за останнє місце. Констатуємо очевидне. І неочевидне.

Луческу правий. І неправий

На одній із прес-конференцій головний тренер «Динамо» нарікав, що його команда потрапила до дуже складної групи Ліги чемпіонів. Більше того, за словами Луческу, всі три команди в групі - явно сильніші за його колектив. З цим не посперечаєшся. «Барселона», «Бенфіка» і тим більше «Баварія» - не рівня нинішньому «Динамо». І клас у наших опонентів вищий, та й індивідуальна майстерність. Виходячи з такої логіки, останнє місце киян у групі виглядає залізобетонним. Луческу знайшов собі дуже правильну та логічну відмазку, які тут можуть бути питання?

Але це якщо говорити загалом, без контексту. А контекст, нюанси завжди були і є. І у зв'язку з цим можемо констатувати, що «Динамо» мало всі шанси виступити краще. Тому що у першій грі могли обігрувати португальців. Але не обіграли. Могли брати бодай одне очко у спарці з розібраною «Барсою», але чомусь не взяли. Зрештою, могли зіграти не просто «гідно», а хоч би внічию проти ослабленої епідемією «Баварії», але не зробили цього. Виходить, розірвати шаблон, вийти за рамки, стрибнути вище своєї голови в «Динамо» ніхто й не намагався. Ні тренер, ні його підопічні. Шкода.

Матч проти «Баварії» - як лакмусовий папірець

Здавалося б, не наймотивованіший суперник, перше місце від якого нікуди не подінеться. А тут ще й коронавірус серйозно підкосив чемпіонів Німеччини. Та й раптовий київський сніг мав бути на нашу користь. Але перевернути цю ситуацію на свій сенс «Динамо» не змогло. Так, у цій ситуації обов'язково потрібно робити поправку на те, що навіть кадрово ослаблена Баварія залишається командою іншого, вищого рівня. Що й продемонстрували наочно голи Левандовського та Комана. Однак мюнхенці не грали в режимі «або все, або нічого» - їм це просто було ні до чого.


УЕФА

А ось чому так не грали кияни? У мене щодо цього є тільки одна відповідь: команда психологічно не готова так грати. І чим більше в УПЛ буде таких матчів, як «Чорноморець» - «Динамо» («Маріуполь» - «Шахтар»), тим український представник у ЛЧ виглядатиме чужорідним тілом. Тому що в чемпіонаті України нашим грандам дають час і на прийняття м'яча, і на подивитись на всі боки. А часом і на те, щоби випити чаю. Це розслаблює, заколисує, дає нездорове відчуття вседозволеності. І всемогутності. У матчах із «Баварією» та «Реалом» пожинаємо плоди.

Луческу помилився зі стартовим складом


ФК Динамо

Другий тайм кияни провели краще не лише тому, що перестав падати сніг. Але й через те, що на полі з'явилися Вітіньйо та Гармаш. Та й Караваєв теж. Можна довго міркувати у зв'язку з цим, що таким хитромудрим був план румунського тренера - спочатку вимотати суперника, а потім добити. Якщо він справді був таким, то все одно провалився. Вихід Шкуріна як центрфорварда себе явно не виправдав. Мені здається, що навіть Супряга, який зараз не потрапляє до протоколу гри, виглядав би в цьому поєдинку органічніше. Бо Влад міг дати хоча б швидкість. Що міг дати Ілля у поєдинку, так і лишилося загадкою. На мій погляд, якби Вітіньйо і особливо Гармаш вийшли зі старту, цілком можливо, що після першої половини зустрічі чемпіон України не програвав би у два м'ячі.

Читайте також: Таблиця коефіцієнтів. Відрив Росії від України збільшився: хто винний?

Суддівство

Напевно, доречно говорити, що арбітр провів не найкращий матч. І що в моменті, коли в першому таймі у штрафному майданчику гостей звалився на газон Буяльський, рефері міг/був зобов'язаний поставити пенальті. Я з цим сперечатися не збираюся. Більше того, вважаю, що в тому епізоді одинадцятиметровий, швидше, був, ніж не було. Але тут ось яка справа. Подібні пенальті, а то й зовсім висмоктані з одного місця, в наших широтах ставлять на користь самі знаєте кого. Ставлять із завидною сталістю. Ну, таке життя: арбітри скрізь симпатизують сильнішим. Ось коли ти в статусі сильнішого, і ставлять на твою користь, це начебто добре. Але коли ти в аналогічній ситуації опиняєшся в ролі жертви, це вже погано. Звичайна підміна понять. І одвічна проблема футболу.


ФК Динамо

Матч із «Бенфікою» нічого не вирішує, і це добре

Гра останнього туру для «Динамо» перетворюється на формальність - як би ми не стрибали, вище за останнє місце не стрибнеш. Це погано, звичайно. Але це добре. Нарешті «Динамо» не матиме турнірного вантажу відповідальності. Нарешті можна просто виходити та грати у футбол, не боячись за результат. Нарешті можна показати, що ми мужики. І просто красиво і голосно грюкнути дверима. Зробіть це. І це зробить ваші та наші зимові канікули.

Валерій Василенко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 08 травня 2024, 02:40 1

Головний тренер ПСЖ прокоментував поразку від «Боруссії» Д у ЛЧ

Коментарі