10 друзів Шевченка. Одноклубники українця, які стали тренерами

Дебюту Шевченка-тренера у Серії А присвячується

Великий «Мілан» початку століття був унікальним насамперед через визначне сузір'я футболістів, серед яких одну з перших скрипок грав Андрій Шевченко. Після закінчення кар'єри багато футболістів того «Мілана» перейшли на тренерську ниву. У тому числі й наш Андрій Миколайович, який повернувся до Серії А у якості наставника «Дженоа».

На жаль, колишній наставник Шеви у «Челсі» - Жозе Моуріньо зіпсував дебют українському наставнику генуезького клубу. Однак сьогодні є привід згадати його зіркових одноклубників по «Мілану», які обрали нелегку тренерську роботу.

Паоло МАЛЬДІНІ, 53 роки

Getty Images/Global Images Ukraine

Легендарний екс-капітан «Мілана» та друг Шеви тренером не став, але не згадати його у даному контексті ми просто не можемо. Протягом 25 сезонів знаменитий центрбек вірою та правдою служив «Мілану» - єдиному клубу у своїй кар'єрі. Як і його батько Чезаре, Паоло також став капітаном «россонері». І також виграв із командою Кубок/Лігу чемпіонів. Проте тренером, як батько, Паоло не став. Але став функціонером клубу. У 2018 році він повернувся до «Мілана» як один з директорів клубу. Наступного року він став технічним директором «Мілана». Але, незважаючи на статус незаперечної легенди, його позиції менеджера не такі міцні: постійні чвари в колись найсильнішому клубі Європи поставили Паоло на межу звільнення.

Яп СТАМ, 49 років

Getty Images/Global Images Ukraine

Потужний нідерландський центральний захисник, який одним своїм зовнішнім виглядом наводив жах на суперників, після закінчення кар'єри гравця вирішив стати тренером. Але досягти хоча б схожих результатів на ті, які досягнув гравцем, йому не вдалося. Починав у «Зволле» - своєму рідному клубі, як асистент головного тренера. Після двох сезонів пішов на підвищення - в «Аякс», де теж працював помічником головного тренера та наставником молодіжки. Перший самостійний тренерський досвід отримав в англійському «Редінгу». Але невдало: його було звільнено за незадовільні результати. Аналогічна причина звільнення з двох інших клубів - того ж «Зволле» і «Фейєноорда». Не пішли справи у Стама і в клубі МЛС - «Цинциннаті», звідки нідерландця звільнили восени.

Філіппо ІНДЗАГІ, 48 років

Getty Images/Global Images Ukraine

Знаменитий форвард «Мілана» початку-середини «нульових», партнер Андрія Шевченка по атаці, одразу після закінчення футбольної кар'єри пішов у тренери. «Суперпіппо» очолював юнацькі команди структури «Мілана», а через два роки очолив першу команду. Однак ноша виявилася непосильною для молодого алленаторе: він провалився. Хоча інакше тоді й бути не могло: тодішній «Мілан» був лише тінню тієї команди, в якій виблискував Філіппо.

Після «Мілана» Індзагі-старший пішов на пониження: очолив «Венецію», яку вивів у серію В. Потім знову був невдалий досвід у серії А - у «Болоньї». Влітку 2019 року він очолив «Беневенто», який вивів в еліту італійського футболу. На даний момент Філіппо тренує «Брешію», яка виступає у серії В.

Кларенс ЗЕЄДОРФ, 45 років

Getty Images/Global Images Ukraine

Нідерландський «Професор», який прийшов у «Мілан» із стану лютого ворога - «Інтера» - на довгі роки став найважливішим елементом у структурних побудовах «россонері». Зеєдорф, Гаттузо та Пірло - знаменита трійця «Мілана», яка робила різницю в центрі поля. Після завершення кар'єри футболіста Кларенс вирішив стати тренером. Не маючи жодного досвіду, Зеєдорфа було призначено одразу на посаду наставника першої команди «Мілана» - взимку 2014-го. Однак досягти бодай якихось успіхів першому нідерландському тренеру в історії серії А не вдалося. Під його керівництвом «Мілан» не потрапив навіть у зону єврокубків. Із Кларенсом було достроково розірвано контракт. Після «Мілана» очолив китайський «Шеньчжень». Але й там довго не затримався. Невдачею завершилися і спроби тренувати іспанський «Депортіво» та збірну Камеруну.

Дженнаро ГАТТУЗО, 43 роки

Getty Images/Global Images Ukraine

Важко було уявити під час кар'єри Гаттузо-футболіста, що ця шалена, нестримна та емоційна людина може стати тренером. Тим не менш, фактично відразу після закінчення кар'єри гравця Ріно взявся тренувати. Причому варіантами не перебирав: «Сьон», «Палермо», ОФІ, «Піза». Ніде довго не затримувався, бо результатів не давав. Не вийшло і на посаді наставника своєї головної команди у кар'єрі - «Мілана», який він очолив 2017-го. Під його керівництвом «червоно-чорні» посіли п'яте місце у чемпіонаті, що стало приводом для Ріно подати у відставку. Взимку 2019 року Гаттузо очолив «Наполі», змінивши на посаді тренера свого вчителя - Анчелотті. З «партенопеї» Дженнаро виграв свій поки що єдиний трофей як тренер - Кубок Італії. Наприкінці травня 2021-го залишив клуб із Неаполя. Але вже за кілька днів очолив «Фіорентину». Але й тут не склалося: через місяць подав у відставку через розбіжності з клубним керівництвом.

Андреа ПІРЛО, 42 роки

Getty Images/Global Images Ukraine

Неперевершений плеймейкер прийшов у «Мілан» у 2001 році. І виграв із командою практично все - і на внутрішній арені, і на міжнародній. Однак футбольну кар'єру завершив в іншому італійському гранді - «Ювентусі». Там і почав тренерську кар'єру: спочатку тренував молодіжку, потім після відставки Саррі, саме йому довірили головну команду «б'янконері». Однак перший млинець у Пірло вийшов глевким. Він не зміг за традицією своїх попередників зробити команду чемпіоном: під його керівництвом «Юве» фінішував лише на четвертому місці. Не вдалося пошуміти і в Лізі чемпіонів: виліт уже в першому раунді плей-оф. Тому після закінчення минулого сезону Андреа було звільнено. Нині тимчасово безробітний.

Алессандро НЕСТА, 45 років

Getty Images/Global Images Ukraine

Практично ідеальний центральний захисник, якого за манерою гри порівнювали з «капітаном на всі часи» «Мілана» кінця вісімдесятих - початку дев'яностих Барезі. За «россонері» відіграв десять сезонів. Тренерську кар'єру розпочав за океаном - у «Маямі». Але особливих успіхів не досяг і покинув команду після двох сезонів. Без роботи довго не залишався - на Батьківщині очолив «Перуджу», яка боролася за повернення до серії А. Не вирішивши завдання підвищення у класі, Неста був звільнений. Не найкращим чином Сандро вийшло і у «Фрозіноне»: команда під його керівництвом не зуміла пробитися в серію А, і його було звільнено.

Ернан КРЕСПО, 46 років

Getty Images/Global Images Ukraine

Знаменитий аргентинський бомбардир, який зіграв у шести італійських командах, за «Мілан» провів лише один сезон - 2004/2005. Та й той у оренді. Однак Ернану вдалося залишити помітний слід того сезону: він забив 18 голів у всіх турнірах. У тому числі два - у пам'ятному фіналі Ліги чемпіонів проти «Ліверпуля», які, втім, не допомогли команді виграти титул. Після завершення кар'єри гравця одразу розпочав кар'єру тренера. Починав в Італії, в команді серії В «Модені». Але довго там не протримався: був звільнений через незадовільні результати. Потім повернувся на Батьківщину, де очолив «Банфілд», але особливих досягнень там не здобув. А ось на чолі «Дефенси та Хустісії» Ернан виграв свій перший тренерський трофей - Копа Судамерикана - аналог нашої Ліги Європи. Взимку цього року очолив іменитий бразильський «Сан-Паулу», але через пів року контракт був розірваний «за обопільною згодою сторін».

Йон-Даль ТОМАССОН, 45 років

Getty Images/Global Images Ukraine

Данський бомбардир прийшов до «Мілану» 2002-го, у статусі володаря Кубка УЄФА. Цей титул він завоював у «Фейєноорді». З «Міланом» теж виграв євротрофей - Лігу чемпіонів - наступного ж сезону. За «россонері» провів три роки. Основним гравцем не був, але ігровою практикою не був обділений: постійно виходив на заміни. Відразу після того, як повісив бутси на цвях, перейшов на тренерські хліби. Був помічником головного тренера в нідерландському «Ексельсіорі», потім очолював цю команду. Але без особливих успіхів. У свій час працював асистентом наставника у збірній Данії. Пробував тренувати «Роду», але теж невдало. А ось у шведському «Мальме» у нього все вийшло. Очоливши цю команду на початку 2020-го, відразу привів її до чемпіонських нагород, паралельно отримавши титул найкращого тренера року у Швеції.

ДІДА, 48 років

Getty Images/Global Images Ukraine

Відомий бразильський кіпер, який завоював із «Міланом» два Кубки чемпіонів, грав до 43 років. Після закінчення кар'єри плавно перейшов на тренерську посаду: тренував голкіперів у маловідомих клубах Єгипту та Китаю. У 2019 році його покликали до «Мілана» - тренувати воротарів другої команди. І Діда одразу ж відгукнувся. Влітку 2020 року чемпіон світу 2002 року пішов на підвищення: Діда увійшов до тренерського складу головної команди «Мілана», в якому відповідає за підготовку голкіперів.

Валерій Василенко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 08 травня 2024, 03:10 0

12 травня в австралійському Перті пройде поєдинок за титули IBF та IBO

Коментарі